ΓΔ: 881.72 0.28% Τζίρος: 3.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:22:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

O «Ηρακλής» πάει Βρυξέλλες για το πράσινο φως

Σημαντικές τεχνικές παράμετροι του σχεδίου νόμου για τις κρατικές εγγυήσεις οριστικοποιήθηκαν μετά τις διαβουλεύσεις του υπ. Οικονομικών με τις τράπεζες. Εγκαταλείπεται το αρχικό σχέδιο για ισομερή κατανομή των εγγυήσεων.

Ένα βήμα πριν την οριστικοποίηση του σχεδίου νόμου για τις κρατικές εγγυήσεις βρίσκεται το Υπουργείο Οικονομικών, μετά τις εντατικές διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με τις τράπεζες, με τις οποίες συμφωνήθηκαν πολλά τεχνικά θέματα κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου.

Το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί σήμερα να υπάρξει συμφωνία και στις τελευταίες εκκρεμότητες, να ολοκληρωθεί η συγγραφή του νομοσχεδίου για το σχέδιο «Ηρακλής» και, είτε αύριο Πέμπτη είτε την Παρασκευή να αποσταλεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ληφθεί η σχετική έγκριση.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τις τελευταίες ημέρες εξετάστηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός ζητημάτων και πραγματοποιήθηκε αναλυτική συζήτηση, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα του σχεδίου και να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος των προηγούμενων μηνών.

Ανοικτή αρχιτεκτονική

Μεταξύ των τεχνικών ζητημάτων που συμφωνήθηκαν είναι η αρχιτεκτονική των εγγυήσεων να παραμείνει ανοικτή, εγκαταλείποντας την αρχική πρόταση του υπουργείου για την κατανομή των εγγυήσεων ισομερώς στις τέσσερις τράπεζες. Το σχέδιο θα επιτρέπει σε τράπεζες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει τη σχετική προετοιμασία και είναι σε θέση να επωμισθούν το κεφαλαιακό βάρος από τις συναλλαγές να κάνουν χρήση μεγαλύτερου μέρους κρατικών εγγυήσεων.

Οι τράπεζες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη δομή του σχεδίου θεωρώντας ότι έγιναν λάθος χειρισμοί και υπήρξαν αστοχίες με τελικό αποτέλεσμα το σχέδιο των εγγυήσεων να μην συμβάλει στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών τόσο όσο θα μπορούσε αν είχε ακολουθηθεί διαφορετική στρατηγική. Παρά τις αιτιάσεις αυτές, πάντως, όλες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, κάτι που άλλωστε έχει απαιτήσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM).

Τα εποπτικά θέματα

Η κατάρτιση του νομοσχεδίου δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί τα εποπτικά ζητήματα που έχει θέσει ο SSM. Το βασικότερο πρόβλημα είναι ο συντελεστής στάθμισης κινδύνου (RWA) των τίτλων που θα εκδοθούν και θα φέρουν την κρατική εγγύηση, με τους τεχνοκράτες της ΕΚΤ να ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις, υπογραμμίζοντας την χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας η οποία απέχει αρκετά «σκαλοπάτια» από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά, με την τεχνική συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει υποβάλλει αναλυτικές προτάσεις και σειρά εναλλακτικών προτάσεων, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Οι κινήσεις των τραπεζών

Χθες, εξάλλου, συνεδρίασε το Δ.Σ. της Eurobank προκειμένου να αποφασίσει για την τιτλοποίηση των 7,4 δισ. ευρώ χωρίς να ληφθεί τελική απόφαση και σύμφωνα με πηγές της τράπεζας οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ψήφιση του «Ηρακλή».

Παράλληλα χθες η διοίκηση της Alpha Bank ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη 19 Νοεμβρίου θα παρουσιάσει το ανανεωμένο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο έχει ενσωματώσει τις τελευταίες εξελίξεις στο σχέδιο κρατικών εγγυήσεων. Και η διοίκηση της Πειραιώς έκανε γνωστό ότι οι δυο νέες τιτλοποιήσεις που ετοιμάζονται συνολικού ύψους 2 δις. ευρώ θα προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις του σχεδίου «Ηρακλής».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Μονοψήφιος δείκτης «κόκκινων» δανείων χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου

Το μεγάλο στοίχημα του 2021 για τράπεζες, κυβέρνηση και οικονομία. Γιατί είναι αισιόδοξες οι τράπεζες. Από τι θα κριθεί η «αναίμακτη» για τους μετόχους εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ηρακλής ΙΙ»: Ο κύβος ερρίφθη για οριστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

Ο υφυπ. Οικονομικών Γ. Ζαββός μετέφερε χθες στους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών την απόφαση της κυβέρνησης για την άμεση παρουσίαση της επέκτασης των κρατικών εγγυήσεων στην Κομισιόν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χάνεται η μάχη για τη μηδενική στάθμιση κινδύνου στους τίτλους του «Ηρακλή»

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα με τις κρατικές εγγυήσεις στις τιτλοποιήσεις, ορατός ο κίνδυνος να επιβληθεί στις τράπεζες συντελεστής στάθμισης κινδύνου μέχρι να φθάσει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σχέδιο «Ηρακλής»: Γιατί διατηρούν επιφυλάξεις οι τράπεζες

Ως υπερβολικά συντηρητικό σχέδιο χαρακτηρίζουν τον «Ηρακλή» τραπεζικά στελέχη, που εκτιμούν ότι δεν αρκεί για να οδηγήσει σε ριζική εξυγίανση των ισολογισμών. Ποιο είναι οι «κρυφοί» κίνδυνοι για τις τράπεζες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχεται... Ηρακλής στις τράπεζες: Γιατί άργησε τρία χρόνια

Το σχέδιο για μεγάλη μείωση των «κόκκινων» δανείων με κρατικές εγγυήσεις παίρνει σύντομα την έγκριση της Κομισιόν. Οι καθυστερήσεις και παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ, οι αποφασιστικές κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων.