ΓΔ: 900.65 -0.31% Τζίρος: 58.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΝΕΚ

Σε ανοικτή κόντρα η ΑΝΕΚ με 13 σωματεία για τις συνθέσεις πληρωμάτων

Η ακτοπλοϊκή εταιρεία καταγγέλλει ότι δέχεται συκοφαντική εκστρατεία με σκοπό την εξυπηρέτηση συμφερόντων. Τι είχε ανακοινώσει η ΠΝΟ για το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων.

Συκοφαντική χαρακτηρίζει η διοίκηση της ΑΝΕΚ την επιστολή 13 ναυτεργατικών σωματείων σχετικά με τις συνθέσεις των πληρωμάτων. Παράλληλα, αποδίδει αυτή την πρωτοβουλία σε «εξυπηρέτηση αγνώστων συμφερόντων».

Σε ανακοίνωσή της, η ΑΝΕΚ κάνει λόγο για «εκστρατεία συκοφάντησης» που δέχεται και τονίζει ότι η επιστολή 13 ναυτεργατικών σωματείων προς την εταιρεία δεν εκφράζει τις θέσεις των εργαζομένων, οι οποίοι «την στηρίζουν και ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητά της».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΑΝΕΚ:

  • Καμία «αυθαιρεσία», «παρατυπία», «ναυτεργατική μεθόδευση» δεν έχει γίνει από μέρους μας αναφορικά με τη θερινή σύνθεση, ούτε η ΑΝΕΚ είναι η πρώτη ή η μοναδική ακτοπλοϊκή εταιρεία που εφαρμόζει το Νόμο αναφορικά με το μειωμένο πρωτόκολλο επιβατών με τις απαιτούμενες εγκρίσεις των αρμοδίων φορέων.
  • Τον Μάιο του 2020, πριν την έναρξη ισχύος της θερινής σύνθεσης, μεγάλη ακτοπλοϊκή εταιρεία νόμιμα μείωσε τον αριθμό των κλινών από 758 σε 324 σε συγκεκριμένο πλοίο που εκτελούσε δρομολόγιο εσωτερικού, προκειμένου να μειωθεί αντίστοιχα ο αριθμός των μελών ξενοδοχειακού πληρώματος. Αυτό έγινε σε μία εποχή χωρίς περιορισμούς στις μετακινήσεις, που δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή συγκυρία.
  • Είναι άξιο απορίας γιατί οι Διοικήσεις των 13 Ναυτεργατικών Σωματείων δεν εξέφρασαν την παραμικρή διαμαρτυρία, ούτε νοιάστηκαν για τους συναδέλφους τους ναυτεργάτες που απασχολούνταν σε ένα δρομολογημένο πλοίο, που συνεχίζει όμως να βρίσκεται εκτός δρομολογίων από τον Οκτώβριο του 2020.
  • Από αυτή την επιλεκτική μεταχείριση καταδεικνύεται ότι οι πρωτεργάτες αυτής της συκοφαντικής εκστρατείας, επιλεκτικά και μόνο απευθύνονται στην ΑΝΕΚ, διαφοροποιώντας τη στάση τους, για να υπονομεύσουν τη βιωσιμότητα της εταιρείας μας και των εργαζομένων της.
  • Η ΑΝΕΚ πάντα θα απαντάει με σαφήνεια και πλήρη διαφάνεια σε όποιον επιχειρεί να αμαυρώσει την ιστορία και τη λειτουργία της, πόσο μάλλον όταν αυτές οι ψευδείς αιτιάσεις υποκινούνται από ψευδεπίγραφους "σωτήρες" των ναυτεργατών που εξυπηρετούν σκοπούς αγνώστων συμφερόντων.

Η παρέμβαση της ΠΝΟ

Πέραν των όσων αναφέρονται από τα δεκατρία σωματεία για τις συνθέσεις των πληρωμάτων, σε ανακοίνωση της ΠΝΟ είχε καταγγελθεί ότι γίνεται προσπάθεια επιβολής ατομικών όρων και δημιουργίας κλίματος φόβου και ανασφάλειας στα πληρώματα των πλοίων. Η ΠΝΟ κατήγγειλε, επίσης, σχέδιο σύμβασης ναυτολόγησης που έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί η εταιρεία, στο οποίο αναφέρεται ότι ο συντάσσεται και τελεί υπό τη Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (MLC) 2006.

Η ομοσπονδία αναφέρει πως η ΑΝΕΚ επιχειρεί μέσω των διατάξεων του σχεδίου της σύμβασης να καταστρατηγήσει την ισχύουσα ΣΣΕ, η οποία εμπεριέχει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από αυτές της MLC. «Τόσο η ΑΝΕΚ όσο και το σύνολο των λοιπών ναυτιλιακών εταιρειών και των πλοιοκτητών εφαρμόζουν στις σχέσεις ναυτεργασίας με τα πληρώματα τις εκάστοτε υπογραφόμενες Συλλογικές Συμβάσεις Ναυτικής Εργασίας, ανεξάρτητα από την τυπική ημερομηνία "λήξης" τους και μέχρι την υπογραφή της νεότερης ΣΣΕ», τονίζει η ΠΝΟ.

Και προσθέτει ότι οι παραπάνω συμβάσεις υπερισχύουν της MLC, ενώ καλεί την ΑΝΕΚ να αποσύρει το σχέδιο σύμβασης ναυτολόγησης και να το αντικαταστήσει με κοινώς αποδεκτό σχέδιο, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία περί εφαρμογής των ΣΣΕ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΝΕΚ LINES: Καμία αυθαιρεσία στη θερινή σύνθεση των πληρωμάτων

Τα ναυτεργατικά σωματεία στην ανακοίνωσή τους ζήτησαν την εφαρμογή της θερινής σύνθεσης στα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας από το υπουργείο Ναυτιλίας και το Σύνδεσμο των ακτοοπλόων,
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΝΕΚ: Πτώση 49,4 εκατ. ευρώ του τζίρου και 52% λιγότεροι επιβάτες

Η ΑΝΕΚ που παρουσίασε ζημιές 14,1 εκατ. ευρώ το 2020 έναντι των κερδών του 2019, αναφέρει πως η πρόοδος των εμβολιασμών έχει ενισχύσει τις θετικές προοπτικές για μερική οικονομική ανάκαμψη εντός του 2021.