ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ένας γίγαντας της Νορβηγίας στην Πειραιώς, το πικρό ποτήρι της ΕΤΕ και η ΛΑΡΚΟ

Η κατά 3,5 φορές υπερκάλυψη της διεθνούς προσφοράς της Πειραιώς χθες, πρώτη ημέρα της αύξησης, η κατήφεια της Εθνικής για την ασφαλιστική, το data room της ΛΑΡΚΟ, οι νέες περιπέτειες του Κ. Χατζηδάκη και η «τρομοκρατία» του ΧΑ στο κλείσιμο.
 • Πολύ γρήγορα, όπως αναμενόταν, καλύφθηκε χθες η Διεθνής Προσφορά της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Για την ακρίβεια υπερκαλύφθηκε κατά 3,5 φορές. Και μπορεί, όπως σημείωσε η στήλη και χθες, η αγορά να προδίκαζε την συμμετοχή μεγάλων παραδοσιακών θεσμικών χαρτοφυλακίων, ωστόσο, μεταξύ αυτών υπάρχει ένα fund που ξεχωρίζει: το Norges.
 • Πρόκειται για το νορβηγικό συνταξιοδοτικό ταμείο, έναν από τους σημαντικότερους και ισχυρότερους μακροπρόθεσμους επενδυτές στον κόσμο, που διαχειρίζεται τον πετρελαϊκό πλούτο της Νορβηγίας. Η τρέχουσα αξία των επενδύσεων του Norges ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 770 δισ. ευρώ είναι επενδυμένα σε μετοχές περισσοτέρων από 9.000 εταιρειών σε 69 χώρες, ενώ 262 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. Τέλος, 26 δισ. ευρώ έχουν επενδυθεί σε ακίνητη περιουσία σε 14 χώρες.
 • Εκτός από το Norges, στην αύξηση της Τρ. Πειραιώς συμμετείχαν και άλλα μεγάλα σπίτια, όπως η BlackRock, η Fidelity κ.α. Το ότι «βλέπουν» Ελλάδα και επενδύουν στις τράπεζες, έναν κλάδο που υπέφερε πολύ την προηγούμενη δεκαετία, λέει πολλά και δημιουργεί αισιοδοξία και προσδοκίες για την επόμενη ημέρα.
 • Το βιβλίο της Διεθνούς Προσφοράς, θα παραμείνει ανοιχτό και θα κλείσει ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της Ελληνικής Προσφοράς, αύριο Παρασκευή στις 16:00 ώρα Ελλάδος. Οι χρηματιστηριακές εταιρείες, πάντως, υπογραμμίζουν στους πελάτες τους που θέλουν να εγγραφούν στην αύξηση να μην περιμένουν να το κάνουν τελευταία στιγμή, καθώς λόγω των χρονικών περιορισμών δεκτές θα γίνονται εντολές εγγραφής το αργότερο έως τις 12:00 της Παρασκευής 23 Απριλίου.
 • Νωρίτερα από όσο περίμεναν οι περισσότεροι βγήκε αντίδραση στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Οι περισσότεροι αναλυτές είχαν σίγουρο ένα ακόμα limit down, το τρίτο, που θα οδηγούσε τη μετοχή στο επίπεδο του 1,64 ευρώ. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη χθες, με τη μετοχή να υποχωρεί μέχρι το 1,655 ευρώ για να κλείσει τελικά στα 1,79 ευρώ με πτώση -23,70%. Ίσως η αντίδραση να είχε μια κάποια βοήθεια, ώστε το μεγάλο premium να λειτουργήσει σαν μαγνήτης για την Ελληνική Προσφορά.
 • Πάντως στην τιμή αυτή, στο 1,79 ευρώ, η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας, μετά την έκδοση των νέων μετοχών, θα ξεπερνά τα 2,2 δισ. ευρώ επίπεδο μάλλον λίγο αλμυρό στην παρούσα φάση.
 • Σε μια όχι ευχάριστη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, με τη διοίκηση της τράπεζας να προσπαθεί να δικαιολογήσει μια δύσκολη απόφαση αναφορικά με το τίμημα πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Πράγματι ήταν μια δύσκολη απόφαση, που όμως για χρόνια οι διοικήσεις της τράπεζας προσπαθούσαν να αποφύγουν και τελικά η διοίκηση Μυλωνά ήπιε το πικρό ποτήρι. Άλλωστε, δεν υπήρχαν και πολλές επιλογές απέναντι στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, η οποία δεν αστειεύεται και οι επιπτώσεις για την τράπεζα σε περίπτωση ανυπακοής θα ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις απώλειες που έγραψε από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
 • Τη γνωστή διαφήμιση του Jack Daniels με τους εργάτες που περιμένουν αμέριμνοι στο αποστακτήριο να ωριμάσει το ουίσκι αρχίζει να θυμίζει ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ. Από τις 30 Μαρτίου έχει γίνει η προεπιλογή των έξι σχημάτων που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού και υποτίθεται ότι θα πρέπει να αρχίσουν να προσέρχονται στο λεγόμενο data room για να πάρουν όσα στοιχεία χρειάζονται, προκειμένου να υποβάλουν τις οικονομικές τους προσφορές (παρεμπιπτόντως, στην αγορά λέγεται ότι πραγματικό ενδιαφέρον για το deal έχει μόνο ένα από τα έξι σχήματα). Όμως, πέρασαν σχεδόν δύο μήνες, πλησιάζει το Πάσχα και το data room παραμένει κλειστό. Αυτό, όμως, δεν είναι το μόνο περίεργο. Πιο περίεργη είναι η εξήγηση που δίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ για την καθυστέρηση: κάποιος ή κάποιοι εκ των υποψηφίων δεν έχουν υπογράψει ακόμη, σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, τη συμφωνία εμπιστευτικότητας που είναι απαραίτητη για να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία. Μια συμφωνία, που αποτελεί ένα βαρετό μέρος των τυπικών διαδικασιών και είναι τουλάχιστον παράξενο να μην την υπογράφει κάποιος που θέλει να συμμετάσχει σε μια ιδιωτικοποίηση.
 • Ακόμη χειρότερα, γεννάται ένα πρόσθετο ερώτημα: αν κάποιος από τους υποψήφιους έχει αποφασίσει να υπογράψει τη συμφωνία τα Χριστούγεννα, το ΤΑΙΠΕΔ θα κρατά τη διαδικασία στον «πάγο» μέχρι να φιλοτιμηθεί να υπογράψει ο υποψήφιος; Θα έλεγε κάποιος ότι «δεν πειράζει, ας είμαστε ως έθνος φιλόξενοι και ευγενείς προς τους επενδυτές», μόνο που στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για μια βιομηχανία που παράγει απροσδιόριστου ύψους ζημιές κάθε μέρα που παραμένει σε λειτουργία και είναι μια από τις περιπτώσεις όπου δεν χωρεί... πολιτική Jack Daniels.
 • Ευχή της στήλης είναι να έχει πραγματικά κάποιες από τις δυνάμεις του Superman ο Κωστής Χατζηδάκης, γιατί η υπόθεση με την ανάθεση της έκδοσης συντάξεων σε δικηγόρους και λογιστές δεν εξελίσσεται πολύ καλά και σύντομα ίσως βρεθεί αντιμέτωπος με χαοτικές καταστάσεις και αντιδράσεις ισχυρών και πολυπληθών επαγγελματικών ομάδων.Η τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας έχει ένα αρκετά σημαντικό πρόβλημα, που επισημαίνεται ήδη από δικηγόρους και λογιστές: προβλέπει ότι την εκπαίδευση και πιστοποίηση των δικηγόρων και λογιστών για να διεκπεραιώνουν αιτήσεις συνταξιοδότησης θα αναλάβουν οι επαγγελματικοί τους σύλλογοι. Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, όμως, έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει το σύστημα να γίνει η εκπαίδευση και αξιολόγηση με ευθύνη του υπουργείου. Άλλωστε, είναι γνωστό σε όλους (εκτός, ίσως, από τον κ. Χατζηδάκη) ότι ούτε οι δικηγορικοί σύλλογοι, ούτε το Οικονομικό Επιμελητήριο έχουν τους πόρους και τη δυνατότητα να στήσουν συστήματα εκπαίδευσης δικηγόρων και λογιστών σε ένα αρκετά σύνθετο και ειδικό αντικείμενο. Όλα αυτά φαίνεται ότι δεν απασχολούν ιδιαίτερα, σε αυτή την φάση, τον υπουργό Εργασίας: ίσως του αρκεί ότι με την τροπολογία θα ξενοιάσει από τους πιεστικούς Ευρωπαίους τεχνοκράτες, θα πάρει η χώρα τα 644 εκατ. ευρώ από τη 10η αξιολόγηση και για την έκδοση των συντάξεων... έχει ο Θεός.
 • «Τρομοκρατία» επικράτησε στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς, στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης εμφανίστηκαν μεγάλες εντολές πώλησης πιέζοντας τις τιμές πολλών μετοχών σε επίπεδα που δεν είχαν δει όλη την ημέρα. 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

