ΓΔ: 881.59 0.70% Τζίρος: 4.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:03:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τεκτονικές αλλαγές στις ασφάλειες: Πέρασε στην Allianz η Ευρωπαϊκή Πίστη

Ολες οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες έχουν εξαγοραστεί από πολυεθνικούς ομίλους. Οι ξένοι ποντάρουν στις προοπτικές του εγχώριου κλάδου που είναι συνυφασμένες με την πορεία του ΑΕΠ.

H συμφωνία για την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από τη γερμανική Allianz είχε ανακοινωθεί από τον Φεβρουάριο, αλλά ολοκληρώθηκε χθες με τη λήξη της προαιρετικής δημόσιας πρότασης που υπέβαλαν οι Γερμανοί για το 100% των μετοχών της ελληνικής εταιρείας. Είχαν εξασφαλιστεί προηγουμένως οι απαραίτητες εγκρίσεις από την ΤτΕ που εποπτεύει τον ασφαλιστικό κλάδο αλλά και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Οι Γερμανοί ήθελαν να ενισχύσουν τη θέση τους στην ελληνική αγορά και επέλεξαν την Ευρωπαϊκή Πίστη, μια νοικοκυρεμένη ελληνική εταιρεία του κλάδου με μερίδιο αγοράς 5,5% για να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό τους. Η προσφορά τους στα 7,8 ευρώ ανά μετοχή, που αποτιμούσε την εταιρεία στα 207 εκατ. ευρώ, δεν μπορούσε να αγνοηθεί από τους βασικούς μετόχους της Ευρωπαϊκής Πίστης.

Προς διαγραφή των μετοχών από το ΧΑ

H Allianz υπέβαλε δημόσια πρόταση αλλά είχε συμφωνήσει με ομάδα 30 μετόχων της Ευρωπαϊκής Πίστης (μεταξύ των οποίων ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Γεωργακόπουλος και μέλη της οικογένειάς του, διευθυντικά στελέχη και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να τους μεταβιβαστεί το 72,27% του μετοχικού κεφαλαίου. Παράλληλα, μέσω του ΧΑ είχαν αποκτήσει επιπλέον ποσοστό 9,9%, ελέγχοντας το 82,17% της εταιρείας.

Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης η Allianz απέκτησε το 97,16% της Ευρωπαϊκής Πίστης. Οπως έχουν ανακοινώσει οι Γερμανοί θα ασκήσουν το δικαίωμα εξαγοράς για το υπόλοιπο 2,84% και θα αιτηθούν τη διαγραφή της μετοχής από το ΧΑ. Ετσι, ο κλάδος που κάποτε είχε εκπροσώπηση στο ΧΑ από την αφρόκρεμα των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών θα μείνει μόνο με τη θεσσαλονικιώτικη Interlife.

Επίσης, θα ολοκληρωθεί ο αφελληνισμός του κλάδου, αφού η Ευρωπαϊκή Πίστη ήταν η τελευταία μεγάλη εταιρεία με αμιγώς Έλληνες μεγαλομετόχους. Ο κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος θα παραμείνει στο τιμόνι της εταιρείας, η οποία θα διατηρήσει και την επωνυμία της. Μέσω της εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης οι Γερμανοί της Allianz θα ενισχύσουν τα μερίδια αγοράς, τόσο στον κλάδο των ζημιών, όσο και στον κλάδο της ζωής. 

Μεγάλες συμφωνίες στον κλάδο αλλά και εξαφάνιση του ελληνικού στοιχείου

Η συγκεκριμένη εξαγορά έρχεται να προστεθεί σε σειρά από deals που έγιναν πέρυσι, αλλά και σε κινήσεις επέκτασης των μεγάλων πολυεθνικών που ξεκίνησαν εδώ και 20 χρόνια. Το 2021 η Generali εξαγόρασε την ΑΧΑ Ασφαλιστική έναντι 165 εκατ. ευρώ, το CVC την Εθνική Ασφαλιστική έναντι 330 εκατ. ευρώ (συν 120 εκατ. αν επιτευχθούν ορισμένοι στόχοι) και το NN Group τις δραστηριότητες της MetLife σε Ελλάδα και Πολωνία.

Οι εξαγορές που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια έχουν συμβάλει στον αφελληνισμό του κλάδου. Όλα ξεκίνησαν το 2001, όταν η Ιντεραμέρικαν άλλαξε χέρια και πέρασε υπό τον έλεγχο της Eureko, η οποία σήμερα έχει μετονομαστεί σε Achmea. Ακολούθησαν οι μεγάλες θυγατρικές των τραπεζών: Η Alpha Aσφαλιστική εξαγοράστηκε από την ΑΧΑ και τώρα η ΑΧΑ από την Generali, η Aγροτική Ασφαλιστική από την Ergo, η Φοίνιξ Metrolife Εμπορική από την Groupama, η Eurolife από τη Fairfax και οι ασφαλιστικές της Λαϊκής Τράπεζας από τη γαλλική CNP.

Παράλληλα, κατά το εξεταζόμενο διάστημα διέκοψαν τη λειτουργία τους γνωστές ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η Ασπίς Πρόνοια, η Commercial Value και η International Life.

Γιατί οι πολυεθνικές του κλάδου ενισχύουν τη θέση τους στην Ελλάδα

Η κινητικότητα στον κλάδο οφείλεται στο γεγονός πως οι οι εργασίες του είναι συνυφασμένες με την πορεία του ΑΕΠ. Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την επόμενη πενταετία πόρους 72 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ είναι εύλογο ο κλάδος να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και να καταγράφονται χρυσοφόρα deals.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, τα περιθώρια ανόδου των ασφαλιστικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι μεγάλα, καθώς η ελληνική παραγωγή αντιστοιχεί στο 2,7% του ΑΕΠ έναντι 7,6% της ευρωπαϊκής παραγωγής. Δεδομένου ότι τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη της χώρας θα εμφανίζει ρυθμούς 3%-4%, εκτιμάται πως και ο ασφαλιστικός κλάδος θα επωφεληθεί από την άνοδο του βιοτικού επιπέδου.

Τι αγοράζουν οι Γερμανοί

Το 2021 ο όμιλος της Ευρωπαϊκής Πίστης κατέγραψε αύξηση των  συνολικών εσόδων κατά 3,7% στα 245,6 εκατ. ευρώ και αύξηση των ασφαλίστρων κατά 4,1% στα 232,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020. Ο κλάδος ζωής σημείωσε  τη μεγαλύτερη αύξηση με 8,2%. Οι Λοιποί Γενικοί Κλάδοι σημείωσαν αύξηση 5,9% και ο Κλάδος Αυτοκινήτων 0,6%.

Τα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν κατά 4,3% στα 26,1 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια έφτασαν τα 156,3 εκατ. ευρώ και ο δείκτης φερεγγυότητας αυξήθηκε κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 177%.

Οι ασφαλιστικές προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 12,1% στα 434,5 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός του ομίλου παραμένει μηδενικός. Όπως αναφέρει η διοίκηση: «Ο όμιλος παρουσιάζει υψηλή ρευστότητα, γεγονός που του επιτρέπει να έχει μηδενικό δανεισμό, σημαντικά ελεύθερα αποθεματικά και να καταβάλλει άμεσα τις υποχρεώσεις προς τους ασφαλισμένους». Πέρυσι η Ευρωπαϊκή Πίστη κατέβαλε για αποζημιώσεις 109 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Μάχη» ισχυρών στην ασφαλιστική αγορά: Τι σημαίνει το deal από την Allianz

Ο γερμανικός όμιλος παίρνει την πρώτη θέση στις γενικές ασφαλίσεις με την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης. Πάλι ελκυστική η Ελλάδα για διεθνείς κολοσσούς. Οι τρεις συμφωνίες που άλλαξαν τον χάρτη.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κυρίαρχοι οι Ολλανδοί στην Ελλάκτωρ: Επένδυσαν 210 εκατ. για το 46%

Μετά τη δημόσια πρόταση, η ελεύθερη διασπορά της μετοχής της Ελλάκτωρ περιορίζεται στο 10%, ποσοστό που δεν συνάδει με τη συμμετοχή στον δείκτη FTSE-25. Προοπτική περαιτέρω αύξησης του ποσοστού της Reggeborgh.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με 46,15% στην Ελλάκτωρ η Reggeborgh μετά τη δημόσια πρόταση

Μέσω της προαιρετικής δημόσιας πρότασης, οι Ολλανδοί απέκτησαν επιπλέον 15,63% και θα εκταμιεύσουν 95 εκατ ευρώ. Αν ασκήσουν και το call option για το 15% της Ελλάκτωρ που έχει σήμερα η Motor Oil θα ξεπεράσουν το 60%.