ΓΔ: 1448.48 -0.48% Τζίρος: 144.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Titan
Πηγή: titan-cement.com - Γιάννης Κοντός

Pantelakis Sec.: Δυνατό ξεκίνημα για την ΤΙΤΑΝ στο πρώτο τρίμηνο

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, οι προοπτικές της αγοράς βελτιώνονται καθώς η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία τροφοδοτεί ένα νέο κύκλο ανάπτυξης των κατασκευών σε ΗΠΑ και Ελλάδα.

Η χρονιά ξεκίνησε θετικά για την ΤΙΤΑΝ με τη ζήτηση στις ΗΠΑ να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα, τις τάσεις στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να διατηρούνται ισχυρές, τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά να παραμένουν θετικές και την αγορά της Ανατολικής Μεσογείου να σημειώνει σχετική βελτίωση, οδηγώντας τα αποτελέσματα τριμήνου να ξεπεράσουν τις προβλέψεις.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή Pantelakis Securities, το ξέκινημα του 2021 για την ΤΙΤΑΝ είναι δυνατό, με τα EBITDA του πρώτου τριμήνου να είναι ενισχυμένα κατά 38% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τα 52,8 εκατ. ευρώ και ήταν 11% πάνω από τις προβλέψεις  που έκαναν λόγο για 50,6 εκατ. ευρώ χάρις στην ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ελλάδα. Τα αποτελέσματα της τσιμεντοβιομηχανίας ενισχύθηκαν από την μεταφορά της συντήρησης του εργοστασίου στη Φλόριντα. Αυτό πέρασε στον Μάρτιο την περασμένη χρονιά (αντί του δεύτερου τριμήνου που είναι συνήθως), κόβοντας περίπου cUSD10m από το EBITDA, καθώς η ΤΙΤΑΝ έπρεπε να καταφύγει σε πωλήσεις τρίτων για να καλύψει τη ζήτηση (το αποτέλεσμα ξετυλίχθηκε γρήγορα τον Απρίλιο).

Αλλά ακόμη προσαρμόζοντας αυτό το γεγονός, τα EBITDA του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση. Με λίγα λόγια, οι ΗΠΑ παραμένουν υγιής, τα Βαλκάνια σταθεροποιήθηκαν (μετά από ένα ιδιαίτερα δυνατό 2020), η Ελλάδα βρίσκεται σταθεράσε πορεία ανάκαμψης, αλλά οι αναταραχές στην Ανατολική Μεσόγειο οδηγούν τα EBITDA σε «break even» νούμερα. Το καθαρό χρέος αυξήθηκε στο τρίμηνο στα 759 εκατ. ευρώ έναντι 684 εκατ. ευρώ (2,4x EBITDA) στο τέλος του 2020, καθώς επιβαρύνθηκε από την πρόωρη πληρωμή των τελευταίων 41 εκατ. ευρώ της δόσης για την εξαγορά των δικαιωμάτων μειοψηφίας της IFC σε Αίγυπτο και Βλακάνια. Παραμένει ωστόσο αρκετά χαμηλότερα από τα 877 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Καθώς η διοίκηση επαναλαμβάνει μια θετική προοπτική, οι μετοχές διαπραγματεύονται στα 6,6x 2021e EBITDA, χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό συναλλαγών (7,3 φορές περισσότερο κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία), ενώ προσφέρει επίσης δωρεάν προαιρετική δυνατότητα για την ανανεωμένη κίνηση των υποδομών των ΗΠΑ και μια πιο έντονη ελληνική ανάκαμψη.

Βασικός πυλώνας για τα κέρδη οι ΗΠΑ. Είναι αλήθεια ότι η σταθερή αύξηση του όγκου και η πρόοδος των τιμών καλύφθηκαν σε πρώτη φάση από εντατικοποίηση των ισοτιμιών δολαρίου (9% υποτιμήθηκε το δολάριο σε ετήσια βάση). Αλλά το EBITDA αυξήθηκε κατά 36% σε ετήσια βάση, ή στο 6% αν προσαρμοστούν οι αναβολές συντήρησης στο δεύτερο τρίμηνο.

