ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Τράπεζα Πειραιώς

Πάνω από 10 δισ. ξένες επενδύσεις σε τράπεζες και επιχειρήσεις φέτος

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Χαντζηνικολάου είπε ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν όλα τα αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια, ενώ θα έχουν ενεργό συμμετοχή στη διαχείριση και απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Από την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί ο δημόσιος, ο ιδιωτικός τομέας και οι τράπεζες και από τη μεταξύ τους συνεργασία θα εξαρτηθεί η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και των άλλων ευρωπαϊκών πόρων με τρόπο που θα οδηγήσει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας και στη βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, μιλώντας στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ «Greece and the Recovery & Resilience Plan».

Ο κ. Χαντζηνικολάου αναφέρθηκε στο συνδυασμό ευνοϊκών μακροοικονομικών προοπτικών, με πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης άνω του 8% φέτος και περίπου 4% το 2022, και πόρων της τάξης των 32 δισ.ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με 26,7 δισ.ευρώ από το ΕΣΠΑ, που θα είναι διαθέσιμοι για τη χώρα. Εάν οι πόροι αυτοί διοχετευτούν σωστά, θα στηρίξουν επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, υψηλής τεχνολογίας και φιλικές προς το περιβάλλον προς τομείς κρίσιμους για την οικονομία, όπως η πράσινη μετάβαση, η ψηφιοποίηση και η απασχόληση, σημείωσε.

«Οι διεθνείς επενδύσεις άνω των 10 δισ.ευρώ που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές του έτους σε τράπεζες και επιχειρήσεις σε τομείς, όπως η ενέργεια, η φαρμακοβιομηχανία, οι τηλεπικοινωνίες, οι υποδομές, ο τουρισμός, το real estate αποτελούν ενθαρρυντικές ενδείξεις και έχουν στηριχθεί στο βελτιούμενο πολιτικό και οικονομικό κλίμα και τις προοπτικές της οικονομίας», ανέφερε ο κ. Χαντζηνικολάου.

Όπως τόνισε, είναι κρίσιμο να υπάρξει ο συντονισμός των πρωτοβουλιών μεταξύ τραπεζών, ιδιωτικού τομέα και δημοσίου για να διατηρηθεί η θετική τάση. Οι τράπεζες είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν όλα τα αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια, διαθέτοντας σημαντικά κεφάλαια και ρευστότητα, ενώ θα έχουν ενεργό συμμετοχή στη διαχείριση και απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, πρόσθεσε ο κ. Χαντζηνικολάου, υπό την ιδιότητά του και ως Πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα υπάρξει υγιής ανταγωνισμός αφού οι ελληνικές τράπεζες θα ανταγωνιστούν η μία την άλλη, αλλά και τις ευρωπαϊκές τράπεζες και οργανισμούς, όπως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαική Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, σημείωσε.

Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, οι ελληνικές υγιείς επιχειρήσεις θα πρέπει να κινητοποιηθούν και να φέρουν σοβαρά επενδυτικά σχέδια ώστε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και να είναι διατεθειμένες να συμμετάσχουν οι ίδιες, συμβάλλοντας με τουλάχιστον 20% του κόστους της επένδυσης. Και σε αυτό το σημείο, οι τράπεζες θα βοηθήσουν, χρηματοδοτώντας επενδυτικά πλάνα και λειτουργώντας συμβουλευτικά, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

«Είναι πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα, αλλά και το Δημόσιο, να συνδράμει έναν μεγάλο αριθμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τη δεκαετή κρίση και την πανδημία, και δυσκολεύονται να αναποκριθούν στα κριτήρια του Ταμείου», ανέφερε ο κ. Χαντζηνικολάου και πρόσθεσε ότι οι τράπεζες καταβάλλουν προσπάθειες για να διευρυνθεί ο αριθμός των επιλέξιμων εταιρειών, ενθαρρύνοντας εξαγορές και συγχωνεύσεις, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες για την εξυγίανση του ισολογισμού, τη βελτίωση της διακυβέρνησης, την κατάρτιση ενός αξιόπιστου business plan. «O υψηλός ρυθμός ανάπτυξης θα ενισχύσει και τις προοπτικές των εταιρειών αυτών να βελτιώσουν την εικόνα τους και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που υπάρχουν».

Tέλος, όσον αφορά το ρόλο του κράτους, είναι αναγκαίο επίσης να κινητοποιηθεί - και οι ενδείξεις είναι ήδη θετικές - προκειμένου να ενισχυθεί η διαχειριστική ικανότητα των μηχανισμών του Δημοσίου και ειδικά των οργανισμών που σχετίζονται με την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό το σημείο είναι καίριο για την εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου Ελλάδα Greece 2.0, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να αρθούν εμπόδια κανονιστικά, γραφειοκρατικά και διοικητικά και να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο, σύγχρονο, διαφανές και ευέλικτο.

«Εχουμε ενώπιόν μας μια ιστορική ευκαιρία εκσυγχρονισμού της χώρας και έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη προς την βιώσιμη ανάπτυξη», κατέληξε ο κ. Χαντζηνικολάου, προσθέτοντας ότι υπάρχει η συλλογική ευθύνη τραπεζών, επιχειρήσεων, επενδυτών και του κράτους να ανταποκριθούν στην πρόκληση, με σκληρή δουλειά, συνεργασία, αποφασιστικότητα, αφοσίωση και αυτοπεποίθηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργείται η Ελλάδα του αύριο

Η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησε ειδική εκδήλωση αναφορικά με τη χρηματοδότηση που μπορεί να προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην οποία, συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκης.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε το conference της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

Θεσμικοί επενδυτές, είχαν συνολικά 85 συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ελληνικών εταιρειών καθώς εντείνεται το ενδιαφέρον για τη χώρα ενόψει της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και του θετικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος.