ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:14:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Μάχη» ισχυρών στην ασφαλιστική αγορά: Τι σημαίνει το deal από την Allianz

Ο γερμανικός όμιλος παίρνει την πρώτη θέση στις γενικές ασφαλίσεις με την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης. Πάλι ελκυστική η Ελλάδα για διεθνείς κολοσσούς. Οι τρεις συμφωνίες που άλλαξαν τον χάρτη.

Μετά την αποχώρηση ισχυρών διεθνών ομίλων στα χρόνια μεγάλης οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα γίνεται και πάλι πεδίο ισχυρού ανταγωνισμού και επενδυτικού ενδιαφέροντος από κολοσσούς του ευρωπαϊκού χώρου, όπως δείχνει η μεγάλη κίνηση της γερμανικής Allianz για την απόκτηση της Ευρωπαϊκής Πίστης, μέσω της οποίας δημιουργεί την κορυφαία εταιρεία σε μερίδιο στις γενικές ασφαλίσεις.

Η κίνηση του γερμανικού ομίλου έρχεται στον απόηχο μεγάλων συμφωνιών για τις εξαγορές της Εθνικής Ασφαλιστικής από τη CVC, των δραστηριοτήτων της AXA από την Generali, αλλά και των δραστηριοτήτων της Metlife από την ολλανδική NN. 

Όπως τονίζουν στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου, αυτός γίνεται και πάλι εξαιρετικά ελκυστικός για μεγάλες εταιρείες της Ευρώπης, καθώς βρίσκεται σταθερά σε πορεία αύξησης των ασφαλίστρων από το 2015 και μετά, με μια «ανάπαυλα» το 2020, λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η KPMG στην ετήσια έκθεσή της του 2021 για τον κλάδο.

Η εξέλιξη των ασφαλίστρων στην Ελλάδα (πηγή: KPMG)

asfalistra

 

Την ίδια στιγμή, ο κλάδος έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του, ιδιαίτερα στο κομμάτι των ασφαλίσεων ζωής, καθώς υπάρχει τεράστιο άνοιγμα ψαλίδας στα καταβαλλόμενα ασφάλιστρα από τους Έλληνες, σε σχέση με την Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα τα ασφάλιστρα που πληρώνονται κατά μέσο όρο στον κλάδο ζωής αντιστοιχούν σε λιγότερο από 20% των ασφαλίστρων στην Ευρώπη, ενώ στην υγεία το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 36%. Οι ευρωπαϊκοί όμιλοι «ποντάρουν», συνεπώς, σε πολλαπλασιασμό των εσόδων τους τα επόμενα χρόνια, εάν η σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας επιτρέψει τη σύγκλιση της δυναμικότητας της ελληνικής αγοράς με την ευρωπαϊκή.

Τα ασφάλιστρα σε Ελλάδα και Ευρώπη (πηγή: KPMG)

asfalistra_europe

Τι ανακοίνωσε η Allianz

Τις πρώτες πρωινές ώρες, η Allianz εξέδωσε τη δική της ανακοίνωση για την απόκτηση του 72% των μετοχών της Ευρωπαϊκής Πίστης, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις της ελληνικής εισηγμένης ασφαλιστικής εταιρείας στην Αθήνα. Υπογραμμίζει ότι η ενιαία εταιρεία θα αποτελέσει τον πρώτο πάροχο Γενικών Ασφαλίσεων στην Ελλάδα και σημειώνει ότι η συμφωνία αποτελεί ένδειξη ισχυρής δέσμευσης στην Ελληνική αγορά, ενισχύοντας την παρουσία της Allianz.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση:

  • «Η Allianz SE σήμερα ανακοίνωσε τη σύναψη ορισμένων Συμβάσεων Αγοραπωλησίας Μετοχών (“SPAs”) προκειμένου να αποκτήσει το 72% της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ Ανώνυμος Εταιρία Γενικών Ασφαλίσεων (“Ευρωπαϊκή Πίστη”), κορυφαίας ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα με ακαθάριστα ασφάλιστρα ύψους 223 εκατομμυρίων ευρώ (GWP), με δίκτυο 110 καταστημάτων και 5.667 συνεργατών1. Η συναλλαγή εντάσσεται στη στρατηγική του Ομίλου Allianz για την ανάπτυξη του δικτύου του αξιοποιώντας το μέγεθος και την τεχνογνωσία του.
  • Η Allianz θα καταβάλει 7,80 ευρώ ανά μετοχή ή περίπου 207 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει όλες τις μετοχές της Ευρωπαϊκής Πίστης μέσω των SPAs και της συνδυασμένης Προαιρετικής Δημόσιας Πρότασης (ΠΔΠ). Όταν ληφθούν οι εγκρίσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Allianz θα προχωρήσει στη δημοσίευση του Πληροφοριακού Δελτίου που θα έχει εγκριθεί καθώς και την ΠΔΠ για τις μετοχές της Ευρωπαϊκής Πίστης στην ίδια τιμή. Κατά το χρονικό αυτό σημείο, οι μέτοχοι θα μπορέσουν να προσφέρουν τις μετοχές τους εντός της περιόδου αποδοχής της ΠΔΠ.
  • Η ενιαία εταιρεία που θα προκύψει από τη συνένωση της Allianz Hellas με την Ευρωπαϊκή Πίστη, θα καταλάβει την πρώτη θέση στις Γενικές Ασφαλίσεις, θα αποτελέσει τον πέμπτο σε κατάταξη πάροχο ασφαλιστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα με βάση το GWP (σ.σ.: ακαθάριστα ασφάλιστρα) και τον πέμπτο στους κλάδους ασφάλισης Ζωής & Υγείας, δίνοντας τη δυνατότητα στην εταιρεία να επιδιώξει περαιτέρω ανάπτυξη στην Ελληνική αγορά και να επεκταθεί μέσω προσφορών νέων προϊόντων, καναλιών διανομής και πελατολογίου. Κατόπιν ολοκλήρωσης της συναλλαγής, ο Χρήστος Γεωργακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης θα αναλάβει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην ενιαία εταιρεία.
  • "Αυτή είναι μια συναρπαστική ευκαιρία για την Allianz, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην ελκυστική ελληνική ασφαλιστική αγορά μαζί με μια εξαίρετη εταιρεία όπως η Ευρωπαϊκή Πίστη», δήλωσε ο Sergio Balbinot, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Allianz SE". Μετά τη χορήγηση όλων των ρυθμιστικών εγκρίσεων, ανυπομονώ να καλωσορίσω τους εργαζόμενους της Ευρωπαϊκής Πίστης στον Όμιλο Allianz. Μαζί, θα κατέχουμε βαθιά γνώση του κλάδου και θα βρισκόμαστε σε θέση επιτυχίας.
  • Η απόκτηση της Ευρωπαϊκής Πίστης, της μεγαλύτερης ανεξάρτητης ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύει τη βαθιά δέσμευση της Allianz προς την ελληνική αγορά. Ως θυγατρική ενός παγκοσμίου ηγέτη, η ενιαία εταιρεία θα επωφεληθεί από την αποδεδειγμένη γνώση και οικονομική ισχύ της Allianz».

Τα τρία μεγάλα deal που αλλάζουν την αγορά

Τρεις μεγάλες συμφωνίες έχουν αλλάξει, σε πολύ σύντομο χρόνο, το σκηνικό στην ελληνική ασφαλιστική αγορά: η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, κορυφαίας εταιρείας του κλάδου από το fund CVC, της AXA από την ιταλική Generali και της Metlife από την ολλανδική NN:

  • Το μεγαλύτερο deal αφορά την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Μια υπόθεση που σερνόταν επί χρόνια και μετά από καθυστερήσεις η Εθνική Ασφαλιστική πέρασε στα χέρια της CVC με αποτίμηση 385 εκατ. ευρώ ή 346 εκατ. ευρώ για το 90,01% που θα διαθέσει η ΕΤΕ. Το αμερικανικό fund CVC απέκτησε την μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας με ενεργητικό ύψους 4 δισ. ευρώ, 1,1 εκατ. ασφαλισμένους και πρόσβαση σε 5 εκατ. πελάτες της Εθνικής Τράπεζας μέσω της σχετικής συνεργασίας που προβλέπει η τράπεζα. Με βάση την κερδοφορία των 81 εκατ. ευρώ το 2019, το fund θα χρειαστεί περίπου πέντε χρόνια για να ανακτήσει το σύνολο της επένδυσής του στην Εθνική Ασφαλιστική. Σημειώνεται ότι διαθέτει 13 διοικητικά υποκαταστήματα, 1.648 ασφαλιστικούς συμβούλους σε 132 γραφεία πωλήσεων σε όλη τη χώρα και 1.299 συνεργαζόμενα πρακτορεία και brokers.
  • Στο τέλος του 2020, ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της εξαγοράς της ελληνικής θυγατρικής του ομίλου AXA Ασφαλιστική από την Generali που είχε στόχο την ενίσχυση της θέσης της στην Ευρώπη και να γίνει ηγετικός παράγοντας στην ελληνική αγορά τόσο στον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων όσο και στον κλάδο ασφαλίσεων Υγείας, αποκτώντας, παράλληλα, πρόσβαση σε ένα σημαντικό κανάλι bancassurance, σε συνεργασία με την Alpha Bank. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, είχε ανακοινωθεί και η έναρξη της 20ετούς αποκλειστικής συμφωνίας διανομής της Generali με την Alpha Bank. Η AXA πέρασε στα χέρια της Generalli αντί 165 εκατ. ευρώ και αποτελούσε μια από τις πλέον κερδοφόρες εταιρείες, που συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πρώτων ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα, με ηγετική θέση στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων και υγείας και δυναμική παρουσία στον κλάδο ζωής. Το 2019, η AXA Ελλάδος παρουσίασε συνολικά ακαθάριστα ασφάλιστρα ύψους 168 εκατ. ευρώ.
  • Αντί 584 εκατ. ευρώ πέρασαν στα χέρια του ομίλου ΝΝ Group οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της MetLife στην Ελλάδα και την Πολωνία. Όπως ανακοινώθηκε, θα δημιουργηθεί η πρώτη σε μερίδιο αγοράς ασφαλιστική εταιρεία ζωής στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση της ΝΝ, η συμφωνία σχεδόν θα διπλασιάσει τη συνολική βάση ασφαλισμένων της ΝΝ στην Πολωνία και την Ελλάδα και θα δημιουργήσει μία ισχυρή πλατφόρμα για μελλοντική ανάπτυξη, με προοπτική συνεργειών κόστους. Ειδικότερα, στην Ελλάδα, η συμφωνία θα καταστήσει την ΝΝ κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία ζωής της χώρας, με μερίδιο 18% στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς και 31% στον κλάδο ζωής και υγείας.

Αξίζει να τονισθεί, τέλος, ότι ο πρώτος διεθνής όμιλος που έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική αγορά ασφαλειών, σε εποχές μάλιστα μεγάλης αναταραχής στην οικονομία, ήταν η Fairfax του Πρεμ Γουάτσα. Η Eurolife FFH, έγινε στόχος μεγάλης επένδυσης από τη Fairfax τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ από τον Ιούλιο του 2021, η Fairfax Financial Holdings ελέγχει το 80% του ασφαλιστικού ομίλου, που έχει μερίδιο περίπου 10% στην ελληνική αγορά με περισσότερους από 500.000 πελάτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα μεγάλα deal στις ασφάλειες και η... παραφωνία της Εθν. Ασφαλιστικής

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις τέσσερις μεγάλες συμφωνίες: από το premium 34% για την Ευρωπαϊκή Πίστη, στο discount 65% για την Εθνική Ασφαλιστική. Δύο λόγοι που πίεσαν το τίμημα και οι αιτιάσεις για τους χειρισμούς της Εθνικής. Τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην Allianz περνά η Ευρωπαϊκή Πίστη, δημόσια πρόταση στους μετόχους

Συμφωνία με Γεωργακόπουλο και ομάδα άλλων μετόχων για το 72% των μετοχών, πρόταση για τις μετοχές μειοψηφίας στα 7,8 ευρώ ανά μετοχή. Ο Χρ. Γεωργακόπουλος θα παραμείνει ως διευθύνων σύμβουλος μετά τη συγχώνευση.