ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η μαστίχα γίνεται... ανάρπαστη για φαρμακευτική χρήση

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ενίσχυση και καθετοποίηση της παραγωγής με επένδυση 3 εκατ. ευρώ από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, καθώς η μαστίχα αξιοποιείται όλο και περισσότερο διεθνώς ως παραφαρμακευτικό προϊόν.

Οι εξαγωγές μαστίχας για φαρμακευτική χρήση βρίσκονται στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η οποία προσδοκά την περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγής αλλά και στην καθετοποίηση της παραγωγής, μέσω επένδυσης 3 εκατ. ευρώ.

Η ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες που καταγράφει η ζήτηση της μαστίχας για φαρμακευτική χρήση έχει ανοίξει ένα νέο πεδίο ανάπτυξης για την ΕΜΧ, η οποία πρόσφατα συμμετείχε στην στη μεγαλύτερη φαρμακευτική έκθεση στον κόσμο που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη.

Ήδη η αγορά της Κορέας και των ΗΠΑ καταγράφουν ραγδαία αύξηση της ζήτησης της Χιώτικης μαστίχας, γεγονός που ενισχύει τον προσανατολισμό που υπάρχει για την αξιοποίηση της μαστίχας ως παραφαμακευτικό προϊόν. Προκειμένου μάλιστα να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση, εξετάζεται η δυνατότητα περαιτέρω αύξησης της παραγωγής κατά περίπου 40 τόνους.

Σημειώνεται ότι στα Μαστοχοχώρια της νότιας Χίου καλλιεργούνται σήμερα 1,2 εκατ. μαστιχόδεντρα, στα οποία προστίθενται κάθε χρόνο 10.000-15.000 νέες φυτεύσεις, με τη συνολική παραγωγή να φτάνει τους 150 τόνους ετησίως.

Αξίζει να επισημανθεί ότι εξαγωγές αφορούν στο περίπου 80% του συνολικού κύκλου εργασιών της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών. Η διεύρυνση της παρουσίας της Χιώτικης μαστίχας στο πεδίο της φαρμακευτικής χρήσης, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τη διεθνή της παρουσία η οποία «μετρά» σήμερα περί τις 45 αγορές.

Την ίδια ώρα δρομολογείται επενδυτικός σχεδιασμός που αφορά στη δημιουργία εγκαταστάσεων καθαρισμού μαστίχας, όπου η διαλογή θα πραγματοποιείται οικολογικά, όχι με τη χρήση νερού αλλά με τη χρήση αέρα. Η συγκεκριμένη επένδυση εκτιμάται ότι απαιτεί κεφάλαια ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Σε ο,τι αφορά στην πορεία της φετινής χρήσης, οι εκτιμήσεις θέλουν την ανάπτυξη του τζίρου της Ένωσης να κινείται στο επίπεδο του 20% και να διαμορφώνεται σε 16,5 εκατ. ευρώ έναντι 14,9 εκατ. ευρώ τη περσινή χρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο «τραπέζι» της Ένωσης έχει πέσει και η πρόταση να μετεξελιχθεί σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, από δευτεροβάθμιος που είναι σήμερα. Η εν λόγω εξέλιξη τέθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της ΕΜΧ στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ.Βορίδη, ο οποίος φέρεται ότι αντιμετώπισε θετικά την πρόταση για νομοθετική ρύθμιση ώστε να μπορέσει ο συνεταιρισμός να γίνει πρωτοβάθμιος.

Παράλληλα το ΥπΑΑΤ αναμένεται να εξετάσει την δυνατότητα χρηματοδότησης της ανασχίνωσης των καμένων περιοχών του 2012 και του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΧ το 2012 καταστράφηκαν 180.000 μαστιχόδεντρα και άλλα 80.000 το 2016 από τις μεγάλες φωτιές που έπληξαν τα μαστιχοχώρια.

Στο μεταξύ, τη Κυριακή 17 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, με τον απερχόμενο Πρόεδρο Γιώργο Τούμπο να λαμβάνει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα «χτυπήματα» στις τιμές «έφαγαν» τις εξαγωγές φρούτων

Κατά 12,6% μειώθηκε η αξία των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών την εμπορική περίοδο 2018/2019, παρά τη μικρή αύξηση του όγκου. Σημαντικά αυξημένη η αξία των εισαγωγών, σύμφωνα τα στοιχεία της Incofruit Hellas.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξωστρέφεια από  οκτώ ελληνικές εταιρείες τροφίμων - ποτών στις αγορές της Ασίας

Επιχειρηματική αποστολή σε Τόκυο, Σεούλ, Τζακάρτα, Μπανγκόκ και Σιγκαπούρη διοργανώθηκε από το Ελληνο-Ασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Unismack-SnackCraft-Stratakis-Dimitris
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικά υγιεινά σνακ στην αγορά των ΗΠΑ με επένδυση 35 εκατ. δολαρίων

Το αμερικανικό όνερο της Unismack από το Κιλκίς, που εξάγει σνακ υψηλής διατροφικής αξίας σε 16 χώρες: Ίδρυσε θυγατρική στις ΗΠΑ και ολοκλήρωσε με επιτυχία την εγκατάσταση της πρώτης γραμμής παραγωγής την 1η Νοεμβρίου.
HLIOS kiddo pasta
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κρίσιμο τεστ στην αμερικανική αγορά για τα ζυμαρικά της Ήλιος

Να ξεφύγει από τα στενά όρια της ελληνικής παροικίας επιχειρεί η Ήλιος, για να επεκταθεί στην κυρίως αγορά των ΗΠΑ. Άρχισε πιλοτική διάθεση των προϊόντων της σε μεγάλες αλυσίδες και συνεργασία με πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου.
Aggelakis, Trofima
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κοτόπουλα Αγγελάκης: Δυναμικό άνοιγμα στις αγορές του εξωτερικού

Μετά τη μεγάλη αύξηση τζίρου των προηγούμενων ετών, η πτηνοτροφική επιχείρηση Αγγελλάκης στοχεύει να αυξήσει τις εξαγωγές στο 50% του τζίρου και θα υλοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα 20 εκατ. ευρώ.
freskoulis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέες σειρές προϊόντων από τη Eurocatering και άνοιγμα στο εξωτερικό

Η εταιρεία που έφερε στην Ελλάδα τις έτοιμες κομμένες σαλάτες το 2004, ενισχύει το εξαγωγικό της αποτύπωμα με την δημιουργία νέου εργοστασίου στη Βουλγαρία. Στο επίκεντρο των νέων προϊόντων οι vegan.