ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
monumenta-ktiria-ethniki
Φώτο: MONUMENTA

ΕΤΕ: Προτιμητέος επενδυτής για Frontier οι Bain, Fortress και doValue

Το project Frontier περιλαμβάνει περίπου 190.000 δάνεια. Από αυτά το 77%, δηλαδή 4,7 δισ. ευρώ, αφορούν στεγαστικά δάνεια, το 18% ή 1,1 δισ. ευρώ δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το υπόλοιπο 5% αφορά καταναλωτικά δάνεια.

Σε επιβεβαίωση ότι προτιμητέος υποψήφιος επενδυτής για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου NPLs Frontier είναι η κοινοπραξία Bain Capital, Fortress και doValue προχώρησε η Εθνική Τράπεζα, με χρηματιστηριακή της ανακοίνωση και σε απάντηση ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει ότι με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, συνεχίζεται η διαδικασία για την πώληση του υπό τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων (Project Frontier) με προτιμητέο υποψήφιο επενδυτή για περιορισμένης διάρκειας αποκλειστικές διαπραγματευσεις την κοινοπραξία Bain Capital, Fortress και doValue. Η Εθνική Τράπεζα θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για την εξέλιξη ολοκλήρωσης της συναλλαγής».

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Εθνική Τράπεζα είχε τονίσει ότι με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, η διαδικασία επιλογής επενδυτή για την τιτλοποίηση Frontier που μειώνει δραστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας. Η κοινοπραξία της doValue με τις εταιρείες Fortress και Bain Capital θα αποκτήσει το 95% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής εξασφάλισης με τίμημα που ξεπέρασε τα 150 εκατ. ευρώ.

Στην τελική φάση της διαδικασίας αξιολογήθηκε επίσης η προσφορά της κοινοπραξίας της Intrum με την Deva, ενώ αρχικά είχαν υποβάλει επίσης προσφορές η Cepal και η QQuant σε κοινοπραξία με την Carval. Όπως είναι γνωστό ότι μέσω του project Frotnier, που περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικού ύψους 6,1 δισ. ευρώ, η τράπεζα πετυχαίνει τη δραστική μείωση του δείκτη NPEs ο οποίος με την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα συρρικνωθεί στο 13,6% από 29,3% που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020.

Το project Frontier περιλαμβάνει περίπου 190.000 δάνεια. Από αυτά το 77%, δηλαδή 4,7 δισ. ευρώ, αφορούν στεγαστικά δάνεια, το 18% ή 1,1 δισ. ευρώ δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το υπόλοιπο 5% αφορά καταναλωτικά δάνεια. Τα υπό πώληση «κόκκινα» δάνεια αποτελούν πάνω από το 60% του συνολικού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) της τράπεζας.

Εντός του 2021, η Εθνική έχει στόχο να προχωρήσει και στο project Frontier 2, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, επίσης με εγγυήσεις από το σχέδιο «Ηρακλής». Με αυτή τη συναλλαγή, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υποχωρήσει σε 6% με 7%.

Με το Frontier 2, τις περαιτέρω ενέργειες της διοίκησης το 2022 αλλά και της αύξησης των δανειοδοτήσεων της τράπεζας εκτιμάται ότι ο δείκτης των «κόκκινων» δανείων της Εθνικής Τράπεζας θα διαμορφωθεί κοντά στο 3%, δηλαδή κοντά στο μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης, μέχρι το τέλος του 2022.

Σημειώνεται ότι τα υψηλά κέρδη που λογιστικοποίησε το 2020 η τράπεζα από χρηματοοικονομικές πράξεις συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ απορρόφησαν πλήρως τις μη επαναλαμβανόμενες προβλέψεις σχετιζόμενες με την πανδημία του κορονοϊού, την τιτλοποίηση Frontier, καθώς και την πρόσθετη απομείωση ως αποτέλεσμα της συμφωνίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ethniki Trapeza, ETE, Pavlos Milonas, Pavlos Mylonas, Paylos Mylonas, Payvlos Milonas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Π. Μυλωνάς: Απαραίτητη η σύνεση στη χρήση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη μείωση των «κόκκινων» δανείων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλη αναθεώρηση προβλέψεων από Εθνική: «Βλέπει» τώρα ανάπτυξη 5,7%

Η ευχάριστη έκπληξη από το πρώτο τρίμηνο αλλάζει τα δεδομένα για την ανάπτυξη φέτος. Επιστροφή των επιχειρήσεων σε κερδοφορία για πρώτη φορά από το 2019, ώθηση και από νέα δάνεια 5,8 δισ. ευρώ.