ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Νέο σχέδιο των τραπεζών για μεγάλες τιτλοποιήσεις με τον Ηρακλή ΙΙ

Έγκριση από τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ περιμένουν οι τράπεζες για σχέδιο που θα επιτρέψει να τιτλοποιηθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς οι ζημιές να προκαλέσουν την έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου.

Πολύ κοντά στην οριστικοποίηση ενός νέου μηχανισμού μέσω του οποίου οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε νέες μεγάλες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς να ενεργοποιηθεί η υφιστάμενη νομοθεσία για την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση (DTC) και την έκδοση μετοχών υπερ του Δημοσίου βρίσκονται τα τραπεζικά επιτελεία.

Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank εργάζονται εντατικά πάνω σε ένα νέο σχέδιο που θα επιτρέψει να προχωρήσουν σε νέο κύκλο τιτλοποιήσεων, στο πλαίσιο της επέκτασης του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων (Ηρακλής ΙΙ), χωρίς οι ζημιές των συναλλαγών να ενεργοποιήσουν τη νομοθεσία για την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση (DTC), ακριβώς όπως έγινε με το hive down.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, το νέο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, σε συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους, έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως από τους ορκωτούς λογιστές και έχει ήδη προωθηθεί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαραίτητη εποπτική έγκριση. 

Η εταιρική μεταβολή που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση νέων τιτλοποιήσεων χωρίς οι ζημιές να πυροδοτήσουν την έκδοση μετοχών υπερ του Δημοσίου αποτελεί κομβικό στοιχείο του ευρύτερου σχεδιασμού της Τράπεζας Πειραιώς για την υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου που προσδιορίζεται για την άνοιξη.

Το hive down

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες για να αξιοποιήσουν το σχέδιο Ηρακλής χωρίς οι ζημιές των συναλλαγών να οδηγήσουν στην έκδοση νέων μετοχών βάσει του DTC υπέρ του Δημοσίου προχώρησαν στη διάσπαση των δραστηριοτήτων τους (hive down) και τη μεταφορά των τραπεζικών δραστηριοτήτων σε μια νέα εταιρεία θυγατρική.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα Ηρακλής περιλάμβανε την παροχή κρατικών εγγυήσεων συνολικού ύψους 12 δις. ευρώ με στόχο την τιτλοποίηση και πώληση σε επενδυτές μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών ύψους περίπου 30 δις. ευρώ. Χρήση του σχεδίου Ηρακλής έκανε πρώτη η Eurobank καταθέτοντας τρεις αιτήσεις στο πλαίσιο του project Cairo ύψους 7,5 δισ. ευρώ, η Alpha Bank για το project Galaxy ύψους 10,5 δισ. ευρώ (η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται άμεσα), η Πειραιώς για τα project Vega (5 δισ.) και Phoenix (1,9 δισ.) και η Εθνική Τράπεζα για το project Frontier (6,1 δισ. ευρω).

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς όπως έκανε γνωστό με την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων 9μήνου ήδη προετοιμάζει νέα τιτλοποίηση ύψους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι προεργασίες της Eurobank για νέες τιτλοποιήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση εξετάζει τις δυνατότητες επιτάχυνσης του προγραμματισμού που προβλέπει μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του 2022. Αντίστοιχα η διοίκηση της Alpha Bank εργάζεται εντατικά για τα επόμενα βήματα με στόχο επίσης να επανέλθει σε μονοψήφιο δείκτη καθυστερήσεων.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στα 58,7 δισ. ευρώ μειωμένα κατά 9,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2019. Υπενθυμίζεται ότι από το υψηλό της κρίσης (Μάρτιος 2016), όταν τα «κόκκινα» δάνεια είχαν ανέλθει στα 107,2 δισ. ευρώ, η μείωση που έχουν πετύχει οι τράπεζες ξεπερνά τα 48 δις. ευρώ, αποτυπώνοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί.

Παρά την πρόοδο, η απόσταση από τα ευρωπαϊκά δεδομένα παραμένει τεράστια καθώς ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται στο 35,8% (Σεπτέμβριος 2020) έναντι 2,9% που είναι ο μέσος όρος στην ευρωζώνη (Ιούνιος 2020).

Την επανασύνδεση των εγχώριων τραπεζών με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα φιλοδοξεί να πετύχει το σχέδιο Ηρακλής ΙΙ, με στόχο στο τέλος του 2022 ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των εγχώριων τραπεζών να διαμορφωθεί κοντά στο 5% που είναι ο στόχος που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Ισχυρή βελτίωση μεγεθών με αιχμή νέα δάνεια - προμήθειες

Τα αποτελέσματα του β' τριμήνου επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη του κλάδου που επωφελείται από την πολύ καλή πορεία της εγχώριας οικονομίας. Αισιοδοξούν οι διοικήσεις για τη συνέχεια και την επίτευξη των στόχων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Με το «βλέμμα» στο guidance για το 2022 οι επενδυτές

Οι επενδυτές περιμένουν από τις διοικήσεις των τραπεζών την αναλυτική παρουσίαση των στόχων για την πιστωτική επέκταση, τη μείωση του κόστους και την κερδοφορία για το 2022 καθώς και τι θα γίνει με τις «ουρές» των «κόκκινων» δανείων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τριετία υψηλών επιδόσεων για τις τράπεζες - «Μαγνήτης» για τους επενδυτές

Με αιχμή την ευνοϊκή επιτοκιακή συγκυρία «κλειδώνουν» υψηλή κερδοφορία. Έφτασε η ώρα της ανταμοιβής των μετόχων με μέρισμα – buyback. Τι ειπώθηκε από τους τραπεζίτες στο Λονδίνο, που εστίασαν οι επενδυτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες χωρίς ταμεία και ουρές, με καταστήματα από το... μέλλον

Πώς τα capital controls και η πανδημία επιτάχυναν τη μετάβαση στη νέα εποχή. Τέλος στα γκισέ, συναλλαγές με ραντεβού, παροχή σύγχρονων υπηρεσιών και τα πρώτα αποκλειστικά ηλεκτρονικά καταστήματα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δεκαπενθήμερο «φωτιά» για τις τράπεζες και την αποεπένδυση του Δημοσίου

Αντίστροφη μέτρηση για τον διαγωνισμό για Alpha και αμέσως μετά η σκυτάλη περνά στο placement της Εθνικής Τράπεζας. Μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αύριο τα αποτελέσματα Eurobank – ΕΤΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιτάχυνση πιστωτικής επέκτασης το 2023 με καθαρές εκταμιεύσεις έως 8 δισ.

Με διψήφιο ρυθμό αύξησης θα τρέξουν τα επιχειρηματικά δάνεια με ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ισχυρή πιστωτική επέκταση και ευνοϊκό επιτοκιακό περιβάλλον θα οδηγήσουν σε επίπεδα ρεκόρ τα τραπεζικά αποτελέσματα.