ΓΔ: 904.09 0.09% Τζίρος: 65.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ακίνητα, Real Estate
Φωτο: Shutterstock

Ισχυρό μπόνους στις τράπεζες από την άνθηση της αγοράς ακινήτων

Πολλαπλά οφέλη για τους τραπεζικούς ισολογισμούς από την δυναμική ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων. Πώς από «βαρίδι» μετατράπηκε σε μεγάλο πλεονέκτημα η σύνδεση των τραπεζών με το real estate.

Αύξηση αξίας ενεχύρων, υψηλότερες ανακτήσεις από πωλήσεις μέσω πλειστηριασμών, αυξημένα έσοδα από μισθώματα, αύξηση αποτιμήσεων επενδυτικών χαρτοφυλακίων ακινήτων, ακόμα και «απελευθέρωση» προβλέψεων που είχαν διενεργηθεί στο παρελθόν όταν οι τιμές ακινήτων ήταν χαμηλότερες, είναι ορισμένα από τα οφέλη που αποκομίζουν οι τράπεζες, αλλά και οι servicers, από την άνθηση της αγοράς ακινήτων, που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.

Έτσι η μεγάλη σύνδεση των τραπεζών με την αγορά ακινήτων από μεγάλο βαρίδι και εστία ανησυχίας, με τις εποπτικές αρχές να ανησυχούν τα προηγούμενα χρόνια για την επίπτωση στα κεφάλαια εξαιτίας των μεταβολών στις τιμές των ακινήτων και να πιέζουν για πωλήσεις ακινήτων, μετατρέπεται σε μια πολύτιμη εφεδρεία που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα κεφαλαιακά και άλλα οφέλη.

Επιπλέον, οι τράπεζες προσδοκούν σημαντική αύξηση των χρηματοδοτήσεων τόσο για εμπορικά όσο και οικιστικά ακίνητα, ενισχύοντας τα δανειακά χαρτοφυλάκια και τα έσοδά τους. Σημειώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, καταγράφεται μεγάλη ανοικοδόμηση. Αξιοσημείωτη είναι και μια έμμεση θετική επίδραση για τις τράπεζες και ευρύτερα για την οικονομία, καθώς η άνοδος της αγοράς ακινήτων οδηγεί σε σημαντική αύξηση των κεφαλαιακών ροών από ενοίκια, τα οποία εταιρίες οι εταιρείες real estate διοχετεύουν σε άλλες επενδύσεις.

Από τη βουτιά στην ανάκαμψη του real estate

Η αγορά ακινήτων, μετά τα πέτρινα χρόνια της δεκαετίας του 2010 με τις τιμές να καταρρέουν εξαιτίας της ακραίας αβεβαιότητας, βρίσκεται από τα τέλη του 2017 σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από 100 που ήταν το 2007 βρέθηκε στο 59 στο τέλος του 2017 ενώ στο τέλος του 2020 ανέκαμψε στο 67,2. Αντίστοιχα ο δείκτης τιμών στα γραφεία από 100 το 2010 βρέθηκε στο 71 το 2015 ενώ στο τέλος του 2020 είχε ανακάμψει στο 81,2. Ο δείκτης μισθωμάτων γραφείων από 100 που ήταν το 2010 βρέθηκε στο 71,1 το 2016 και το 2020 ανέκαμψε στο 74,3.

Με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς «τρέχουν» οι τιμές στην αγορά ακινήτων την εφετινή χρονιά: σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 4,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ τρίμηνο του 2021 η αντίστοιχη αύξηση διαμορφώθηκε στο 3,5%, ενώ για το σύνολο του 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,4%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Μελετών της Τράπεζας Πειραιώς, το 2022 οι τιμές των οικιστικών ακινήτων αναμένεται να τρέξουν με ρυθμό άνω του 6%, ενώ ρυθμό άνω του +5% ετησίως εκτιμά για το 2023 και το 2024.

Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για την περαιτέρω πορεία της αγοράς ακινήτων, ενώ σε πρόσφατη ανάλυσή της η Alpha Bank υπογράμμιζε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για υπερθέρμανση της ελληνικής αγορά κατοικίας καθώς η σχέση των τιμών των ακινήτων με την απόδοσή τους (ενοίκια), όπως και με το διαθέσιμο εισόδημα παραμένουν είναι από τις χαμηλότερες διεθνώς. Άλλωστε όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, παρά την άνοδο των τιμών την τελευταία 4ετία, αυτές παραμένουν κατά πολύ χαμηλότερες από τα προ κρίσης επίπεδα.

Αγορά Ακινήτων, real estate

Πηγή πίνακα: Τράπεζα Πειραιώς

Τα οφέλη για τις τράπεζες

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν στο Business Daily ότι η άνοδος των τιμών των ακινήτων έχει πολλαπλασιαστικές θετικές επιδράσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών και ευρύτερα στη δραστηριότητά τους.

