ΓΔ: 876.48 -1.15% Τζίρος: 33.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:17:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εθνική Τράπεζα: Έρχεται το Frontier 2, με στόχο δείκτη NPEs 6% το 2021

Στην τιτλοποίηση Frontier 2 θα περιληφθούν «κόκκινα» δάνεια ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σε 6% με 7% εντός του 2021.

«Ανεβάζει στροφές» η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προχωρώντας αμέσως μετά το Frontier σε μια νέα συναλλαγή, το Frontier 2, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Στόχος της τράπεζας είναι η νέα συναλλαγή να πραγματοποιηθεί εντός του 2021, επιτυγχάνοντας μέσω αυτής τον περαιτέρω περιορισμό του δείκτη μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs) από 13,6% που είναι σήμερα σε 6% με 7% μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, στο Frontier 2 θα περιληφθούν «κόκκινα» δάνεια ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ ήδη οι άνθρωποι της ΕΤΕ εξετάζουν σειρά εναλλακτικών για την οριστικοποίηση της δομής της νέας συναλλαγής. Με το Frontier 2 η τράπεζα επιταχύνει αποφασιστικά τον βηματισμό της για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της επιτυγχάνοντας μονοψήφιο δείκτη NPEs, και μάλιστα κατά πολύ χαμηλότερο από το επίπεδο του 10%, στο επίπεδο του 6% με 7% εντός του 2021.

Με το Frontier 2, τις περαιτέρω ενέργειες της διοίκησης το 2022 αλλά και της αύξησης των δανειοδοτήσεων της τράπεζας εκτιμάται ότι ο δείκτης των «κόκκινων» δανείων της Εθνικής Τράπεζας θα διαμορφωθεί κοντά στο 3%, δηλαδή κοντά στο μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης, μέχρι το τέλος του 2022.

Δραστική μείωση «κόκκινων» δανείων

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 με την ταξινόμηση του χαρτοφυλακίου Frontier, συναλλαγή που βρίσκεται σε εξέλιξη, ως περιουσιακό στοιχείο προοριζόμενο προς πώληση η τράπεζα πέτυχε την μείωση του δείκτη NPEs σε 13,6% από 29,3% που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020.

Τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα της ΕΤΕ στην Ελλάδα μειώθηκαν το 2020 κατά τα 2/3 σε 4,3 δισ. ευρώ από 10,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Η συνολική μείωση έφτασε τα 6,5 δισ. ευρώ αποτέλεσμα κυρίως του Frontier.

Υπενθυμίζεται ότι το project Frontier περιλαμβάνει περίπου 190.000 δάνεια συνολικού ύψους 6,1 δισ. ευρώ. Από αυτά το 77%, δηλαδή 4,7 δισ. ευρώ, αφορούν στεγαστικά δάνεια, το 18% ή 1,1 δισ. ευρώ, δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το υπόλοιπο 5% αφορά καταναλωτικά δάνεια.

Ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση Frontier έχουν εκδηλώσει τέσσερις ισχυροί επενδυτές, οι οποίοι έχουν υποβάλλει μη δεσμευτικές πρόσφορες. Πρόκειται για τις doValue - Fortress - Bain Capital, Pimco - Quant, Intrum και DΚ Cepal, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να υποβάλλουν και τις δεσμευτικές προσφορές.

Σημειώνεται ότι τα υψηλά κέρδη που λογιστικοποίησε το 2020 η τράπεζα από χρηματοοικονομικές πράξεις συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ απορρόφησαν πλήρως τις μη επαναλαμβανόμενες προβλέψεις σχετιζόμενες με την πανδημία του κορονοϊού, την τιτλοποίηση Frontier, καθώς και την πρόσθετη απομείωση ως αποτέλεσμα της συμφωνίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κίνδυνος ντόμινο στις τιτλοποιήσεις από το «πάγωμα» των πλειστηριασμών

Επιστολές από τράπεζες και servicers στην κυβέρνηση. Προειδοποιούν, σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, ότι είναι αδύνατον να επιτευχθούν οι στόχοι ανακτήσεων και ζητούν παράταση της προθεσμίας στους 36 μήνες.
Παύλος Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγική συμφωνία Εθνικής Τράπεζας - EVO Payments για κάρτες, δίκτυο POS

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily η ΕΤΕ έχει συμφωνήσει με την αμερικανική εταιρία για τη δημιουργία joint venture για τη διαχείριση των συναλλαγών καρτών. Εκτιμήσεις ότι το τίμημα θα ξεπεράσει τα 100 εκατ.
monumenta-ktiria-ethniki
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΤΕ: Προτιμητέος επενδυτής για Frontier οι Bain, Fortress και doValue

Το project Frontier περιλαμβάνει περίπου 190.000 δάνεια. Από αυτά το 77%, δηλαδή 4,7 δισ. ευρώ, αφορούν στεγαστικά δάνεια, το 18% ή 1,1 δισ. ευρώ δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το υπόλοιπο 5% αφορά καταναλωτικά δάνεια.
Ethniki Trapeza, ETE, Pavlos Milonas, Pavlos Mylonas, Paylos Mylonas, Payvlos Milonas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Π. Μυλωνάς: Απαραίτητη η σύνεση στη χρήση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη μείωση των «κόκκινων» δανείων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intrum Hellas: «Θεραπευμένα» δάνεια 300 εκατ. επέστρεψαν στην Τρ. Πειραιώς

Βιώσιμες λύσεις εξυπηρέτησης επέτρεψαν την επαναφορά «κόκκινων» δανείων στην κανονικότητα. Στόχος της Intrum Hellas είναι να ενθαρρύνει και συνενώσεις εταιρειών για τη δημιουργία πιο ανθεκτικών σχημάτων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Υποστολή σημαίας στην Αίγυπτο, κλείνει το δίκτυο καταστημάτων

Η διοίκηση της ΕΤΕ κατέθεσε αίτηση στην Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου για τη διακοπή λειτουργίας των 17 καταστημάτων της στην Αίγυπτο τερματίζοντας μια διαδρομή που μετρά περισσότερα από 90 χρόνια.