ΓΔ: 1250.61 0.47% Τζίρος: 178.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Επιστροφή σε ζημιές για τη ΔΕΗ έφερε η ενεργειακή κρίση

Στα 85 εκατ. ευρώ οι ζημιές προ φόρων του 9μήνου λόγω των υψηλών τιμών στη χονδρική του ρεύματος. Μεταβατική χαρακτηρίζει η διοίκηση της ΔΕΗ τη χρήση του 2021.

Σε ζημιές προ φόρων ύψους 85 εκατ. ευρώ βύθισε τη ΔΕΗ η ενεργειακή κρίση, καθώς εξαλείφθηκε το πλεονέκτημα που είχε πέρυσι η επιχείρηση από την ασυνήθιστη μείωση της χονδρικής τιμής του ρεύματος, το οποίο είχε επιτρέψει στη ΔΕΗ να περάσει σε οριακή κερδοφορία ύστερα από αρκετές ζημιογόνες χρήσεις.

Παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 5%, στα 3,696 δισ. ευρώ, τα επαναλαμβανόμενα EBITDA μειώθηκαν κατά 10%, στα 626,5 εκατ. ευρώ, καθώς οι λειτουργικές δαπάνες ήταν αυξημένες κατά 8,7%, στα 3,071 δισ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα του φετινού εννιαμήνου δεν επιβαρύνθηκαν από έκτακτες χρεώσεις, όπως είχε συμβεί το 2020, για παράδειγμα για την προμήθεια φυσικού αερίου της περιόδου 2012 – 2019, παρόλα αυτά η επίδραση των υψηλών τιμών χονδρικής ήταν τόσο ισχυρή ώστε τα EBITDA να συρρικνωθούν κατά 18,6%, στα 576,9 εκατ. ευρώ με το περιθώριο EBITDA να υποχωρεί από 20,1% σε 15,6%.

Τα προ φόρων αποτελέσματα σημείωσαν δραματική πτώση από κέρδη 46,6 εκατ. ευρώ σε ζημιά 85 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές ζημιές έφθασαν τα 42,2 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 12,8 εκατ. το 2020.

Δικαιολογώντας τα δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα, η διοίκηση της ΔΕΗ χαρακτηρίζει το 2021 μεταβατικό έτος και σημειώνει ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των ετήσιων στόχων. Επισημαίνει, επίσης, τη μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στην παραγωγή από 26% σε 21% και τις θετικές επιδράσεις στα οικονομικά αποτελέσματα από το hedging για τις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου.

apotelesmata

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

DEI-Solar-Share
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ολοκληρωμένες λύσεις για φωτοβολταϊκά στη στέγη δίνει η ΔΕΗ

Η ΔΕΗ αναλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σπιτιού, συμβουλευτικές υπηρεσίες και συνεχή υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΔΕΗ εξαγόρασε τις μειοψηφίες στις εταιρείες της ENEL Ρουμανίας

Η συμφωνία με τη  Fondul Proprietatea περιλαμβάνει την πώληση όλων των μειοψηφικών ποσοστών που κατέχει και στις πέντε Εταιρείες της ENEL ROMANIA, δηλαδή το 12% της EDM, το 24,1% της EDB, το 24,1% της EDD, το 12% της ΕΕΜ και το 12% της ΕΕ.
MyDEI-DEI
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

myΔΕΗ: Ο νέος ψηφιακός κόσμος της ΔΕΗ, διαθέσιμος για όλους τους πελάτες

Το myΔΕΗ είναι ο νέος ψηφιακός κόσμος που δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους οπουδήποτε και οποτεδήποτε και να διαχειρίζονται τις παροχές τους και τα προσωπικά τους στοιχεία.