ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εθνική: Υποστολή σημαίας στην Αίγυπτο, κλείνει το δίκτυο καταστημάτων

Η διοίκηση της ΕΤΕ κατέθεσε αίτηση στην Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου για τη διακοπή λειτουργίας των 17 καταστημάτων της στην Αίγυπτο τερματίζοντας μια διαδρομή που μετρά περισσότερα από 90 χρόνια.

Επίσημη αίτηση στην Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου για τον τερματισμό των δραστηριοτήτων της στην αγορά της Αιγύπτου κατέθεσε η Εθνική Τράπεζα μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες πώλησης του δικτύου της NBG Egypt.

Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει στη γειτονική χώρα δίκτυο 17 καταστημάτων τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Καΐρου, την Αλεξάνδρεια και την Χουργκάντα στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ απασχολεί συνολικά 247 εργαζόμενους.

Η απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για το κλείσιμο των καταστημάτων και των τερματισμό της παρουσίας της στην Αίγυπτο ήταν αποτέλεσμα των ανεπιτυχών προσπαθειών πώλησης της NBG Egypt λόγω της απουσίας ενδιαφέροντος. Η πώληση των αιγυπτιακών δραστηριοτήτων αποτελεί υποχρέωση που έχει αναλάβει η Εθνική Τράπεζα στις ευρωπαϊκές αρχές λόγω της κρατικής βοήθειας που είχε λάβει στο πλαίσιο των ανακεφαλαιοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2019 η Εθνική Τράπεζα είχε υπογράψει οριστική συμφωνία με την Bank Audi SAE για την πώληση των υποκαταστημάτων της Εθνικής Αιγύπτου, συναλλαγή που δεν έλαβε την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου, με αποτέλεσμα το Νοέμβριο του 2019 η Bank Audi να αποσύρει την προσφορά της και να ζητήσει ακύρωση της συμφωνίας.

Διαδρομή 90 ετών

Με τη διακοπή των δραστηριοτήτων της στην Αίγυπτο η Εθνική Τράπεζα τερματίζει μια διαδρομή σχεδόν 90 ετών. Η Εθνική Τράπεζα ήταν από τις πρώτες ελληνικές τράπεζες που ανέπτυξαν δραστηριότητες στην Αίγυπτο, ενώ τη δεκαετία του 1930, μετά τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Τράπεζα Αθηνών, ενοποιήθηκαν οι δραστηριότητες των δύο τραπεζών και στην Αίγυπτο δημιουργώντας την Banque Nationale de Grèce et d’Athènes.

Τη δεκαετία του 1960 η Banque Nationale de Grèce et d’Athènes πέρασε στον έλεγχο της αιγυπτιακής κυβέρνησης μετά την εθνικοποίηση όλων των τραπεζών στην Αίγυπτο. Το 1979, όταν οι συνθήκες το επέτρεψαν, η Εθνική Τράπεζα επανήλθε στη χώρα με την δημιουργία καταστήματος στο Κάιρο. Το 2007, λίγο πριν το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ, η Εθνική προχώρησε στη σημαντική ενίσχυση της θέσης της στην αιγυπτιακή αγορά με τη δημιουργία 10 νέων καταστημάτων.

Σύμφωνα με πηγές της Εθνικής Τράπεζας, η διακοπή των δραστηριοτήτων στην Αίγυπτο εκπληρώνει την δέσμευση που έχει αναλάβει η τράπεζα για τον δραστικό περιορισμό των διεθνών δραστηριοτήτων. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕ έχει προχωρήσει και στην πώληση των θυγατρικών της στη Ρουμανία και την Τουρκία.

Η μόνη μη ολοκληρωμένη πώληση δραστηριοτήτων εξωτερικού αφορά την Εθνική Κύπρου. Σημειώνεται ότι και στην περίπτωση της Κύπρου, η Εθνική είχε ανακοινώσει (Νοέμβριος 2019) την υπογραφή συμφωνίας με την Astrobank για την πώληση του 100% της θυγατρικής της στην Κύπρο, συμφωνία που ακυρώθηκε ένα χρόνο μετά καθώς η Astrobank απέτυχε να εκπληρώσει τους όρους.

Μετά την απόφαση για τον τερματισμό των δραστηριοτήτων στην Αίγυπτο, οι διεθνείς δραστηριότητες της ΕΤΕ θα περιοριστούν σε δύο μόνο χώρες, τη Βόρεια Μακεδονία (Stopanska) και τη Μάλτα (NBG Malta) η συνεισφορά των οποίων στην κερδοφορία του ομίλου ανήλθαν σε μόλις 11 εκατ. Τα οργανικά έσοδα από το εξωτερικό ανήλθαν σε μόλις 74 εκατ. ευρώ έναντι οργανικών εσόδων 1,35 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αντανακλώντας την δραστική μείωση των διεθνών δραστηριοτήτων της Εθνικής.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Έπεσαν» υπογραφές για ομολογιακό δάνειο του ΔΕΣΦΑ ύψους 500 εκατ. ευρώ

Το ομολογιακό δάνειο θα καλύψουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες: Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς. Το δάνειο θα είναι 12ετούς διάρκειας για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου του ΔΕΣΦΑ.
Παύλος Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγική συμφωνία Εθνικής Τράπεζας - EVO Payments για κάρτες, δίκτυο POS

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily η ΕΤΕ έχει συμφωνήσει με την αμερικανική εταιρία για τη δημιουργία joint venture για τη διαχείριση των συναλλαγών καρτών. Εκτιμήσεις ότι το τίμημα θα ξεπεράσει τα 100 εκατ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Αντισταθμίζονται πλήρως οι απώλειες από την τιτλοποίηση Frontier

Με την τιτλοποίηση η Εθνική Τράπεζα επιταχύνει την εξυγίανση του ισολογισμού της. Σε επίπεδα κάτω του 15% θα περιοριστεί ο δείκτης «κόκκινων» δανείων, με στόχο σύντομα να συρρικνωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό.
Ethniki Trapeza, Eunikh Trapeza, NBG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εκατομμύρια «τυφλές» συναλλαγές με κάρτες από δυσλειτουργία στην ΕΤΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, περισσότερες από 6 εκατ. συναλλαγές, αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ δεν καταγράφονταν λόγω δυσλειτουργιών με τα POS της Εθνικής Τράπεζας. Πλέον το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έμμεση κεφαλαιακή ένεση 500 εκατ. στην Εθνική Τράπεζα

Νέα συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων με το Δημόσιο επιτρέπει στην Εθνική να προχωρήσει σε μεγάλες τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων και να απορροφήσει τις ζημιές από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.