ΓΔ: 1450 -0.34% Τζίρος: 27.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:37:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

«Ηλεκτρίστηκε» η μετοχή της ΔΕΗ: άλμα 532% - Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Κορυφαία σε απόδοση από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ τον Απρίλιο του 2019 είχε διολισθήσει ως τα 1,20 ευρώ. Πείθουν την αγορά η οικονομική εξυγίανση και η «πράσινη» στροφή.

Έχοντας κάνει ένα μνημειώδες ράλι (+532%) από το χαμηλό της 16ης Μαρτίου 2020, η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε την Παρασκευή σε νέα υψηλά εξήμισι ετών, αποτελώντας το πιο πετυχημένο στοίχημα ανάκαμψης από τo ναδίρ, όπου βυθίστηκε η αγορά το πρώτο σοκ του Covid-19 πριν από δεκατρείς μήνες.

Η αγορά πόνταρε στο γύρισμα της επιχείρησης σε τροχιά βιώσιμης λειτουργίας, με το πέρασμα στη νέα εποχή που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την «πράσινη» στροφή, κάτι που προσέδωσε λίαν επιθετικά χαρακτηριστικά στο ταμπλό, τέτοια που δεν συναντώνται συχνά, ειδικά για μετοχές του FTSE 25.

Η εταιρεία, που έως πριν από 22 μήνες αντιμετωπιζόταν ως ένας συστημικός κίνδυνος για την αγορά και την οικονομία, δείχνει να κάνει το μεγάλο comeback. Η εικόνα της ΔΕΗ άρχισε να αλλάζει από το καλοκαίρι του 2019 και αμέσως μετά τις εκλογές, συνδυαστικά με την αλλαγή της διοίκησης και τη γρήγορη προώθηση από την πλευρά της κυβέρνησης των διαδικασιών εξυγίανσης.

Θυμίζουμε πως τον Απρίλιο του 2019, ακριβώς δύο χρόνια από σήμερα δηλαδή, η μετοχή είχε κατέλθει στη ζώνη του 1,20 ευρώ και πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά της, με την κεφαλαιοποίηση μόλις στα 278 εκατ. ευρώ! Έκτοτε όμως, με εντυπωσιακή ανάκαμψη στο 2ο εξάμηνο του έτους, έβγαλε το 2019 με ράλι 220%, «χτίζοντας» στην προσδοκία για turnaround story και ξεχωρίζοντας σε όλο το χρηματιστήριο. 

Το αφήγημα μιας ΔΕΗ μικρότερης αλλά υγιέστερης οικονομικά και «πράσινης» με λιγότερο προσωπικό και πελατολόγιο, που όμως θα πρωταγωνιστεί στις ΑΠΕ, έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους επενδυτές. Αυτό λοιπόν που επιδοκιμάζει η αγορά είναι το ολιστικό πλάνο εκσυγχρονισμού και τροχοδρόμησης σε βιώσιμη λειτουργία, μέσα από ένα συνδυασμό χρηματοοικονομικής βελτίωσης αλλά και αλλαγής του μείγματος επιχειρηματικής λειτουργίας.

Ενίσχυση του «κουμπαρά» ρευστότητας

Για τη ΔΕΗ η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα ενισχύσει περαιτέρω τον «κουμπαρά» της ρευστότητας, με στόχο την υποστήριξη του μεγάλου επενδυτικού πλάνου. Από το πρόσφατο ομόλογο με περιβαλλοντική ρήτρα (μαζί με τη συμπληρωματική έκδοση) η ΔΕΗ μάζεψε 775 εκατ. ευρώ, ενώ από το την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να λάβει ακόμη και ποσό που θα ξεπεράσει το 1 δισ. με βάση εκτιμήσεις της αγοράς. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι οι τιτλοποιήσεις χρεών και οι έναντι καταβολές του Δημοσίου για πληρωμές λογαριασμών που ξεπερνούν τα 590 εκατ. ευρώ.

Στο κατώφλι των 10 ευρώ πλέον η μετοχή

Από τις 26 Σεπτεμβρίου του 2014 είχε να δει η μετοχή της ΔΕΗ τα 9,80 ευρώ, επίπεδα στα οποία έκλεισε την Παρασκευή. Πιο αναλυτικά, η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 9,80 ευρώ καταγράφοντας νέα άνοδο 7,69% την περασμένη εβδομάδα, με την κεφαλαιοποίησή της πλέον να διαμορφώνεται στα 2,27 δισ. ευρώ, κάτι που τη φέρνει στην έκτη θέση στο σύνολο του Χ.Α., πίσω από τις Coca Cola HBC, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank και Εθνική.

Και όλα αυτά, για μια μετοχή που πριν 13 περίπου μήνες, στις 16 Μαρτίου 2020, μέσα στη «φωτιά» της πανδημίας, είχε κατέλθει στα 1,55 ευρώ. Έκτοτε, όπως προαναφέρθηκε, καταγράφει ράλι +532% και βρίσκεται στην πρώτη θέση των αποδόσεων σε όλο το ελληνικό χρηματιστήριο.

Όλες οι εξελίξεις στη ΔΕΗ τους τελευταίους εικοσιένα μήνες, δείχνουν ότι με την αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής, άλλαξε και το momentum τόσο της επιχείρησης, όσο και της μετοχής. Συνολικά από τις εκλογές του Ιουλίου 2019 έως σήμερα, η μετοχή της ΔΕΗ κερδίζει 391%, αποτελώντας μακράν το κορυφαίο «χαρτί» του Large Cap. Ο τίτλος της επιχείρησης έβγαλε το 2020 με άνοδο 79,18%, όντας ο πρώτος σε απόδοση στον Large Cap, ενώ το 2021 ενισχύεται ήδη σε ποσοστό 31,90%.

Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ εισήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 12 Δεκεμβρίου 2001, ενώ πέτυχε ιστορικό υψηλό στο χρηματιστήριο στις 5 Δεκεμβρίου 2007 όταν έκλεισε στα 37,10 ευρώ!

Σημαντικές περαιτέρω αναβαθμίσεις

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο, το τελευταίο τρίμηνο ολοένα και περισσότεροι εγχώριοι αλλά και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι «ανακαλύπτουν» την ελκυστικότητα της μετοχής αλλά και τις προοπτικές της ΔΕΗ, στην προσπάθεια μετάβασης στη νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης. Από τις αρχές Φεβρουαρίου και μετά, έχει καταγραφεί ένα εντυπωσιακό κρεσέντο αναβαθμίσεων, με αναλυτές μάλιστα να ανεβάζουν την τιμή στόχο στα 13 ή και τα 15 ευρώ, δίνοντας ως δίκαιη αποτίμηση για την Επιχείρηση πάνω από 3 δισ. ευρώ. Η επίτευξη EBITDA πάνω από 1 δισ. ευρώ στις επόμενες χρήσεις είναι αυτό που «εξιτάρει» τους επενδυτές, καθώς βελτιώνει σημαντικά τον δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA, αλλά και εταιρικής αξίας προς EBITDA.

Optima Bank – Στόχος τα 13,60 ευρώ

Η Optima Bank στις 15/2 ξεκίνησε κάλυψη της μετοχής, διατυπώνοντας σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα 13,60 ευρώ, σημειώνοντας πως οι κινήσεις που έγιναν τους τελευταίους είκοσι μήνες αποκατέστησαν τη δημιουργία ταμειακών ροών και έφεραν μία μεγάλη αλλαγή στο επιχειρηματικό πλάνο το οποίο θεωρεί πως είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Αν και το ράλι της μετοχής είναι μεγάλο, η Optima Bank θεωρεί πως η δίκαιη αποτίμηση της ΔΕΗ ανέρχεται στα 3,1 δισ. ευρώ. Ο οίκος αναμένει για το 2020 EBITDA στα 890 εκατ. ευρώ και ζημιές 9,3 εκατ. ευρώ. Για το 2021 περιμένει EBITDA 863,7 εκατ. ευρώ και ζημιές 40,4 εκατ. ευρώ ενώ για το 2022 τα EBITDA εκτιμώνται στα 1,016 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 51,9 εκατ. ευρώ.

Euroxx Χρηματιστηριακή – Στόχος τα 13 ευρώ

Προ δύο μηνών, η Euroxx Χρηματιστηριακή σε δική της ανάλυση ανέβασε την τιμή στόχο στα 13 ευρώ από 5 ευρώ πριν, με σύσταση απόδοσης ανώτερη της αγοράς. Η ΑΧΕ τονίζει πως η αύξηση των τιμολογίων στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 και η υιοθέτηση ενός πιο πράσινου μοντέλου, συνδυαστικά με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ήδη έχει οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις.

Μάλιστα, η ΑΧΕ τονίζει πως η ΔΕΗ διαπραγματεύτηκε με αδικαιολόγητο discount 44% σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας το 2020, ενώ για το διάστημα 2021 - 22 εκτιμάται ότι το αντίστοιχο discount μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 41  και 43%.

Axia – Στόχος τα 15,10 ευρώ

Σε διπλασιασμό της τιμής – στόχου από τα 7,30 ευρώ στα 15,10 ευρώ προχώρησε για τη ΔΕΗ προ δυόμισι μηνών η Axia, σημειώνοντας ότι διαπραγματεύεται με μεγάλο discount έναντι των ομοειδών εταιρειών του εξωτερικού.

Οι αναλυτές της Axia τονίζουν πως η διοίκηση της Επιχείρησης πέτυχε τη σταθεροποίηση του ισολογισμού και της ροής ρευστότητας, ενώ προχωρά στην επόμενη μέρα του μετασχηματισμού της ενεργειακής αγοράς. Ο εκσυγχρονισμός και η πώληση μέχρι του 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα είναι οι επιταχυντές του μετασχηματισμού της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη εταιρεία Κοινής Ωφέλειας.

Καθώς τα κριτήρια του ESG ενισχύουν το ειδικό τους βάρος στους επενδυτές, η επιτυχής απολιγνιτοποίηση για τη ΔΕΗ, η ταχύτερη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η επιτάχυνση των συνεργασιών στον τομέα των ΑΠΕ είναι οι παράμετροι που θα αυξήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και θα μειώσουν σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης. Η Axia τονίζει πως η ΔΕΗ στο μέλλον θα πρέπει να έχει αποτιμήσεις με βάση την κερδοφορία, αντίστοιχης των δυτικών ευρωπαϊκών εταιρειών Κοινής Ωφέλειας της ΕΕ.

Η καθοριστική ετυμηγορία της Fitch

Θυμίζουμε ότι καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία της μετοχής της ΔΕΗ αλλά και κομβική για την αλλαγή που επιφύλαξαν και οι αναλυτές επενδυτικών οίκων, ήταν η για πρώτη φορά αξιολόγηση της επιχείρησης από τον οίκο Fitch στα τέλη του 2020.

Η Fitch Ratings συμπεριέλαβε για πρώτη φορά τη ΔΕΗ στη λίστα των εταιρειών που αξιολογεί. Στην έκθεση αξιολόγησης τοποθέτησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ στη βαθμίδα ΒΒ- με σταθερή προοπτική, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια ανάταξης της επιχείρησης τους τελευταίους 18 μήνες.

Όπως ανέφεραν οι αναλυτές της Fitch, η αξιολόγησή της έχει λάβει υπόψη την ολοκληρωμένη επιχειρησιακή δομή της Εταιρείας, την ισχυρή θέση της στην εγχώρια αγορά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της ως αποτέλεσμα της στρατηγικής επανατοποθέτησης της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με τις εποικοδομητικές μεταρρυθμίσεις που έλαβαν χώρα στην αγορά ενέργειας από το 2019.

Ειδικότερα, η Fitch αναμένει:

  • Σταθεροποίηση του EBITDA σε περίπου €900 εκατ. ανά έτος για την περίοδο 2021-2023,
  • Επιτυχή υλοποίηση του business plan της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου του επιταχυνόμενου πλάνου  απόσυρσης του λιγνίτη,
  • Σταθεροποίηση και ισχυροποίηση του νέου μοντέλου χονδρεμπορικής αγοράς.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Τα ενεργειακά deals αλλάζουν το χάρτη και «φορτίζουν» το χρηματιστήριο

Οι μεγάλες επιχειρηματικές κινήσεις στον τομέα ενέργειας και υποδομών δίνουν ισχυρή ώθηση στις μετοχές του κλάδου και στη χρηματιστηριακή αγορά. Ποιες μετοχές έχουν γίνει πρωταγωνιστές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευρωχαρτική: Ακύρωσε την είσοδο στο ΧΑ, πέτυχε ρεκόρ τζίρου το 2022

Στα 72 εκατ. ευρώ αναμένεται να κλείσει ο τζίρος της Endless EC (πρώην Ευρωχαρτική) το 2022, με άλμα από τα 58,5 εκατ. ευρώ το 2021.Η εταιρεία ετοίμαζε την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο το 2021, αλλά τελικά έκανε πίσω.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι υπόσχεται στους επενδυτές η ΔΕΗ: Άλμα κερδών 1.279% και… αστερίσκοι

Διπλάσια λειτουργικά κέρδη, πολλαπλάσια κέρδη προ φόρων έως το 2026 και μερίσματα από το 2024 προβλέπει η διοίκηση της ΔΕΗ. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για το μεγαλύτερο turnaround στην ελληνική επιχειρηματική ιστορία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στις 16 Νοεμβρίου η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της ΔΕΗ

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που δημοσίευσε η ΔΕΗ, στις 4 Νοεμβρίου θα κλείσει το βιβλίο προσφορών. Η εταιρεία θα εκδώσει 130 έως 150 εκατ. νέες μετοχές και το εύρος τιμών για το book building προσδιορίσθηκε μεταξύ 8,5 και 9 ευρώ.