ΓΔ: 878.34 -0.10% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Περιθώρια τεράστιας ανάπτυξης για τον ασφαλιστικό κλάδο

Η υποασφάλιση αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ. Το μέσο κατά κεφαλήν ασφάλιστρο της Ευρώπης είναι 5,5 φορές μεγαλύτερο από την Ελλάδα. Στα 2,4 δισ. ευρώ η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ.

Τεράστια περιθώρια ανάπτυξης έχει η ασφάλιση στην Ελλάδα, καθώς τα κεφαλή ασφάλιστρα στην Ευρώπη είναι 5,5 φορές μεγαλύτερα από τη χώρα μας. Το ασφαλιστικό κενό στην Ελλάδα παραμένει τεράστιο, όπως προκύπτει από μελέτη του ΙΟΒΕ, που παρουσιάστηκε χθες στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και αναφέρεται στη θετική επίδραση του ασφαλιστικού κλάδου στην κοινωνία και την οικονομία.

Η μελέτη με θέμα «Το κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Ελλάδα» παρουσιάστηκε από το Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ, καθηγητή Νίκο Βέττα και τον Υπεύθυνο Κλαδικών Μελετών του ΙΟΒΕ, Γιώργο Μανιάτη, ενώ στην εκδήλωση παρέστη και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός στην τοποθέτηση του σημείωσε πως «σε μια σύγχρονη βιομηχανική οικονομία, η ιδιωτική ασφάλιση είναι ακόμα πιο σημαντική» και τόνισε πως «η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την ιδιωτική ασφάλιση», χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως το κράτος θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες.

Ο Γεν. Διευθυντής του ΙΟΒΕ Ν. Βέττας ανέφερε πως «η συνεισφορά του κλάδου ασφάλισης στην ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο σε όρους ΑΕΠ όσο και σε όρους απασχόλησης και συμμετοχής στα δημόσια έσοδα. Η μελέτη αναδεικνύει για πρώτη φορά τις ιδιαίτερα σημαντικές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις από τη δραστηριότητα του κλάδου στην κοινωνία και οικονομία. Το περιθώριο που έχει ο κλάδος για συμβολή στην ελληνική οικονομία είναι τεράστιο. Αυτό βέβαια δεν θα γίνει αυτόματα, χρειάζονται παρεμβάσεις».

Ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, ανέφερε:

  • «Αναθέσαμε αυτή τη μελέτη στο ΙΟΒΕ γιατί θέλαμε να δούμε τη θέση μας στη χώρα με μια πιο ευρεία ματιά. Για πρώτη φορά στη μελέτη αυτή καταγράφεται εμπεριστατωμένα η συνολική συμβολή της Ιδιωτικής Ασφάλισης, δηλαδή το πολλαπλασιαστικό όφελος και η αλυσίδα αξίας που ο κλάδος δημιουργεί στην οικονομία και την κοινωνία, που είναι σημαντική ακόμα και με δεδομένη την υπασφάλιση.
  • Από τη μελέτη προέκυψε πως για κάθε €1 προστιθέμενης αξίας του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης δημιουργούνται συνολικά άλλα €3,6 στην ελληνική οικονομία. Είναι εύκολο να νομίζει κανείς ότι η ασφάλιση είναι πολυτέλεια. Ωστόσο, με €14 δισ. επενδύσεων το 2017, €2,3 δισ. αποζημιώσεις, €4,14 δισ. συνεισφορά στην ελληνική οικονομία το 2018 σε όρους ΑΕΠ και συνολική συμβολή στην απασχόληση με 70,9 χιλ. θέσεις εργασίας, ο κλάδος αποδεικνύει ενεργά πως μπορεί να βοηθήσει έμπρακτα τη χώρα, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Μια ματιά σε έναν κόσμο χωρίς ασφάλιση φωτίζει ένα ντόμινο συνεπειών που εκτός τα δημόσια έσοδα θα έπληττε και την ποιότητα ζωής του ασφαλισμένου πολίτη, την κοινωνική συνοχή, την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη».

Πενταπλάσια ασφάλιστρα στην Ευρώπη

Τα κατά κεφαλή ασφάλιστρα στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη καθώς φτάνουν στα 368 ευρώ, με την αντίστοιχη μέση τιμή στην Ευρώπη να είναι 5,5 φορές μεγαλύτερη, αγγίζοντας τα 2.030 ευρώ ανά άτομο, η διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης στην χώρα μας είναι ελάχιστη καθώς αγγίζει μόλις το 2,19% του ΑΕΠ. Ο βαθμός διείσδυσης της ιδιωτικής ασφάλισης έφτασε στο χαμηλότερο σημείο το 2015, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε.

Ωστόσο, οι μεταβολές του δείκτη διείσδυσης της ιδιωτικής ασφάλισης επηρεάζονται και από την εξέλιξη των τιμών των ασφαλίστρων. Αν ληφθούν υπόψη οι μεταβολές των τιμών (ασφαλίστρων και πληθωρισμού), προκύπτει ότι η διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης υποχωρούσε ήδη από το 2009, επιστρέφοντας το 2018 στο επίπεδο που βρισκόταν στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας.

Από την ανάλυση που έκανε το ΙΟΒΕ προκύπτει ότι:

• Η άμεση και έμμεση συμβολή του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης εκτιμάται σε €2,4 δισ. σε όρους ΑΕΠ το 2018 και αντιστοιχεί στο 1,3% του ΑΕΠ της χώρας το 2018.

• Μαζί με την προκαλούμενη επίδραση, η συνολική συμβολή του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται σε €4,1 δισ. ή 2,2% του ΑΕΠ το 2018, πέραν των αποζημιώσεων που παρέχει ο κλάδος στους ασφαλισμένους.

• Η άμεση και έμμεση επίδραση στην απασχόληση το 2018 εκτιμάται σε 33,8 χιλ. θέσεις εργασίας και ισοδυναμεί με το 0,9% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα. Αυτό συνεπάγεται ότι κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης υποστηρίζει άλλες 3 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.

• Σε όρους απασχόλησης, η συνολική συνεισφορά του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης εκτιμάται σε 70,9 χιλ. θέσεις εργασίας (ή 1,9% της απασχόλησης στη χώρα).

• Τα συνολικά έσοδα από φόρους και εισφορές που προκύπτουν από τη δραστηριότητα του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης εκτιμώνται σε €1,65 δισ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BOX-delivery-app-ote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξετάζει την απόκτηση στόλου ο ΟΤΕ για delivery από την πλατφόρμα BOX

Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός στο online delivery των 800 εκατ. ευρώ φέρνει τη διοίκηση του ΟΤΕ σε προβληματισμό για το επιχειρηματικό μοντέλο της πλατφόρμας BOX και για το ενδεχόμενο απόκτησης ιδιόκτητου στόλου για διανομές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Rivulis επενδύει στα ψηφιακά εργαλεία, ενισχύει τη γεωργία ακριβείας

Από το ελληνικό hub στα Οινόφυτα προέρχεται το 25% των παγκοσμίων πωλήσεων του ομίλου Rivulis, καλύπτοντας από τα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι το Πακιστάν, τη Ρωσία, την Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Υεμένη.
veneti-monemvasiotis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βενέτης: Μετ' εμποδίων τα σχέδια ανάπτυξης, «βαρίδι» η γραφειοκρατία

Το «πάγωμα» στο άνοιγμα νέων καταστημάτων franchise και οι απώλειες λόγω πανδημίας, το νέο concept στο χώρο του fast food που δοκιμάζεται στο «Μπάγκειον» και τα χρόνια καθυστερήσεων λόγω γραφειοκρατίας.