ΓΔ: 900.65 -0.31% Τζίρος: 58.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trapeza, trapeza peiraios
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

«Κλειδώνει» στο 1,15 η τιμή στην ΑΜΚ της Πειραιώς, αντλεί 1,38 δισ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διοργανωτές της έκδοσης γνωστοποίησαν στους ξένους επενδυτές ότι πλέον θα γίνονται δεκτές μόνο προσφορές στην ανώτατη τιμή του εύρους τιμών, δηλαδή τα 1,15 ευρώ.

Στο ανώτατο σημείο του εύρους που είχε δοθεί από την Τρ. Πειραιώς στα 1,15 ευρώ «κλειδώνει» η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στη διεθνή προσφορά της τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διοργανωτές της έκδοσης γνωστοποίησαν στους επενδυτές ότι πλέον θα γίνονται δεκτές μόνο προσφορές στην ανώτατη τιμή του εύρους τιμών, δηλαδή τα 1,15 ευρώ.

Ήδη από χθες η ζήτηση μετοχών είχε υπερκαλύψει την προσφορά με την υπερκάλυψη να φτάνει τις 3,5 φορές.

Η Τρ. Πειραιώς θα εκδώσει 1,2 δισ. νέες μετοχές και στην περίπτωση που διατεθούν όπως όλα δείχνουν στην ανώτατη τιμή του 1,15 ευρώ θα αντλήσει από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το ποσό των 1,38 δισ. ευρώ. Το βιβλίο των προσφορών θα κλείσει την Παρασκευή 23 Απριλίου στις 16:00 ώρα Ελλάδος.

Μεταξύ των ξένων επενδυτών που συμμετείχαν στην αύξηση συγκαταλέγονται ορισμένα από τα ισχυρότερα θεσμικά χαρτοφυλάκια όπως η BlackRock, η Fidelity Investments, η Norges κ.α. συμμετοχή που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στην αύξηση κεφαλαίου και τις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς αλλά ευρύτερα για τις εγχώριες τράπεζες και την ελληνική οικονομία. Σημειώνεται ότι το Norges Investment είναι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας και ένα από τα πλουσιότερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Norges που συμμετείχε στην διαδικασία προσφοράς είναι το νορβηγικό συνταξιοδοτικό ταμείο, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και ισχυρότερους μακροπρόθεσμους επενδυτές στον κόσμο, που διαχειρίζεται τον πετρελαϊκό πλούτο της Νορβηγίας. Η τρέχουσα αξία των επενδύσεων του Norges ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 770 δισ. ευρώ είναι επενδυμένα σε μετοχές περισσοτέρων από 9.000 εταιρειών σε 69 χώρες, ενώ 262 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. Τέλος, 26 δισ. ευρώ έχουν επενδυθεί σε ακίνητη περιουσία σε 14 χώρες.

Από τη διεθνή προσφορά ποσό τα 380 εκατ. ευρώ (περίπου το 32%) είναι ήδη καλυμμένα από cornerstone επενδυτές: Πόλσον (265 εκατ.), Helikon Investment (75 εκατ.) και Αρ. Μυστακίδης (40 εκατ. ευρώ). Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης ο Τζ Πόλσον θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό άνω του 18% ενώ σημειώνεται ότι το Helikon έχει πραγματοποιήσει μεγάλη επένδυση και την Eurobank.

Σε ό,τι αφορά το ΤΧΣ σύμφωνα με επιστολή του προς την τράπεζα, «εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και ενημέρωσε για την απόφασή του να εγγραφεί για την απόκτηση αριθμού τόσων Νέων Μετοχών στη Διεθνή Προσφορά ώστε, κατόπιν της ολοκλήρωσης της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, το ΤΧΣ να κατέχει μεταξύ 27,0%, κατ’ ελάχιστον, και 33,0% κατά το μέγιστο, του συνόλου των κοινών μετά ψήφου μετοχών του Εκδότη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατέχει με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου».

Σε ότι αφορά την Ελληνική Προσφορά, η διαδικασία των εγγραφών θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 23 Απριλίου, ενώ η τιμή διάθεσης των μετοχών θα είναι αυτή που θα διαμορφωθεί από την Διεθνή Προσφορά. Οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς (όσοι ήταν εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της τράπεζας κατά την εκκίνηση της χθεσινής συνεδρίασης) θα έχουν προτεραιότητα στην αύξηση ανάλογη του ποσοστού συμμετοχής τους πριν την ΑΜΚ, που αντιστοιχει σε περίπου 23 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά.. Παράλληλα στην αύξηση θα μπορεί να εγγραφούν και νέοι επενδυτές, οι οποίοι θα αποκτήσουν μετοχές ανάλογα με την ζήτηση και την κάλυψη της έκδοσης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

MIG: Ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση του δανεισμού έναντι της Τρ. Πειραιώς

Η αναδιάρθρωση υπολογίζεται περίπου σε 17 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής του συνόλου του δανεισμού παρατάθηκε κατά 3 έτη. Tο ονομαστικό επιτόκιο θα ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 1,5% ετησίως.
Βασίλης Κουτεντάκης, Τράπεζα Πειραιώς
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Κουτεντάκης: Τα ψηφιακά μέσα ανοίγουν τον δρόμο για νέους παίκτες

Ο ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς υποστήριξε ότι μέσω των ψηφιακών εργαλείων, οι τράπεζες και οι πελάτες τους θα εστιάζουν στην παροχή εξειδικευμένης γνώσης και προσωποποιημένων λύσεων.
Θάνος Βλαχόπουλος, Τράπεζα Πειραιώς
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θ. Βλαχόπουλος: Οι τράπεζες να δείξουν τον δρόμο προς τη βιωσιμότητα

«Οι ελληνικές τράπεζες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην μετασχηματισμό του οικονομικού μοντέλου, διασφαλίζοντας τη μέγιστη προστιθέμενη αξία των επενδύσεων», σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Corporate & Investment Banking της Τρ. Πειραιώς.
Ελένη Βρεττού, Τράπεζα Πειραιώς
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βρεττού: Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε επενδυτικό προορισμό πρώτης γραμμής

«Οι επενδυτές, όπως αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, επιδεικνύουν ισχυρό ενδιαφέρον για το ελληνικό story», είπε χαρακτηριστικά η Ανώτερη Γενική Διευθύντρια της Τρ. Πειραιώς.
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: Σημείο - κλειδί ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τραπεζών

Ο διευθ. σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς, υπογράμμισε ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας. Στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του αγροτικού τομέα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της τράπεζας Γ. Χαντζηνικολάου.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Tρ. Πειραιώς: Τα στελέχη που συμμετείχαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Ο κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος Δ.Σ. απέκτησε 12.743 μετοχές συνολικής αξίας 14.654,45 ευρώ. Ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος απέκτησε 144.386 μετοχές συνολικής αξίας 166.043,90 ευρώ.