ΓΔ: 897.45 1.03% Τζίρος: 45.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ελλάκτωρ: Δεν απάλλαξε Καλλιτσάντση η ΓΣ για τη διαχείριση του 2020

Ο πρόεδρος της Ελλάκτωρ σημείωσε πως ενόψει αξιώσεων της εταιρείας κατά μελών του προηγούμενου ΔΣ για ζημιές που προκάλεσαν, δεν μπορεί να υπάρξει εισήγηση για έγκριση της συνολικής διαχείρισης του 2020.

Δεν απαλλάσσεται από τυχόν ευθύνες που ενδέχεται να είχε η προηγούμενη διοίκηση της Ελλάκτωρ υπό τον Αν. Καλλιτσάντση, όπως αποφάσισε η γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης, με το 81,54% (εκ του 56,03% του μετοχικού κεφαλαίου που παρίσταται) να καταψηφίζει την απαλλαγή της.

Ο πρόεδρος της συνέλευσης Γιώργος Μυλωνογιάννης σημείωσε ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο, ενόψει αξιώσεων της εταιρείας κατά μελών του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου για ζημίες που προκάλεσαν με πράξεις ή παραλείψεις τους στην εταιρεία ή/και συνδεδεμένες με αυτήν επιχειρήσεις, στο πλαίσιο διενεργηθησόμενου και εν εξελίξει ελέγχου, οι οποίες είτε έχουν ασκηθεί , είτε θα ασκηθούν στο μέλλον , αδυνατεί να εισηγηθεί προς την Τακτική Γενική Συνέλευση την έγκριση, της συνολικής διαχείρισης που έλαβε χώρα κατά την εταιρική χρήση 01.01.2020 έως 31.12.2020».

Υπήρξε ωστόσο η εισήγηση να ψηφιστεί η απαλλαγή των ορκωτών ελεγκτών από κάθε σχετική ευθύνη για την εταιρική χρήση του 2020. Οι παριστάμενοι μέτοχοι της Ελλάκτωρ ψήφισαν υπέρ της πρότασης απαλλαγής των ορκωτών λογιστών σε ποσοστό 98,11%.

Υπενθυμίζουμε πως νωρίτερα δεν είχε δεκτή από τους μετόχους της Ελλάκτωρ η συμμετοχή της Greenhill Investement των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη στη σημερινή Γενική Συνέλευση της κατασκευαστικής, έπειτα από αντεγκλήσεις και διακοπές που κράτησαν περισσότερο από δύο ώρες. Στη σχετική ψηφοφορία, κατά της συμμετοχής της Greenhill το 48,62% των μετόχων ψήφισε κατά σε ποσοστό 84,26%.

Το προεδρείο της ΓΣ με τον κ. Γεώργιο Μυλωνογιάννη δεν είχε δεχθεί αρχικά την συμμετοχή της Greenhill, που είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Σωτήρη Μπρέγιαννο, ο οποίος απείλησε με προσφυγή σε ένδικα μέσα αν δεν γίνει αποδεκτή η συμμετοχή της.

Μετά από δυο ολιγόωρες διακοπές, η Greenhill κατέθεσε επιστολή από την Aeolus Investors που επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του εγγράφου που είχε καταθέσει η εταιρεία στην Ελλάκτωρ στις 14 Ιουνίου, με τον πρόεδρο του ΔΣ Γεώργιο Μυλωνογιάννη να μην την κάνει αποδεκτή, καθώς δεν διευκρινίζει, όπως εξήγησε, ποιος δίνει την εξουσιοδότηση.

Από την πλευρά του ο κ. Μπρέγιαννος επισήμανε πως το προεδρείο επινοεί λόγους για να αποτρέψει τη συμμετοχή της Greenhill στη ΓΣ των μετόχων και απείλησε με μηνύσεις το προεδρείο της ΓΣ για τον τρόπο που έχει χειριστεί το θέμα, ζητώντας να υπάρξει περαιτέρω διορία μισής ώρας για να κατατεθεί νέα επιστολή που θα επιβεβαιώνει πλήρως ότι η Aeolus Investors εξουσιοδοτεί την Greenhill για να συμμετέχει στη ΓΣ.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το BusinessDaily, με επεισοδιακό τρόπο έχει εξελιχθεί και η σημερινή γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ, καθώς έχει ξεσπάσει και πάλι αντιπαράθεση για τα δικαιώματα ψήφου των μετοχών της Greenhill, οι οποίες έχουν δεσμευτεί ως ενέχυρο για δάνειο από την Aeolus. Η Greenhill απειλεί με ένδικα μέσα εάν αποκλειστεί από τη συνέλευση, ενώ της έχει δοθεί σύντομη διορία να καταθέσει έγγραφο που να αποδεικνύει ότι η Aeolus εκχωρεί τα δικαιώματα ψήφου στην Greenhill.

Από την αρχή της Γενικής Συνέλευσης φάνηκε πως οι τόνοι θα είναι υψηλοί, καθώς ο εκπρόσωπος της Greenhill, Σωτήριος Μπρέγιαννος ζήτησε να υπάρξει ταυτοποίηση των συμμετεχόντων και να ελεγχθεί ο σχετικός πίνακας.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΔΣ, Γιώργος Μυλωνογιάννης ανέφερε πως σύμφωνα με τον κατάλογο του αποθετηρίου τα δικαιώματα ψήφου για τα 54.815.876 μετοχές συνεχίζουν να ανήκουν στην Aeolus, η οποία δεν έχει δώσει εξουσιοδότηση για να εκπροσωπηθεί από οποιοδήποτε από φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Με τους τόνους να ανεβαίνουν, ο κ. Μπρέγιαννος σημείωσε πως γίνεται διαστρέβλωση των λεγομένων και εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για τον τρόπο που μεταφράστηκε η επιστολή, καθώς και για τον τρόπο που ασκεί τις αρμοδιότητές του ως πρόεδρος της συνέλευσης ο κ. Μυλωνογιάννης. Όπως είπε ο κ. Μπρέγιαννος, με το ίδιο περιεχόμενο του πληρεξούσιου είχε γίνει αποδεκτή η συμμετοχή της Greenhill στη ΓΣ της 22ας Απριλίου.

