ΓΔ: 956.28 0.73% Τζίρος: 50.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Γ. Στάσσης: Πρωτοφανής συμμετοχή ξένων επενδυτών στα ομόλογα της ΔΕΗ

Υπερκαλύφθηκε κατά έξι φορές και με επιτόκιο κάτω του 4% η έκδοση του ομολογιακού δανείου της ΔΕΗ, χάρη στην υψηλή συμμετοχή ξένων επενδυτών διεθνούς εμβέλειας.

Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν οι ξένοι επενδυτές στο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ, αλλά και συνολικά στην ελληνική οικονομία, με βάση πάντοτε την επιτυχία της έκδοσης ομολογιακού δανείου της ΔΕΗ, που έκλεισε χθες με υπερκάλυψη κατά 6 φορές και επιτόκιο κάτω από 4%.

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, η επιτυχία αυτή, πέρα από την υπερκάλυψη και το επίπεδο του επιτοκίου, έγκειται κυρίως στο πρωτοφανές και υψηλό ποσοστό συμμετοχής ξένων επενδυτών που κυμάνθηκε στο 70%, ενώ παράλληλα το 50% της έκδοσης καλύφθηκε από επενδυτές υψηλού κύρους και διεθνούς εμβέλειας.

Η έκδοση αποτελείται από ομόλογα βιωσιμότητας, η απόδοση των οποίων συνδέεται και με την επίτευξη συγκεκριμένου περιβαλλοντικού στόχου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της έκδοσης, η ΔΕΗ δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% το 2022, σε σχέση με το 2019 και, σε περίπτωση που δεν το καταφέρει, θα καταβάλει αυξημένους τόκους στους επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι το επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει ήδη τη μείωση των εκπομπών κατά 62% στην περίοδο 2019 - 2023 (από 19,7 εκατ. τόνους σε 7,5 εκατ.), η οποία θα επιτευχθεί κατά κύριο λόγο με την απόσυρση του συνόλου των λιγνιτικών μονάδων εκτός από την Πτολεμαΐδα 5, η οποία προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022 - και θα μετατραπεί σε πιο «πράσινη» τεχνολογία το 2028.

Η έκδοση της ΔΕΗ, με αρχικό στόχο 500 εκατ. ευρώ, συγκέντρωσε προσφορές άνω των 6 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι υπερκαλύφθηκε κατά 6 φορές, κυρίως από ξένους επενδυτές. Η ΔΕΗ αποφάσισε να αντλήσει 650 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 3,875%, χρήματα που θα διατεθούν για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων, επενδύσεις και γενικούς εταιρικούς σκοπούς.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές πραγματοποιήθηκε δύο χρόνια μετά την προειδοποίηση του ορκωτού ελεγκτή (Ernst & Young, τον Απρίλιο του 2019) για κίνδυνο βιωσιμότητας της εταιρείας. Η προηγούμενη έξοδος έγινε το 2014, οπότε αντλήθηκαν 700 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 500 εκατ. ευρώ με διάρκεια 5 ετών με επιτόκιο 5,5%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στάσσης: Άνω των 9 δισ. οι επενδύσεις της ΔΕΗ την επόμενη πενταετία

Προγραμματίζεται η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων ισχύος 3,4 γιγαβάτ ως το 2025 και η αύξηση του παραγωγικού δυναμικού των ΑΠΕ στα 7 γιγαβάτ το 2024 και 9 γιγαβάτ το 2026, από 3,4 γιγαβάτ που είναι σήμερα (μαζί με τα υδροηλεκτρικά).
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Τρέχει» η συμφωνία ΔΕΗ - RWE για τις κοινές επενδύσεις σε ΑΠΕ

Επίκειται άμεσα η υπογραφή της συμφωνίας για την σύσταση της Κοινοπραξίας στην οποία όπως προβλέπει το μνημόνιο, τα ποσοστά συμμετοχής θα είναι 51% για την RWE Renewables GmbH και 49% για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σταθεροποίηση των λειτουργικών της κερδών αναμένει για το 2021 η ΔΕΗ

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Γ. Στάσσης, υπογράμμισε στη σημερινή γενική συνέλευση ότι η ΔΕΗ θα πραγματοποιήσει επενδύσεις σε ΑΠΕ αλλά και για ενίσχυση του δικτύου διανομής.
electric cars-ilektrika-autokinita
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεργασία ΔΕΗ και Elinoil για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, η ΔΕΗ θα αναλάβει να τοποθετήσει φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων σε αντίστοιχα πρατήρια του δικτύου της ΕΛΙΝΟΙΛ, τμηματικά και ανά επιμέρους φάσεις.