ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Mytilineos, Vaggelis Mytilineos, Skrekas
Πηγή: Mytilineos

Στην τελική ευθεία ο νέος σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας της Mytilineos

Η εταιρεία παρέλαβε υπερσύγχρονο αεριοστρόβιλο της General Electric. Για σπουδαία επένδυση έκανε λόγο ο ΥΠΕΝ κ. Σκρέκας. Η μονάδα θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το 50% της ενεργειακής ζήτησης που σήμερα προέρχεται από λιγνίτη.

Έφτασε στην Ελλάδα ο πρώτος αεριοστρόβιλος τύπου HA, της General Electric. Πρόκειται για την «καρδιά» της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, που κατασκευάζει η Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Ο αεριοστρόβιλος της GE καθιστά τη μονάδα την πιο αποδοτική σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η τουρμπίνα βρίσκεται ήδη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας τις οποίες επισκέφθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας προκειμένου να δει από κοντά το σταθμό παραγωγής που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς της «καθαρής» ενέργειας.

«Ξεναγήθηκα σε μια σπουδαία επένδυση, από έναν Έλληνα επιχειρηματία τον Ευάγγελο Μυτιληναίο», δήλωσε ο Κ. Σκρέκας και συμπλήρωσε: «Αυτή η μονάδα, όπως μου εξήγησαν οι μηχανικοί, είναι από τις πιο εξελιγμένες τεχνολογικά στην Ευρώπη και τον κόσμο». Σύμφωνα με τον υπουργό, οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ παράγουν περίπου ενάμιση τόνο διοξειδίου του άνθρακα ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας. Ο νέος αεριοστρόβιλος μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα 250 κιλά, για την ίδια παραγωγή ενέργειας. Δηλαδή μειώνει τις εκπομπές ρύπων κατά πέντε φορές.

«Η μονάδα αυτή έχει ισχύ 826 μεγαβάτ. Μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει ένα μεγάλο μέρος από τους λιγνίτες που η κυβέρνηση έχει σκοπό να αποσύρει στο πλαίσιο της συνολικής απολιγνιτοποίησης», ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ομάδας δημοσιογράφων, στο σταθμό του Αγίου Νικολάου.

Mytilineos

 

Η παραλαβή και η τοποθέτηση του αεριοστροβίλου, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος και πιο αποδοτικός στο είδος του, αποτελεί ορόσημο για την εταιρεία. Η επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ προχώρησε με βάση το χρονοδιάγραμμα, παρά τις αντιξοότητες που έχει επιφέρει η πανδημία. Στο τέλος του έτους, περί τα Χριστούγεννα, αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του τεχνολογικού επιτεύγματος. Έτσι, η εν λόγω μονάδα, θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει σχεδόν το 50% της ενεργειακής ζήτησης που σήμερα προέρχεται από λιγνίτη.

«Πολλοί λίγοι περίμεναν ότι το εργοστάσιο αυτό θα τελείωνε στην ώρα του, λόγω της πανδημίας. Όπως βλέπετε, είμαστε πολύ κοντά να τελειώσουμε στην ώρα μας. Ο τομέας έργων βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας -η παλιά ΜΕΤΚΑ- ήταν για εμάς εγγύηση επιτυχίας και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ανέλαβε να φέρει εις πέρας την κατασκευή ενός τόσο φιλόδοξου έργου που θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας της Ελλάδας και στο να καταστεί η Mytilineos σημείο αναφοράς για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Mytilineos

 

Από τη μεριά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεσμεύτηκε πως μέχρι τον Ιούνιο θα έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρόταση για τον Μηχανισμό Αποζημίωσης Διαθεσιμότητας Ισχύος (CRM), η λειτουργία του οποίου κρίνεται απαραίτητη για τις ευέλικτες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου με χρήση φυσικού αερίου. Μάλιστα, ο υπουργός θα υποδεχτεί στις 13 Μαΐου την αντιπρόεδρο της Κομισιόν για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ με την οποία θα συζητήσουν δια ζώσης το ζήτημα.

Η λειτουργία της νέας εξελιγμένης μονάδας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας αναμένεται να καταστήσει τις τιμές πιο ανταγωνιστικές για τον καταναλωτή. Ταυτόχρονα, η Mytilineos ξεκινά ακόμα ένα μεγαλόπνοο έργο. Την 1η Ιουνίου μπαίνει η πρώτη μπουλντόζα για την κατασκευή ηλιακών πάρκων στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, συνολικής ισχύος 1500 μεγαβάτ. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023, διοχετεύοντας στην αγορά περισσότερη «πράσινη» ενέργεια. Για τον λόγο αυτό, σήμερα 19 Απριλίου, ξεκινούν από την εταιρεία οι διαδικασίες έκδοσης πράσινου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος των κεφαλαίων θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πάρκων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Mytilineos

 

Στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να επιτύχει την απολιγνιτοποίηση γρηγορότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Μέχρι το 2030 σχεδιάζεται η ηλεκτροπαραγωγή να καλύπτεται κατά το 60% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι ενδεικτική η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις εγκαταστάσεις της Μυτιληναίος στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, τον Οκτώβριο του 2019.

Κατά την τωρινή επίσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δημοσιογράφων τηρήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και διενεργήθηκαν μοριακά τεστ κορονοϊού ένα εικοσιτετράωρο πριν την επίσκεψη.

Το πράσινο ομόλογο 

Παράλληλα η εταιρεία προχωρά στην έκδοση πράσινων ομολόγων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ με λήξη το 2026 . Ειδικότερα, η εταιρεία ανέθεσε στις BNP Paribas, Citigroup και HSBC να διοργανώσουν συναντήσεις με επενδυτές που επενδύουν σε τίτλους σταθερού εισοδήματος στην Ευρώπη. 

«Υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς, θα ακολουθήσει διάθεση πράσινων ομολογιών, χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ με διάρκεια 5,5 ετών. Δεν δύναται να διασφαλιστεί ότι η έκδοση θα πραγματοποιηθεί ή ότι θα έχει το προαναφερθέν μέγεθος ή ότι θα ολοκληρωθεί. Η εταιρεία προτίθεται να διαθέσει τα καθαρά κεφάλαια που θα αντληθούν από τις ομολογίες για την εξόφληση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων, τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών, και την καταβολή των προμηθειών και εξόδων της έκδοσης», αναφέρει η εταιρεία. 

Ποσό αντίστοιχο με τα καθαρά κεφάλαια που θα αντληθούν από τις ομολογίες θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση ή αναχρηματοδότηση, ολικά ή μερικά, επιλέξιμων πράσινων έργων (συμπεριλαμβανομένων άλλων σχετικών υποστηρικτικών δαπανών), όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Πράσινων Ομολογιών (Green Bond Framework) της Μυτιληναίος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MYTILINEOS_ESG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Σε εμπορική λειτουργία η μονάδα 200MW ρεύματος της Ιρλανδίας

H σχετική σύμβαση είχε υπογραφεί στο τέλος του 2022 και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν - όπως είχε τεθεί - με την μορφή του επείγοντος (fast track) εντός χρονοδιαγράμματος, παρά την δύσκολη συγκυρία σε διεθνές επίπεδο.
Evaggelos Mytilineos, Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έτοιμη για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου η Mytilineos

Η κίνηση αναμένεται να γίνει τους επόμενος 12 - 18 μήνες λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα και πιο διαφοροποιημένη και διεθνή γεωγραφική παρουσία της και στοχεύοντας στην αύξηση της εμπορευσιμότητας της μετοχής προς όφελος των επενδυτών.