Τόνισε πως είναι ανεπίτρεπτο να γίνεται χρήση της επιστολής της 14ης Μαΐου και θα πρέπει να επιτραπεί η συμμετοχή της Greenhill και να ανακαλέσει ο πρόεδρος όσα έχουν ειπωθεί μέχρι στιγμής, διαφορετικά η εταιρεία θα είναι υποχρεωμένη, σε περίπτωση που δεν της επιτραπεί η συμμετοχή στην ΓΣ, να ασκήσει όλα τα ποινικά και αστικά δικαιώματα για την διασφάλιση των συμφερόντων της.

Ο  κ. Μυλωνογιάννης ανέφερε πως θα θέσει το ζήτημα της Grennhill στην ΓΣ σε ψηφοφορία, δίνοντας πρώτα το δικαίωμα στην Greenhill να προσκομίσει έγγραφο που να αναφέρει ρητά πως η Aeolus εκχωρεί τα δικαιώματα ψήφου της στην Greenhill. Ο κ. Μπρέγιαννος, ζήτησε δίωρη προθεσμία λόγω της διαφοράς ώρας, με τον κ. Μυλωνογιάννη να δίνει μισή ώρα διόρια και μετά θα τεθεί το ζήτημα προς ψήφιση στους μετόχους της Ελλάκτωρ.

Ο Σ. Μπρεγιάννος ανέφερε πως έχει δοθεί έγγραφη εκχώρηση των δικαιωμάτων της Aeolus στην Greenhill Investments που είχε κατατεθεί από τις 14 Ιουνίου, με τον κ. Μυλωνογιάννη να τονίζει πως δεν μπορεί αυτό το έγγραφο να γίνει αποδεκτό ως πληρεξούσιο γιατί απλώς ανακοινώνει, διαψεύδοντας το αποθετήριο  ότι τα δικαιώματα ψήφου δεν τα έχει η Aeolus»  και πως ο ίδιος δεν μπορεί παρά να δεχθεί μόνο νόμιμους εκπροσώπους της εταιρείας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Greenhill Investment ανέφερε πως από το περιεχόμενο του εγγράφου που κατατέθηκε στην Ελλάκτωρ καθιστά σαφές πως η Aeolus παραχωρεί τα μετοχικά δικαιώματα της ψήφου στην Greenhill Investment στη Γενική Συνέλευση, χωρίς αυτό να μπορεί να δεχθεί κάποια αμφισβήτηση και δεν χρειάζεται να δινόταν άλλο έγγραφο και θα ήταν παράνομη μια τυχόν «έξωση» της Greenhill από την συμμετοχή στη ΓΣ.

Στη συνέχεια, ο κ. Μυλωνογιάννης γνωστοποίησε στη ΓΣ επιστολή της Aeolus από την 14η Μαΐου, που διευκρινίζει ότι «όλες οι ενέργειες και οι δηλώσεις της Greenhill λαμβάνονται συνολικώς, οι δυο δικαιώματι, και όχι για λογαριασμό της Aeolus ή για λογαριασμό των αντιπροσώπων της Aeolus», αναφέροντας πως με αυτό το διευκρινιστικό σημείωμα, η Aeolus διαψεύδει ότι κατέχει τα δικαιώματα ψήφου. «Δεν εξουσιοδοτεί κανέναν, γιατί απλά δεν έχει δικαιώματα ψήφου», υπογράμμισε ο κ. Μυλωνογιάννης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποκλείστηκε η Greenhill Investment από τη συνέλευση της Ελλάκτωρ

Η εταιρεία των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη δεν θα έχει δικαιώματα ψήφου στη σημερινή γενική συνέλευση, όπως αποφάσισαν οι μέτοχοι με πλειοψηφία 84,26%. Προειδοποιεί η Greenhill για προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Καμπάνα» 31,5 εκατ. δολ. στην Ελλάκτωρ από διαιτησία έργου στο Κατάρ

Υπεργολάβος δικαιώθηκε σε διεκδίκηση οφειλής 98,5 εκατ. ευρώ από την κοινοπραξία που κατασκεύασε το μετρό στην Ντόχα, όπου η ΑΚΤΩΡ συμμετέχει με ποσοστό 32%. Θα υποβληθεί αγωγή ακύρωσης της απόφασης.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύριο αρχίζει η αύξηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Οι νέες ισορροπίες των μετόχων

Το χρονοδιάγραμμα από την αποκοπή του δικαιώματος ως την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Πώς θα αλλάξει η μετοχική σύνθεση με ενίσχυση της θέσης της Reggeborgh. Πού θα διατεθούν τα νέα κεφάλαια.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Ενέκρινε το Ενημερωτικό για την αύξηση της Ελλάκτωρ

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης της Ελλάκτωρ το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα αξιοποιηθούν για την εξυγίανση του μεγάλου ασθενούς του ομίλου, του τομέα των κατασκευών.