alpha bamk
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ικανοποίηση στην Alpha Bank, το buyback της ΔΕΗ και η νέα σύμβαση στην Πειραιώς

Πώς η Alpha επανέρχεται σε ηγετική θέση στα επιχειρηματικά δάνεια, σε ποιο εύρος τιμών θα αγοράσει ίδιες μετοχές η ΔΕΗ, γιατί είναι win-win η εργασιακή σύμβαση στην Τρ. Πειραιώς και η εξαγορά της EVO Payments μετά το deal με την Εθνική.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ώρα της Πειραιώς, η επιτυχία της ΕΤΕ με την ασφαλιστική και τα μηνύματα Στουρνάρα

Πώς η κυβέρνηση έκανε έξαλλα τα πολυκαταστήματα, τα νέα κέρδη των σούπερ μάρκετ, η κρίσιμη Συνέλευση της Πειραιώς και η αθέατη επιτυχία της ΕΤΕ στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «πόρτα» της ΕΤΕ στους «μικρούς» για το Frontier και το χτύπημα στη ΔΕΗ

Γιατί η διοίκηση της ΕΤΕ «έκοψε» τις μικρότερες εταιρίες διαχείρισης από το Frontier, τα περίεργα με τη μετοχή της Πειραιώς, πώς προέκυψε το premium στη ΓΕΚ Τέρνα και η γερμανική αταξία.