ΓΔ: 870.67 -0.58% Τζίρος: 60.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:32:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Καταιγίδα... εξωδίκων στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τι επιδιώκουν οι δύο εφοπλιστές

Η Greenhill Investments θεωρεί πως δεν είναι δυνατόν να μην εκπροσωπείται στο διοικητικό συμβούλιο ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και να λαμβάνονται αποφάσεις για την τύχη του ομίλου ερήμην του.

«Βροχή» εξωδίκων και αγωγών έχουν στείλει οι δύο εφοπλιστές Γ. Καϋμενάκης και Δημήτρης Μπάκος στη διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αρκετές ημέρες πριν υποβάλλουν το αίτημα για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με θέμα την αλλαγή διοικητικού συμβουλίου και διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος δεκαετίας.

Η πλευρά των δύο εφοπλιστών μέσω της Greenhill Investments Limited κατέχει το 16,95% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ καθώς και πρόσθετα δικαιώματα ψήφου 8,63% για τις μετοχές που έχουν παραμείνει στους αδερφούς Αναστ. και Δημ. Καλλιτσάντση. Θεωρεί πως δεν είναι δυνατόν να μην εκπροσωπείται στο διοικητικό συμβούλιο ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και να λαμβάνονται αποφάσεις για την τύχη του ομίλου ερήμην του.

Επιπλέον, το εφοπλιστικό σχήμα έχει διαμηνύσει στην πλευρά της Reggeborgh Invest πως θα συνεχίσει να στέλνει εξώδικα και αγωγές, ανεξάρτητα από το αν οι προτάσεις του καταψηφιστούν εκ νέου στην προσεχή έκτακτη γενική συνέλευση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου.

Όσο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που φέρεται να εντάσσει η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα θέματα της προσεχούς γενικής συνέλευσης ως μοχλό πίεσης απέναντι στους κ.κ. Καϋμενάκη και Μπάκο, πρόσωπα που συνδέονται με τους δύο εφοπλιστές δίνουν τη δική τους απάντηση.

Όπως υποστηρίζουν, «η Reggeborgh καταψήφισε, όπως και οι εφοπλιστές, την αύξηση κεφαλαίου που πρότεινε η προηγούμενη διοίκηση, με το επιχείρημα πως απαιτείται διαχειριστικός έλεγχος. Πώς τώρα έρχεται να προτείνει αύξηση χωρίς να ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος; Αν ολοκληρώθηκε, τότε πρέπει η διοίκηση να παρουσιάσει στη συνέλευση τα αποτελέσματά του». 

Οι εφοπλιστές μπορούν, πάντως, να μπλοκάρουν την αύξηση κεφαλαίου καθώς η έγκρισή της, στην πρώτη συνέλευση, απαιτεί αυξημένη απαρτία.

Η ολλανδική πλευρά, που κρατάει χαμηλούς τόνους, θεωρεί πως η διατήρηση της έντασης γύρω από τη διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δυσκολεύει την προσπάθεια διάσωσης του ομίλου και κυρίως του προβληματικού κατασκευαστικού βραχίονα, της ΑΚΤΩΡ. Οι νέοι επικεφαλής της τελευταίας πραγματοποιούν τις τελευταίες εβδομάδες επισκέψεις σε πελάτες - αναθέτουσες αρχές του Δημοσίου προκειμένου να διαβεβαιώσουν πως τα έργα θα προχωρήσουν και πως θα καλύψουν τις απαιτήσεις των συμβάσεων.

Όμως, ούτε η βροχή εξωδίκων, ούτε η απαίτηση των κ.κ. Καϋμενάκη και Μπάκου για νέα διοίκηση, βοηθάει την κατάσταση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως οι Ολλανδοί είτε θα συμβιβαστούν άμεσα με την πλευρά των εφοπλιστών είτε θα χρειαστεί να αγοράσουν τις μετοχές τους -αν πωλούνται βέβαια.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πόλεμος» μέχρις εσχάτων στην Ελλάκτωρ, στον αέρα η αύξηση κεφαλαίου

Κανένα περιθώριο για έγκριση της αύξησης από εφοπλιστές και Καλλιτσάντση, θέτουν ως όρο την αλλαγή της διοίκησης. Κλιμάκωση και από διοίκηση και Reggeborgh με αγωγές κατά της προηγούμενης διοίκησης.
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε κρίσιμη κατάσταση η ΑΚΤΩΡ, αναγκαία η ενίσχυση με νέα κεφάλαια

Ανησυχία επικρατεί στους διοικητικούς κύκλους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το ενδεχόμενο να μπλοκαριστεί η αύξηση κεφαλαίου από τους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη, καθώς ο κατασκευαστικός τομέας χάνει αρκετά εκατ. ευρώ κάθε μήνα.
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στον «αέρα» οι αποφάσεις για ΕΛΛΑΚΤΩΡ από την κρίσιμη συνέλευση

Πιθανό το μπλοκάρισμα των αποφάσεων, ενώ ο κατασκευαστικός τομέας αντιμετωπίζει πλήθος προβλημάτων. Έμεινε εκτός διαγωνισμού για την Εγνατία ενώ μένουν απλήρωτοι εργαζόμενοι και προμηθευτές.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το πενθήμερο σίριαλ στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ με προσπάθεια για συμβιβασμό

Χρονικό περιθώριο ως την Παρασκευή δίνουν οι δύο εφοπλιστές στους Ολλανδούς για συμβιβασμό σε νέο, 11μελές διοικητικό συμβούλιο. Προωθούν για πρωτεύοντα ρόλο τον Αλ. Έξαρχο, τέως διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΚΤΩΡ.