ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Ελλάκτωρ

Έργο 573 εκατ. ευρώ κέρδισε η ΑΚΤΩΡ στην Ρουμανία

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Διέξοδο για την αύξηση του χαρτοφυλακίου ανεκτέλεστων έργων στην Ρουμανία έχει βρει η ΑΚΤΩΡ. Το νέο σιδηροδρομικό έργο που αναλαμβάνει είχε κατακυρωθεί αρχικά σε κοινοπραξία τουρκικών εταιρειών.

Σε περίοδο... ξηρασίας για τα δημόσια έργα στην Ελλάδα, η ΑΚΤΩΡ, σε κοινοπραξία με τις ρουμανικές εταιρείες Arcada και Eurocontruct Trading 98, επικράτησε στο διαγωνισμό για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου στο τμήμα Apata – Cata, του άξονα Brasov – Sighisoara, προϋπολογισμού 573 εκατ. ευρώ.

Σχεδόν το 82% των κονδυλίων που απαιτούνται για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού άξονα προέρχονται από το χρηματοδοτικό εργαλείο CEF (Connecting Europe Facility) της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό είχε επικρατήσει τον περασμένο Ιανουάριο μια κοινοπραξία των τουρκικών εταιρειών Alsim Alarko – Makyol, αλλά ο οργανισμός διαχείρισης του σιδηροδρομικού δικτύου της Ρουμανία, η CFR, προχώρησε σε επαναξιολόγηση των προσφορών, σε συνέχεια σχετικής δικαστικής απόφασης. Μένει να εξακριβωθεί αν θα υπάρξουν νέες προσφυγές που δεν θα καθυστερήσουν την υπογραφή της σύμβασης.

Η CFR έχει εξασφαλίσει κονδύλια γύρω στα 1,13 δισ. ευρώ από το CEF για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου της Ρουμανίας με την ΑΚΤΩΡ να είναι εξαιρετικά τοποθετημένη ώστε να διεκδικήσει νέα έργα. Τον τελευταίο χρόνο, η θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει αναλάβει έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 800 εκατ. ευρώ στην Ρουμανία με αποτέλεσμα να ενισχύσει σημαντικά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων που προέρχεται από το εξωτερικό.

Η ΑΚΤΩΡ πριν από λίγους μήνες αναδείχθηκε ανάδοχος σε σιδηροδρομικό έργο προϋπολογισμού 627 εκατ. ευρώ ως μέλος κοινοπραξίας (30%) με τις εταιρείες ALSTOM (30%), ARCADA (20%) και Euroconstruct (20%). Πρόσφατα, επίσης, υπέγραψε σύμβαση για οδικό έργο, προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ (τρίτο τμήμα της Περιφερειακής Οδού Βουκουρεστίου), ενώ αυτή την περίοδο κατασκευάζει ακόμη τέσσερα μεγάλα οδικά και σιδηροδρομικά έργα στη χώρα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αντεπίθεση ΑΚΤΩΡ στη Ρουμανία για το 1,4 δισ. του μετρό

Τη χαμηλή βαθμολογία της στο διαγωνισμό για τη γραμμή 6 του μετρό στο Βουκουρέστι θα προσβάλλει με προσφυγή η κατασκευαστική. Υπό αμφισβήτηση η πρωτιά κοινοπραξίας με επικεφαλής κινεζική εταιρεία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πίσω στα κέρδη η ΑΚΤΩΡ το α' τρίμηνο 2022 μετά τις ζημιές των 470 εκατ.

Αποδίδει καρπούς η προσπάθεια ανάταξης του κατασκευαστικού τομέα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ, Χρ. Παναγιωτόπουλος. Τι λέει για τα νέα έργα, το κτήμα Καμπά και την κόντρα των μετόχων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μετά από 23 χρόνια καθυστέρηση προχωρά ο νέος κάθετος άξονας Ελλάδας - Βουλγαρίας

Η καθυστέρηση οφείλεται σε σημαντικά γεωλογικά προβλήματα που οδήγησαν σε αλλαγή χάραξης. Στα 48 εκατ. ευρώ ο προυπολογισμός του έργου στις 22 Σεπτεμβρίου η κατάθεση των προσφορών.