ΓΔ: 899.42 0.53% Τζίρος: 88.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Γιατί η αύξηση της Πειραιώς είναι game changer για τις τράπεζες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Με το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης που παρουσιάζει σήμερα η διοίκηση Χρ. Μεγάλου, η Πειραιώς επιταχύνει την πορεία προς μονοψήφιο δείκτη NPEs. Κομβικό σημείο για την επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα.

Ένα φιλόδοξο πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης, με στόχο τη δραστική μείωση του δείκτη «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφια επίπεδα, θα παρουσιάσει σήμερα η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς μαζί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2020.

Το κεφαλαιακό πλάνο συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων ενεργειών, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών, οι λεπτομέρειες της οποίας θα παρουσιαστούν σήμερα, την έκδοση ομολόγου Tier 2 και την πώληση του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών (POS), συναλλαγή που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Με τις κινήσεις αυτές, οι τράπεζα θα συγκεντρώσει πολύτιμα κεφάλαια προκειμένου να επιταχύνει θεαματικά την προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με νέες μεγάλες τιτλοποιήσεις, με στόχο να επιτύχει μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ορίζοντα 12 μηνών από σήμερα.

Ωστόσο η αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς έχει ευρύτερη διάσταση: η επιτυχία της αύξησης θα αποτελέσει γεγονός κομβικής σημασίας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Για πολλά χρόνια, η Τράπεζα Πειραιώς θεωρούνταν ο αδύναμος κρίκος του τραπεζικού συστήματος, λόγω της βαριάς κληρονομίας «κόκκινων» δανείων. Υπήρχαν πολλοί αναλυτές που αμφέβαλλαν για το κατά πόσο είναι εφικτή η επιστροφή της τράπεζας στην κανονικότητα και δεν ήταν λίγοι αυτοί που φοβούνταν για μια ευρύτερη αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος λόγω της αδυναμίας της Πειραιώς. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς (έχοντας απορροφήσει, μεταξύ άλλων την Αγροτική Τράπεζα μια τράπεζα με βεβαρημμένο παρελθόν και πολλά προβλήματα) είχε –και εξακολουθεί να έχει- το υψηλότερο απόθεμα «κόκκινων» δανείων: 22,7 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (Σεπτ. ‘20) που αντιστοιχούν σε δείκτη NPEs 47%.

Με την ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων project Vega (5 δις. ευρώ) και project Phoenix (1,9 δις. ευρω) συνολικού ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ, που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής, το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων θα μειωθεί στα 15,8 δισ. ευρώ και ο δείκτης NPEs θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 30%, κατά πολύ υψηλότερα από την Eurobank και Εθνική αλλά και την Alpha Bank.

Με το νέο φιλόδοξο πλάνο που θα ανακοινωθεί σήμερα από την διοίκηση Χρ. Μεγάλου η τράπεζα θα βάλει πλώρη επίσης για μονοψήφιο δείκτη NPEs, με ορίζοντα 12 μηνών, αντιμετωπίζοντας οριστικά την βαριά κληρονομιά της κρίσης που ταλάνισε το τραπεζικό σύστημα την προηγούμενη δεκαετία.

Η αύξηση κεφαλαίου θα αποτελέσει το κλειδί για την άμεση εκκίνηση νέων μεγάλων τιτλοποιήσεων μέσω των οποίων η τράπεζα θα πετύχει την επιστροφή της στην κανονικότητα, βάζοντας τέλος στις ανησυχίες και την αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα της τράπεζας. 

Άλμα κανονικότητας

Έχοντας απαλλαγεί από τον βραχνά των CoCos, η διοίκηση της τράπεζας, μέσω της αύξησης κεφαλαίου, δεν επιταχύνει απλά το σχεδιασμό για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά πραγματοποιείται ένα άλμα προς την κανονικότητα με το οποίο θα ευθυγραμμιστεί με τις άλλες συστημικές τράπεζες.

Όπως έχει γράψει το Business Daily η διοίκηση της τράπεζας έχει επεξεργαστεί έναν νέο μηχανισμό μέσω του οποίου οι νέες μεγάλες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα γίνουν στο πλαίσιο του Ηρακλή ΙΙ δεν θα οδηγήσουν στην ενεργοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσία για την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση (DTC). Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, σε συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους, έχει εξασφαλίσει το «πράσινο φως» τόσο από ορκωτούς λογιστές όσο και από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης η αύξηση θα προχωρήσει με ταχύτητα ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τις εταιρικές και κανονιστικές διαδικασίες. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην αλλαγή του νόμου του ΤΧΣ ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει μερικώς στην αύξηση κεφαλαίου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την συμμετοχή στην αύξηση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζα Πειραιώς: Από μαύρο πρόβατο στις... ουρές επενδυτών για την ΑΜΚ

Πώς από αδύναμος κρίκος η Τράπεζα Πειραιώς πετυχαίνει την ολική επιστροφή στην κανονικότητα με την εξυγίανση του ισολογισμού της. Norges, BlackRock, Fidelity, Bain κ.α. μεταξύ των θεσμικών επενδυτών που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Πού θα «προσγειωθεί» η μετοχή μετά την αύξηση κεφαλαίου

Σήμερα το Ενημερωτικό Δελτίο, αύριο ανοίγει το βιβλίο προσφορών, μέχρι την Παρασκευή οι εγγραφές. Συμμετοχή από Πόλσον, Μυστακίδη, Helikon και ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια. Tι εκτιμούν αναλυτές για τη μετοχή.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Τρ. Πειραιώς, η επίθεση Τσίπρα και η «ηρωϊκή» ανακεφαλαιοποίηση του 2015

Τη σημαία του αγώνα κατά της αύξησης κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς σηκώνει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το 2015 η «υπερήφανη διαπραγμάτευση» είχε εξαφανίσει 33 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών με μεγάλο χαμένο το ΤΧΣ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι συμβαίνει με τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς: Η αύξηση και η επόμενη ημέρα

Οι ακραίες διακυμάνσεις της μετοχής, από το +26% στο -22%, οι υπολογισμοί για το dilution των παλιών μετόχων και οι εκτιμήσεις αναλυτών ότι η τιμή διάθεσης θα διαμορφωθεί από το book building αισθητά υψηλότερα του 1 ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο σχέδιο των τραπεζών για μεγάλες τιτλοποιήσεις με τον Ηρακλή ΙΙ

Έγκριση από τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ περιμένουν οι τράπεζες για σχέδιο που θα επιτρέψει να τιτλοποιηθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς οι ζημιές να προκαλέσουν την έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου.