ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
papastratos-stevia
Φώτο: Ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, κ. Ιάκωβος Καργαρώτος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas, κ. Χρήστος Σταμάτης

Στηρίζει τη μετάβαση των καπνοκαλλιεργητών σε στέβια η Παπαστράτος

Το πρόγραμμα Αναγεννητικής Καλλιέργειας της Παπαστράτος σε συνεργασία με την Stevia Hellas θα αυξήσει κατά 100 στρέμματα την ελληνική καλλιέργεια στέβιας. Στα 700-800 ευρώ ανά στρέμμα τα κέρδη προ φόρων για τους καλλιεργητές.

Την στρατηγική συμφωνία για την πραγματοποίηση ενός πρωτοποριακού προγράμματος αναγεννητικής καλλιέργειας που θα υποστηρίξει την μετάβαση των καπνοκαλλιεργητών στην καλλιέργεια στέβιας που γνωρίζει μεγάλη άνθηση και προσφέρει μεγάλα κέρδη ανακοίνωσε η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος με την Stevia Hellas.

Το πρόγραμμα Αναγεννητικής Καλλιέργειας απευθύνεται σε καπνοκαλλιεργητές σε Ροδόπη και Ξάνθη με την πιλοτική του εφαρμογή να έχει ξεκινήσει ήδη σε συνολική έκταση περίπου 100 στρεμμάτων που έρχονται να προστεθούν στα περισσότερα από 500 στρέμματα στέβιας που καλλιεργούνται στη χώρα σε Λαμία, Ορχομενό, Αταλάντη, Λάρισα, ακόμα και σε Κομοτηνή, Ξάνθη, ενισχύοντας τις δυνατότητες παραγωγής της χώρας μας την ίδια στιγμή που η ζήτηση για στέβια αυξάνεται παγκοσμίως.

Όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο διευθύνων σύμβουλος του συνεταιρισμού «Stevia Hellas», Χρήστος Σταμάτης, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα τα έσοδα από την καλλιέργεια στέβιας, καθώς προ φόρων μπορούν να ξεπεράσουν τα 700-800 ευρώ ανά στρέμμα. Επίσης είχε σημειώσει πως οι καπνοκαλλιεργητές θα είχαν σημαντικό πλεονέκτημα καθώς οι ομοιότητες μεταξύ καλλιέργειας καπνού και στέβιας φτάνουν μέχρι και το 90%.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Το Πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης όπου παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού, Παπαστράτος και Stevia Hellas υπέγραψαν το σχετικό Σύμφωνο Συνεργασίας, περιλαμβάνει μια «εργαλειοθήκη», η οποία καλύπτει τις ανάγκες μετάβασης από τον καπνό στη στέβια.

Μεταξύ άλλων προβλέπει :

  • Τη χρηματοδότηση για την προμήθεια σπόρων, φυτοχώματος, αναλωσίμων υλικών και συστημάτων άρδευσης.
  • Τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την παροχή τεχνικής υποστήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια της μετάβασης.
  • Την ενεργοποίηση οικονομικών πόρων στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
  • Τη δημιουργία συλλογικών σχημάτων που θα ενισχύουν τη διαπραγματευτική ισχύ των καλλιεργητών.
  • Την απορρόφηση από τη Stevia Hellas του συνόλου της παραγωγής των καλλιεργητών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Γιατί πρέπει να γίνει η στροφή σε καλλιέργεια στέβιας

Καθώς η αγορά της στέβιας μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους καταναλωτές να στρέφονται σε πιο υγιεινή διατροφή από την εποχή της πανδημίας και έπειτα. Η Ελλάδα θέλει να κοντράρει τους μεγαλύτερους παραγωγούς στέβιας παγκοσμίως όπως είναι η Κίνα, το Περού και η Παραγουάη, ενώ η επιβολή επιπλέον φόρου σε προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη σε ευρωπαϊκές χώρες δίνει ώθηση στα σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη.

Όπως αναφέρει η Παπαστράτος, η επιλογή της στέβιας έγινε με γνώμονα την ευκολία στη μετάβαση, καθώς χρησιμοποιούνται ίδιες καλλιεργητικές πρακτικές, όπως και ο ίδιος μηχανολογικός εξοπλισμός, την καλύτερη στρεμματική απόδοση και τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση της στέβιας από τη βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών, ως ένα φυσικό γλυκαντικό. Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας στην επιλογή της είναι και το αποτύπωμα που αφήνει στο περιβάλλον. Η καλλιέργεια στέβιας απαιτεί σημαντικά λιγότερους φυσικούς πόρους, λιγότερο νερό, μειωμένη χρήση λιπασμάτων και καθόλου χημικά. Τα πρώτα αποτελέσματα από το Πρόγραμμα που είναι ήδη σε εξέλιξη είναι πολύ ενθαρρυντικά, γεγονός που επιβεβαιώνει τις ωφέλειες που προκύπτουν για τον ίδιο τον παραγωγό, το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, δήλωσε: «Η πρωτοβουλία αυτή της Παπαστράτος και της Stevia Hellas αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που συνδυάζει κρίσιμα χαρακτηριστικά που έχει κι η δική μας πολιτική στο υπουργείο: Συνεργασία. Καινοτομία. Νέα αντίληψη. Σεβασμό στο περιβάλλον. Βιώσιμη ανάπτυξη. Προσαρμοστικότητα στα σύγχρονα δεδομένα. Στήριξη στον αγροτικό κόσμο. Σίγουρα θα παρακολουθούμε την πορεία μετάβασης από κοντά. Θα αναλύσουμε και θα μελετήσουμε με προσοχή τα αποτελέσματα αυτού του πιλοτικού προγράμματος. Πιστεύουμε ότι θα δώσει μια εναλλακτική λύση στους καπνοπαραγωγούς και κυρίως σε αυτούς που πλήττονται τα εισοδήματά τους τα τελευταία χρόνια συγκριτικά με το παρελθόν».

O αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, δήλωσε σχετικά: «Τα τελευταία χρόνια στην Παπαστράτος μετασχηματιζόμαστε για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο και φέτος, στα ενενήντα μας χρόνια, «Ξαναγεννιόμαστε». Την νέα αυτή πορεία θέλουμε να τη διανύσουμε με όρους βιώσιμης ανάπτυξης. Το καινοτόμο αυτό Πρόγραμμα έρχεται να υπηρετήσει τον πυλώνα «Υποδειγματική λειτουργία», έναν από τους πέντε συνολικά που συνθέτουν τη νέα Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος. Κυρίως, όμως, έρχεται να αποδείξει ότι θέλουμε να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Για 9 δεκαετίες οι καπνοπαραγωγοί είναι πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας της Παπαστράτος. Η συνεργασία μας με τη Stevia Hellas, μέσα από τη «Νέα Γη», στοχεύει να κάνει πιο εύκολη τη μετάβασή τους στο μέλλον. Ένα μέλλον με νέες, καλύτερες προοπτικές».

O Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas, Χρήστος Σταμάτης, σημείωσε πως: «Όταν αρχίσαμε να «μιλάμε» για την στέβια στην Ελλάδα, όλα βρίσκονταν σε ένα στάδιο αμφιβολίας για το μέλλον, καθώς ήταν η εποχή της βαθιάς κρίσης. Κανείς δε μπορούσε να δει ξεκάθαρα ότι η στέβια και η καλλιέργειά της θα έδινε μια προοπτική ανάπτυξης τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε εθνικό, ενώ θα συγκέντρωνε πάνω της το ενδιαφέρον πολύ μεγάλων εταιρειών παραγωγής τροφίμων από όλο τον κόσμο. Σήμερα, έχοντας στο πλάι μας την Παπαστράτος, δείχνουμε το δρόμο προς σύγχρονες αναγεννητικές καλλιεργητικές πρακτικές, βοηθώντας τους παραγωγούς να διαχειριστούν με σύνεση τους φυσικούς μας πόρους. Όπως με τη φύση, η ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν όλοι συνεργαστούμε για ένα καλύτερο  μέλλον».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΨΑ: Αυξημένες πωλήσεις το 2023, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5 εκατ. το 2024

Η ελληνική εταιρεία παραγωγής και διανομής αναψυκτικών έχει μεγάλα σχέδια για το 2024 μεταξύ αυτών και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ώστε να καλυφθούν οι επενδύσεις που απαιτούνται.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστρέφει στην αγορά μετά από 10 χρόνια απουσίας το brand της ΑΓΝΟ

Η Ελληνικά Γαλακτοκομεία στοχεύει στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι νέοι κωδικοί της ΑΓΝΟ να βρεθούν σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τα σχέδια για την αξιοποίηση του εργοστασίου της εταιρείας στο Λαγκαδά.