ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Aluminio_Ellados
Το λιμάνι του εργοστασίου της Αλουμίνιον της Ελλάδος. Πηγή: Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Ράλι υψηλών ταχυτήτων για το αλουμίνιο με κερδισμένη τη Mytilineos

«Πτήση» της τιμής πάνω από τα 3.000 δολ./τόνο, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, καθώς η ακριβή ενέργεια έχει προκαλέσει μείωση της παραγωγής. Πώς ωφελείται η Mytilineos από τις νέες διεθνείς συνθήκες.

Ξέφρενο ράλι κάνει η διεθνής τιμή του αλουμινίου, ιδιαίτερα μετά την όξυνση της ενεργειακής κρίσης, που έχει εντείνει την ανισορροπία προσφοράς - ζήτησης στο μέταλλο που απαιτεί μεγάλη χρήση ενέργειας για την παραγωγή του και χρησιμοποιείται ευρύτατα στη βιομηχανία, από τα κουτάκια των αναψυκτικών ως τα smart phone. Σε ευνοϊκή θέση φέρνουν οι διεθνείς συνθήκες παραγωγούς αλουμινίου, όπως η Mytilineos στην Ελλάδα, που συνεχίζει απρόσκοπτα την παραγωγή της και έχει από το καλοκαίρι συνάψει συμφωνία με τη ΔΕΗ για το κόστος της ενέργειας.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, το αλουμίνιο είναι ένα προϊόν που απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας για την παραγωγή του, οι οποίες φθάνουν τις 14 μεγαβατώρες για κάθε τόνο αλουμινίου, δηλαδή όσο χρειάζεται ένα σπίτι για να ηλεκτροδοτηθεί για περισσότερα από τρία χρόνια. Αν τα 65 εκατ. τόνοι αλουμινίου που παράγονται κάθε χρόνο παγκοσμίως ήταν μια χώρα, αυτή η χώρα θα ήταν πέμπτη παγκοσμίως σε κατανάλωση ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχές της Κίνας αμέσως στράφηκαν στην παραγωγή αλουμινίου, μόλις θέλησαν να επιβάλουν περιορισμούς στην εθνική κατανάλωση ενέργειας, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η παραγωγή. Γενικότερα, το Πεκίνο θέλει να περιορίσει την παραγωγική δυναμικότητα αλουμινίου, που έχει αυξηθεί με γρήγορους ρυθμούς τα προηγούμενα χρόνια, ενώ τα αυξημένα κόστη της ενέργειας οδηγούν σε μειώσεις της παραγωγής στην Ευρώπη και την Ασίας, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να στοιχηματίζουν όλο και περισσότερο ότι η ανισορροπία προσφοράς - ζήτησης θα συνεχίσει να οδηγεί σε αύξηση των τιμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του αλουμινίου βρίσκεται πλέον σε επίπεδα άνω των 3.000 δολ./τόνο, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ έχει υπερδιπλασιασθεί από το χαμηλό των 1.477 δολ. που είχε καταγραφεί το 2020 εν μέσω πανδημίας. Σε αυτή την αύξηση, εκτός από τη μείωση της παγκόσμιας προσφοράς έχει συμβάλει καθοριστικά και η αύξηση της ζήτησης αλουμινίου, λόγω της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία.

Πάνω από τα 3.000 δολ. η τιμή του αλουμινίου

aluminum_price

 

 

Το ράλι πιθανόν να έχει ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά του. Όπως εκτιμά η Goldman Sachs, το Πεκίνο είναι πιθανό να μειώσει ή και να καταργήσει τις επιστροφές ΦΠΑ στους παραγωγούς αλουμινίου για τις εξαγωγές τους, ώστε να μειώσει τις εξαγωγές αλουμινίου, ενώ η Κίνα θα συνεχίσει να εισάγει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες αλουμινίου για να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες της βιομηχανίας της, κάτι που θα προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις διεθνώς και ενδέχεται να προκαλέσει βίαιη άνοδο των τιμών.

Πολλοί παραγωγοί αλουμινίου, όπως σημειώνει το Bloomberg, δεν καταφέρνουν να επωφεληθούν από την αύξηση των διεθνών τιμών, επειδή η αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ακόμη μεγαλύτερη, τουλάχιστον για όσους είναι εκτεθειμένοι στις τρέχουσες τιμές της ενεργειακής αγοράς. Ένα παράδειγμα που αναφέρει το πρακτορείο αφορά ένα παραγωγό αλουμινίου στη Γερμανία, που με τις τρέχουσες τιμές του ρεύματος θα πρέπει να πληρώσει 4.000 δολ. για την παραγωγή κάθε τόνου αλουμινίου, δηλαδή 33% περισσότερο από την τρέχουσα τιμή του μετάλλου.

Κερδισμένη η Mytilineos

Όπως έχει γράψει το Business Daily, για τη Mytilineos, που έχει ισχυρή θέση στην ευρωπαϊκή αγορά αλουμινίου μέσω της μονάδας της Αλουμίνιον της Ελλάδος, οι νέες συνθήκες δημιουργούν εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον, κάτι που αντικατοπρίζεται και στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

  • Ο κύκλος εργασιών του τομέα μεταλλουργίας αυξήθηκε κατά 17,8% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020, για να ανέλθει στα 304,8 εκατ. ευρώ.
  • Η συνεισφορά του τομέα μεταλλουργίας στη λειτουργική κερδοφορία ήταν το πρώτο εξάμηνο η μεγαλύτερη από τους άλλους τομείς δραστηριοποίησης της εταιρείας, με τα EBITDA να αυξάνονται από 69,9 σε 76,7 εκατ. ευρώ και να αντιστοιχούν σχεδόν στο ήμισυ (49,29%) της λειτουργικής κερδοφορίας της εταιρείας.

Η διοίκηση σημείωνε στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων α' εξαμήνου ότι πέτυχε δύο σημαντικές συμφωνίες που βελτιώνουν τις προοπτικές του τομέα της μεταλλουργίας και θέτουν τις βάσεις για ισχυρή κερδοφορία τα επόμενα έτη: τη συμφωνία με τη ΔΕΗ αναφορικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και με την GLENCORE για την πώληση αλουμίνας και αλουμινίου.

Αναλύοντας τις εξελίξεις στον τομέα της μεταλλουργίας, η διοίκηση της Mytilineos ανέφερε ότι:

Τα νέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω των εμβολίων που αναπτύχθηκαν και της ευρείας διάθεσης αυτών καθώς και από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσαν οι FED & ΕΚΤ για τη στήριξη των μεγάλων οικονομιών (ΗΠΑ, ΕΕ) διαμόρφωσαν ένα θετικό περιβάλλον για τις αγορές, ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2020, με αποτέλεσμα να ανακάμψουν οι τιμές των εμπορευμάτων. Η άνοδος των τιμών εντάθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021 ως αποτέλεσμα της έντονης ζήτησης που δεν ικανοποιήθηκε από την πληττόμενη προσφορά αλλά και από τα προβλήματα στη διακίνηση των εμπορευμάτων που οδήγησε σε πολύ υψηλές τιμές το μεταφορικό κόστος.

Η ανοδική πορεία που κατέγραψαν οι τιμές του αλουμινίου στο Η2 του 2020 συνεχίστηκε σε όλο το Η1 2021 με αποτέλεσμα να φτάσει η μέση τιμή του αλουμινίου στο LME 3Μ μέχρι το επίπεδο των 2.256$/t, σημαντικά υψηλότερα από το επίπεδο των 1.622$/t στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο (+39%).

Εξαιρετικά θετική εικόνα παρατηρήθηκε στα premia των προϊόντων αλουμινίου ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης και ισχυρών ανοδικών τάσεων στο μεταφορικό κόστος. Συγκριτικά με το H1 2020, τα premia των κολόνων κατέγραψαν άνοδο κατά περίπου 30%.

Ο δείκτης API της αλουμίνας κατέγραψε περιορισμένη άνοδο, με τη μέση τιμή του πρώτου εξαμήνου να διαμορφώνεται στα περίπου 290$/t, αυξημένη κατά περίπου 9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρονιάς.

Το δολάριο ΗΠΑ, κινήθηκε πτωτικά με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο 1,21 έναντι του ευρώ, αποδυναμωμένο κατά περίπου 10% έναντι του H1 2020 (€/$ 1,10).

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας οδήγησε σε αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών (εκτός του βωξίτη), της ενέργειας (κυριότερα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου), του μεταφορικού κόστους καθώς και των τιμών ρύπων με αποτέλεσμα να πιεσθεί ανοδικά το κόστος παραγωγής στο H1 2021 κατά περίπου +25% στην αλουμίνα και περίπου +15% στο πρωτόχυτο αλουμίνιο έναντι του H1 2020.

Το νέο πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας για τη Μεταλλουργία με την ονομασία «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2021 χωρίς να διαφαίνεται κάποια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των στόχων του. Ήδη στο Η1 2021 καταγράφηκε η μεγαλύτερη αθροιστική παραγωγή πρωτόχυτου και ανακυκλωμένου αλουμινίου της MYTILINEOS και ολοκληρώθηκε σημαντικό μέρος των επενδύσεων στην παραγωγή αλουμίνας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί «ποντάρει» η Mytilineos σε ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Η χαμηλή δανειακή επιβάρυνση του ομίλου επιτρέπει την άντληση έως και 800 εκατ. για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος. Το investment grade θα διευκολύνει τη μείωση του κόστους δανεισμού.
businessdaily-Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Σε λειτουργία ο δεύτερος αεριοστροβίλος στη Λιβύη

Ο δεύτερος αεριοστρόβιλος στο έργο παραγωγής ενέργειας στο Tobruk της Λιβύης, τροφοδοτεί το δίκτυο της χώρας με επιπλέον 171MW. Μετά την ολοκλήρωσή της, η μονάδα θα είναι σε θέση να παρέχει περισσότερα από 740MW.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Η κίνηση - ματ στην Γκάνα και το σχέδιο για τη μεταλλουργία

Η εξόρυξη βωξίτη στην αφρικανική χώρα ισχυροποιεί τον ελληνικό όμιλο και ανοίγει το δρόμο για την αύξηση παραγωγής σε αλουμίνα και αλουμίνιο, αλλά και σπάνιων γαιών, όπως γάλλιο και σκάνδιο.