ΓΔ: 795.57 -1.24% Τζίρος: 33.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:48:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Τις εξαγορές της Delivery Hero θέτει υπό διερεύνηση η Επ. Ανταγωνισμού

Ο γερμανικός κολοσσός που κατέχει την e-food, ανέλαβε πρόσφατα και την Kiosky's του ομίλου Μούχαλη. Τους τελευταίους μήνες στην ελληνική αγορά έχει εισέλθει και η Instashop που είχε εξαγοράσει η Delivery Hero το 2019.

Σε διαδικασία πλήρους διερεύνησης των εξαγορών στις οποίες έχει πραγματοποιήσει η Delivery Hero στην Ελλάδα προχωρά η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπιστώνοντας ότι η νέα οντότητα που θα δημιουργηθεί με βάση αυτές τις εξαγορές θα έχει ιδιαιτέρως σημαντική θέση στην αγορά του online delivery.

Υπενθυμίζουμε πως η Delivery Hero κατέχει ήδη την e-food στην Ελλάδα που κρατά το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς του online delivery στη χώρα και αποτέλεσε από τους μεγάλους κερδισμένους της πανδημίας, ενώ πριν λίγους μήνες οριστικοποιήθηκε και η εξαγορά των Kiosky's του ομίλου Μούχαλη. Επιπλέον ο γερμανικός κολοσσός είχε προχωρήσει στο deal ύψους σχεδόν 400 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της ελληνικής startup Instashop η οποία έχει έρθει και αυτή τον τελευταίο καιρό στην ελληνική αγορά.

Όπως αναφέρει η Επ. Ανταγωνισμού στην ανακοίνωσή της:

Στις 31 Ιανουαρίου 2022 κινήθηκε η διαδικασία πλήρους διερεύνησης, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 8 παρ. 4 του ν. 3959/2011, της από 1/10/2021 γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης που αφορά στην απόκτηση από την εταιρία με την επωνυμία «Delivery Hero SE» αποκλειστικού ελέγχου επί των εταιριών «Άλφα Διανομές Α.Ε.», «Inkat SA», «Delivery.gr ΙΚΕ» και «Ε-table Κρατήσεις Εστιατορίων μέσω Διαδικτύου Μονοπρόσωπη IKE».

Η Delivery Hero SE με έδρα το Βερολίνο αποτελεί τη μητρική εταιρία ομίλου που δραστηριοποιείται κυρίως στην παροχή υπηρεσιών διαδικτυακής παραγγελίας και διανομής φαγητού σε περισσότερες από 40 χώρες. Μεταξύ των θυγατρικών της στην Ελλάδα περιλαμβάνεται η εταιρία «Online Delivery A.E.», η οποία λειτουργεί τη διαδικτυακή πλατφόρμα παραγγελιών «efood», μέσω της οποίας οι καταναλωτές συνδέονται με εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, καταστήματα ψιλικών και λοιπά τοπικά καταστήματα, καθώς και η εταιρία «Delivery Hero Dmart Greece A.E.», η οποία λειτουργεί το διαδικτυακό κατάστημα ψιλικών «efood market». Αναφορικά με τις εξαγοραζόμενες: (α) η «Άλφα Διανομές Α.Ε.» δραστηριοποιείται στην αγορά της χονδρικής διανομής αγαθών σούπερ μάρκετ· (β) η Inkat SA στη χονδρική και, κυρίως, τη λιανική πώληση ειδών παντοπωλείου μέσω των καταστημάτων ψιλικών «kiosky’s»· (γ) η «Delivery.gr ΙΚΕ» λειτουργεί την πλατφόρμα «delivery.gr», η οποία παρέχει υπηρεσίες επιγραμμικής διαμεσολάβησης για παραγγελίες από εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, καταστήματα ψιλικών και λοιπά τοπικά καταστήματα· και (δ) η «Ε-table Κρατήσεις Εστιατορίων μέσω Διαδικτύου Μονοπρόσωπη IKE» παρέχει υπηρεσίες επιγραμμικής διαμεσολάβησης για την πραγματοποίηση διαδικτυακών υπηρεσιών κρατήσεων σε εστιατόρια, μέσω της υπηρεσίας «e-table».   

Επί τη βάσει της προκαταρκτικής αξιολόγησης της συγκέντρωσης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ) εκτιμά ότι η νέα οντότητα θα κατέχει ιδιαιτέρως σημαντική θέση στην αγορά επιγραμμικής διαμεσολάβησης για την πώληση έτοιμου φαγητού, καθώς και στις επιμέρους αγορές επιγραμμικής διαμεσολάβησης για την πώληση καταναλωτικών προϊόντων (προϊόντων σούπερ μάρκετ, αφενός, και προϊόντων παντοπωλείου και εξειδικευμένων καταστημάτων τοπικού χαρακτήρα, αφετέρου). Για το λόγο αυτό, στο στάδιο αυτό εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες ως προς στις ενδεχόμενες οριζόντιες επιπτώσεις μη συντονισμένης συμπεριφοράς στις εν λόγω σχετικές αγορές.  

Περαιτέρω, από την προκαταρκτική έρευνα της ΕΑ, σοβαρές αμφιβολίες εγείρονται ως προς ενδεχόμενες συσπειρωτικές επιπτώσεις μη συντονισμένης συμπεριφοράς από το συνδυασμό των σημαντικών δραστηριοτήτων της νέας οντότητας στην αγορά επιγραμμικής διαμεσολάβησης για την πραγματοποίηση διαδικτυακών υπηρεσιών κρατήσεων σε εστιατόρια μέσω της πλατφόρμας e-table, και στην αγορά επιγραμμικής διαμεσολάβησης για την πώληση έτοιμου φαγητού.

Κατά τη διαδικασία πλήρους διερεύνησης, η ΕΑ θα εξετάσει εάν επιβεβαιώνονται οι αμφιβολίες της ως προς το συμβατό της συγκέντρωσης με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επί μέρους αγορές στις οποίες αφορά. Η απόφαση της ΕΑ επί της συγκέντρωσης θα εκδοθεί εντός ενενήντα (90) ημερών από την ημερομηνία κίνησης της διαδικασίας πλήρους διερεύνησης. Η κίνηση της διαδικασίας πλήρους διερεύνησης δεν προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγική συνεργασία της ΑΒ Βασιλόπουλος με την πλατφόρμα InstaShop

Η ΑΒ φιλοδοξεί να διευρύνει περαιτέρω το δίκτυο καταστημάτων της στην πλατφόρμα της InstaShop, καθώς και το εύρος κάλυψης της online παράδοσης και σε άλλες πόλεις, πέρα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
efood, Dianomeis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εισήγηση για μπλόκο στις εξαγορές της e-food συζητείται στην Επ. Ανταγωνισμού

Σύμφωνα με την εισήγηση, η Delivery Hero, με τις εφαρμογές e-food.gr και delivery.gr θα κατέχει ισχυρό μερίδιο το οποίο δεν αναμένεται να μεταβληθεί σημαντικά στο μέλλον δεδομένης της αποκλειστικής συνεργασίας της με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πράσινο» από την Επ. Ανταγωνισμού για το deal της Nexi με Alpha Bank

Όπως αναφέρει η Επ. Ανταγωνισμού στην απόφαση της, η Alpha Bank συνιστά τον μοναδικό πελάτη και άρα η NEXI δεν θα έχει την δυνατότητα μέσω αυτής της συγκέντρωσης να αποκλείσει άλλους πελάτες στην εν λόγω αγορά.