Αναλυτικά:

  • Αυξάνει την αξία των ενέχυρων. Οι χρηματοδοτήσεις real etate, είτε πρόκειται για οικιστικά ακίνητα είτε εμπορικά projects, δίνονται με προσημείωση στο ακίνητο. Έτσι, όσο αυξάνεται η αξία των ενεχύρων τόσο ισχυροποιούνται οι τραπεζικοί ισολογισμοί, μειώνοντας δραστικά τον κίνδυνο απωλειών. Στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η αύξηση της αξίας του καλύμματος δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες ότι όταν προχωρήσουν στην πώληση των συνδεδεμένων ακινήτων θα ανακτήσουν μεγαλύτερο ποσό από αυτό που αρχικά υπολόγιζαν. Επιπλέον, η αύξηση της αξίας των ενεχύρων επιτρέπει τη σταδιακή αντιστροφή προβλέψεων που είχαν πραγματοποιήσει οι τράπεζες στις περιόδους που οι τιμές των ακινήτων βρίσκονταν σε χαμηλά επίπεδα και υπήρχε ανησυχία για την επίπτωση στα κεφάλαιά τους.
  • Επιδρά θετικά στις αναδιαρθρώσεις - ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων. Η άνοδος των τιμών των ακινήτων και οι προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση των τιμών τα επόμενα χρόνια επηρεάζουν θετικά τις αναδιαρθρώσεις - ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων. Ο δανειολήπτης έχει ενισχυμένο κίνητρο να τηρήσει τη συμφωνία που έχει κάνει με την τράπεζα στο ρυθμιζόμενο δάνειο, καθώς η αξία του ακινήτου ανεβαίνει και τον συμφέρει η αποπληρωμή και η διακράτηση του σπιτιού από το να διακόψει την αποπληρωμή και να χάσει το ακίνητό του από την τράπεζα. 
  • Ενισχύεται η αξία των distressed χαρτοφυλακίων, δηλαδή των ακινήτων που οι τράπεζες έχουν αποκτήσει μέσω πλειστηριασμών. Παράλληλα, διευρύνονται οι δυνατότητες ταχύτερης αξιοποίησης αυτών.
  • Ενισχύεται η αξία των χαρτοφυλακίων ακινήτων που διακρατούνται ως επενδύσεις. Η αύξηση της αξίας των ακινήτων έχει θετική επίδραση στα κεφάλαια.
  • Αύξηση εσόδων από μισθώματα. Η ανοδική πορεία της αγοράς ακινήτων οδηγεί σε αύξηση των εσόδων που έχουν οι τράπεζες από μισθώσεις ακινήτων. Παράλληλα, σημαντικό είναι και το έμμεσο όφελος καθώς αυξημένα ανάλογα έσοδα έχουν και πελάτες των τραπεζών που ασχολούνται με την αξιοποίηση ακινήτων, έσοδα που διοχετεύουν σε άλλες επενδύσεις.
  • Νέες χρηματοδοτήσεις. Η μεγάλη κινητικότητα στην αγορά ακινήτων οδηγεί και σε αύξηση των χρηματοδοτήσεων τόσο για εμπορικά όσο και οικιστικά ακίνητα, παράμετρος εξαιρετικά κρίσιμη για την ενίσχυση των εσόδων και της κερδοφορίας των τραπεζών.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για την αξιοποίηση των ακινήτων της

Ακίνητα μεγάλης εμπορικής αξίας που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της ΤτΕ, αλλά και αρκετά μικρότερα κτίρια – πρώην καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αξιοποίησης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Ρεκόρ κερδών στο 9μηνο αλλά το «βλέμμα» στρέφεται στο 2023

Ισχυρές επιδόσεις ανακοινώνουν οι τράπεζες εντός της εβδομάδας, σημαντικές οι προκλήσεις για τον επόμενο χρόνο. «Αιχμή του δόρατος» η αύξηση των δανείων. Πρόσθετα έσοδα 200 εκατ. ευρώ από κάθε αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,25%.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα μεγάλα οφέλη για τις τράπεζες από την ανοδική πορεία της αγοράς ακινήτων

Ισχυρό μπόνους στους τραπεζικούς ισολογισμούς από την άνθιση της αγοράς ακινήτων τα τελευταία χρόνια. Συνεχίζεται και το 2022 η άνοδος των τιμών των ακινήτων. Ποια τα σημαντικότερα οφέλη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η αγορά των «κόκκινων» δανείων και η «ακτινογραφία» των servicers

Παρά τον μεγάλο αριθμό εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων η αγορά των NPL κυριαρχείται από τέσσερις εταιρίες. Η σύνδεση doValue, Intrum, Cepal με τις συστημικές τράπεζες και η ξεχωριστή περίπτωση της Quant.
trapezes-banks
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το επόμενο «στοίχημα» των τραπεζών: Αύξηση της οργανικής κερδοφορίας

Τόκους από υγιή δάνεια χρειάζονται πλέον οι τράπεζες και θέτουν στόχο την αύξηση χορηγήσεων. Μεγάλη βελτίωση των εσόδων από προμήθειες, με αύξηση έως 37,3% το α' τρίμηνο. Στα ύψη τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα επόμενα deal των τραπεζών για τις «ουρές» των «κόκκινων» δανείων

Τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ προγραμματίζουν για τη φετινή χρονιά μέσω του Σχεδίου Ηρακλής. Πόσο επηρεάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Με μονοψήφιο δείκτη NPEs το σύνολο των συστημικών τραπεζών το 2022.