ΓΔ: 900.65 -0.31% Τζίρος: 58.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Μεγάλη αναπροσαρμογή τιμής στόχου για τη Mytilineos από Alpha Finance

Κατά 32% αυξάνει την τιμή στόχο η χρηματιστηριακή, στα 20,12 ευρώ, τονίζοντας τα οφέλη που θα έχει η Mytilineos από τη μετεξέλιξη σε ολοκληρωμένο πάροχο ενέργειας με συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα κατά 51%.

Μεγάλη αύξηση της δίκαιης αποτίμησης της Mytilineos δικαιολογούν, σύμφωνα με την Alpha Finance, η γρήγορη μετεξέλιξη της εταιρείας σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο ενέργειας, με μεγάλη συμμετοχή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μείγμα παραγωγής, αλλά και ο στρατηγικός στόχος της εταιρείας για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050.

Η χρηματιστηριακή συνιστά αγορά της μετοχής και την κατηγοριοποιεί ως μετοχή μέτριου κινδύνου (medium risk), ενώ αναπροσαρμόζει σημαντικά την τιμή στόχο. Ειδικότερα, η νέα τιμή στόχος προσδιορίζεται στα 20,12 ευρώ, έναντι προηγούμενου στόχου 15,23 ευρώ, δηλαδή περίπου 32% υψηλότερα.

Οι εκτιμήσεις της Alpha Finance για τη Mytilineos

mytilinaiosAF

Εξηγώντας τη μεγάλη αναπροσαρμογή των εκτιμήσεών της, η Alpha Finance σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Η εταιρεία εφαρμόζει μια στρατηγική για τη μείωση των ρύπων στο μηδέν ως το 2050 και προσθέτει σημαντική παραγωγική δυναμικότητα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας στόχο να αυξήσει τη δυναμικότητα από τις ΑΠΕ στα 3GW, από θερμική παραγωγή στα 1,8GW και να ανέλθει στα 200ΜW η παραγωγική δυναμικότητα που αφορά διμερείς συμβάσεις προμήθειας.
  • Έτσι, η Mytilineos μετασχηματίζεται σε μια ολοκληρωμένη και καθετοποιημένη εταιρεία παροχής ενέργειας, κάτι που εξηγεί και την αλλαγή της δίκαιης αποτίμησης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Alpha Finance, μάλιστα, η εγκατεστημένη παραγωγική δυναμικότητα από ΑΠΕ θα φθάσει στο 51% της συνολικής παραγωγής ενέργειας ως το 2025 - 2026, ενώ συνολικά η συμβολή του τομέα Ενέργειας και Αερίου στα EBITDA θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ ως το 2026, από 157 εκατ. ευρώ το 2020, δηλαδή σχεδόν θα διπλασιασθεί.
  • Με αυτά τα δεδομένα, η εταιρεία επανεξετάζει το μοντέλο αποτίμησης και καταλήγει σε τιμή στόχο 20,12 ευρώ, που προσφέρει μια συνολική απόδοση 39% από το τρέχον επίπεδο τιμής των 14,74 ευρώ. Όπως σημειώνεται μάλιστα, εκτιμάται ότι οι διμερείς συμφωνίες παροχής ενέργειας θα επεκταθούν και θα αναδειχθούν σε καταλύτη - κλειδί για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.
  • Η λειτουργική κερδοφορία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 0,5 δισ. ευρώ από 0,3 δισ. ευρώ σήμερα. Από το 2023 εκτιμάται ότι τα EBITDA θα αυξηθούν στα 520 - 590 εκατ. ευρώ, έναντι επαναλαμβανόμενων ebitda 315 εκατ. ευρώ το 2020. Σε αυτή την αύξηση θα συμβάλει ο τομέας Ενέργειας και Αερίου με 300 εκατ. ευρώ ως το 2026, εκ των οποίων τα 150 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τις ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Η Protergia εκτιμάται ότι θα διπλασιάσει ως το 2025 το μερίδιό της στην αγορά. Ευνοϊκές δυναμικές θα αναπτυχθούν στη Μεταλλουργία με τα EBITDA να ανέρχονται στα 175 - 200 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, ενώ ο κατασκευαστικός τομέας θα εισφέρει κατά μέσο όρο 75 εκατ. ευρώ στη λειτουργική κερδοφορία.
  • Παρά τη σημαντική αύξηση των επενδυτικών δαπανών που θα αυξήσει τη σχέση καθαρού χρέους / λειτουργικής κερδοφορίας προς τις τρεις φορές, η Alpha Finance εκτιμά ότι η σχέση επιχειρησιακής αξίας και EBITDA θα διαμορφωθεί το 2024, λόγω της αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας, στο 7,7, επίπεδο που η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει ως κατάλληλο για το προφίλ δραστηριοτήτων της εταιρείας. Με βάση εναλλακτικές μεθόδους αποτίμησης, η δίκαιη τιμή της μετοχής προσδιορίζεται μεταξύ 19 και 21,25 ευρώ.
  • Η Alpha Finance σημειώνει ότι η Mytilineos έχει καλές επιδόσεις όσον αφορά το περιβάλλον, την εταιρική υπευθυνότητα και εταιρική διακυβέρνηση (ESG) και, ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι θα προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από επενδυτικά funds που τοποθετούνται με βάση αυτά τα κριτήρια. Επίσης, τεχνικά θα υποστηριχθεί η μετοχή από την ένταξή της σε διεθνείς δείκτες, όπως οι δείκτες της MSCI που αναμένεται να αναθεωρηθούν τον Μάιο.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Νέα σύμβαση ηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστραλία με blockchain

Η Σύμβαση θα επιτρέψει την έναρξη κατασκευής του έργου Wagga 2 εντός του 2021 και όταν ολοκληρωθεί, αναμένεται να παράγει ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει περίπου 5.000 νοικοκυριά στην Αυστραλία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μανουσάκης: Εντός του μήνα η δοκιμαστική ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτης

Ο ΑΔΜΗΕ βασικός συντελεστής της ενεργειακής μετάβασης σημείωσε ο Προέδρος & CEO του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης μιλώντας στο Delphi Economic Forum και αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του Διαχειριστή έως το 2030.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Mytilineos στο μικροσκόπιο αναλυτών: Τι είδαν στα αποτελέσματα 3μήνου

Προωθητική δύναμη για την φετινή χρήση ο τομέας της μεταλλουργίας, ενώ το 2022 παίρνει τη σκυτάλη ο τομέας της ενέργειας. Τιμές στόχους από 17,4 έως 20,12 ευρώ δίνουν πέντε χρηματιστηριακές εταιρείες.