Ακόμα πιο βασικό είναι ότι οι προοπτικές της αγορές βελτιώνονται, με την οικονομική ανάκαμψη να τροφοδοτεί έναν νέο κύκλο ανάπτυξης των κατασκευών. Με τη σειρά του, αυτό καθοδηγείται από τους οικιακούς και εμπορικούς τομείς (με χαμηλά ποσοστά στεγαστικών δανείων και περιορισμένο απόθεμα στέγασης) καθώς και από τις μεγαλύτερες προσδοκίες για δαπάνες στις υποδομές εξαιτίας του δημοσιονομικού πακέτου ενίσχυσης (που θα απασχολήσει περισσότερο το 2022). Η διοίκηση εστιάζει επίσης στην έντονη τιμολογιακή δύναμη με έναν δεύτερο γύρο αυξήσεων στο δεύτερο μισό του έτους εν μέσω αυξανόμενου κόστους εισόδου.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης παίρνοντας ώθηση από την αύξηση της εγχώριας ζήτησης, εξαιτίας των μεσαίων και μικρού μεγέθους δημόσια και δημοτικά έργα που προηγούνται των μεγάλης κλίμακας έργων (όπως πχ το Ελληνικό που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης) που θα ξεκινήσουν αργότερα μέσα στην χρονιά. Οι εξαγωγές αναμένεται να ενισχυθούν φέτος, αλλά όχι στις ΗΠΑ (εξαιτίας του αποδυναμωμένου δολαρίου). Το πιο σημαντικό, είναι πως το EBITDA σημείωσε άνοδο σχεδόν 5 φορές εξαιτίας του συνδυασμού των βελτιωμένων πωλήσεων και την εξοικονόμηση λειτουργικών εξόδων.

Μερικά θετικά σημάδια στην προβληματική Ανατολική Μεσογείο. Πρώτον, στη Αίγυπτο σημειώθηκε άνοδος του όγκου αλλά και κυρίως οι τιμές αυξήθηκαν τον Μάρτιο, κάτι που συνεχίστηκε και τον Απρίλιο. Δεύτερον, η Τουρκία συνεχίζει να καταγράφει ισχυρή αύξηση του όγκου (σε εγχώρια αγορά και εξαγωγές) και τα κέρδη των τιμών, αλλά αντισταθμίζονται από την απότομη υποτίμηση TRY (μείωση 32% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο έναντι του ευρώ). Συνολικά, η περιοχή αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, με επίκεντρο τις μη βιώσιμες χαμηλές τιμές τσιμέντου στην Αίγυπτο (εν μέσω του ελλείμματος προσφοράς) και την ακραία αστάθεια που επικρατεί μακροπρόθεσμα στην ισοτιμία λίρας/δολαρίου στην Τουρκία.

Σταθεροποίηση των Βαλκανίων, ανάκαμψη της Βραζιλίας. Στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, η ΤΙΤΑΝ σημείωσε μια σταθεροποιητική απόδοση (μετά από ένα εξαιρετικό 2020) με σταθερή ζήτηση και τιμολόγηση που καλύπτονται από τα αυξημένα κόστη ενέργειας και συντήρησης. Τέλος βασιζόμενη στο μομέντουμ από την περασμένη χρονιά, η ζήτηση τσιμέντου στη ΒΑ Βραζιλία αυξήθηκε 18% σε ετήσια βάση οδηγούμενη από τους οικιακούς και εμπορικούς τομείς. Ως εκ τούτου, παρά την αδυναμία του νομίσματος, η Apodi, συνεργάτης της ΤΙΤΑΝ κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις κατά 10% και διπλασίασε το EBITDA σε 4,9 εκατ. ευρώ, με θετική συμβολή στα αποτελέσματα του ομίλου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤΙΤΑΝ: Σε επίπεδα ρεκόρ ο τζίρος και άλμα των καθαρών κερδών στα 89,6 εκατ.

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και η άνοδος των κατασκευών διαμόρφωσε στα 1,71 δισ. ευρώ τον τζίρο του ομίλου ΤΙΤΑΝ σημειώνοντας άνοδο 6,7% το 2021. Σε ιστορικό υψηλό οι πωλήσεις στις ΗΠΑ. Επιστροφή κεφαλαίου 50 εκατ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τιτάν: Άλμα κερδών 158% μετά τη μείωση εξόδων για τόκους

Στα 142,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα EBITDA, με τα καθαρά κέρδη να υπερδιπλασιάζονται και να φθάνουν στα 58 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2021. Ενισχυμένη η δραστηριότητα του ομίλου στις περισσότερες περιοχές.