ΓΔ: 832.19 -0.32% Τζίρος: 12.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:44:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Επ. Ανταγωνισμού: Πράσινο φως στη συμφωνία ΔΕΛΤΑ - Δανιήλ Σ. Γκατένιο

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν δημιουργείται πρόβλημα ανταγωνισμού στον ευρύτερο τομέα των γαλακτοκομικών, καθώς οι δύο επιχειρήσεις δεν δραστηριοποιούνται στην ίδια αγορά.

Το έγκρισή της στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την εταιρεία ΔΕΛΤΑ επί της εταιρείας «Δανιήλ Σ Γκατένιο & Υιος Ανώνυμη Εμπορική Εισαγωγική και εξαγωγική Εταιρεία, τροφίμων και ποτών», έδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ειδικότερα, σε συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 15 Φεβρουαρίου 2022 (Απόφαση 769/2022), αποφασίστηκε, ομόφωνα, η έγκριση της γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης που αφορά που αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την εταιρεία "ΔΕΛΤΑ Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Τροφίμων Μονοπρόσωπη Α.Ε.", θυγατρική της εταιρείας VIVARTIA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε και που ελέγχεται εμμέσως από τo επενδυτικό κεφάλαιο CVC, επί της εταιρείας με την επωνυμία "Δανιήλ Σ Γκατένιο & Υιος Ανώνυμη Εμπορική Εισαγωγική και εξαγωγική Εταιρεία, τροφίμων και ποτών" σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 του Ν.3959/11, όπως ισχύει. 

Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, η εν λόγω συγκέντρωση δεν παρουσιάζει σημαντική οριζόντια διάσταση, στον ευρύτερο κλάδο των γαλακτοκομικών, καθώς οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις ΔΕΛΤΑ (ή/και η ΔΩΔΩΝΗ η οποία ανήκει στο επενδυτικό κεφάλαιο CVC) και ΓΚΑΤΕΝΙΟ είτε δεν δραστηριοποιούνται στην ίδια αγορά είτε, αν και υπάρχει οριζόντια επικάλυψη (μαλακά τυριά, ημίσκληρα τυριά στην λιανική, κλπ), τα συνδυαστικά τους μερίδια στις σχετικές αγορές υπολείπονται των προβλεπόμενων ορίων.

Αναφέρει ακόμα ότι η παρούσα συγκέντρωση έχει κυρίως κάθετη διάσταση καθώς η εταιρεία ΓΚΑΤΕΝΙΟ δραστηριοποιείται κυρίως στις σχετικές αγορές γαλακτοκομικών με πρώτες ύλες (εισαγωγές κρέμας γάλακτος, συμπυκνωμένου γάλακτος, κλπ), οι οποίες χρησιμοποιούνται ή δύναται να χρησιμοποιηθούν ως εισροές σε σχετικές αγορές, για την παραγωγή τελικών γαλακτοκομικών προϊόντων (γιαούρτια, επιδόρπια γιαουρτιού, ροφήματα γάλακτος, βούτυρα  κλπ), στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία ΔΕΛΤΑ (ή/και η ΔΩΔΩΝΗ η οποία ανήκει στο επενδυτικό κεφάλαιο CVC) με πρώτη ύλη κυρίως το νωπό ελληνικό γάλα. 

Ωστόσο, ο τρόπος εμπορίας των γαλακτοκομικών προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο των υπό κρίση αγορών, η αντισταθμιστική δύναμη των πελατών και των ανταγωνιστών των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη συγκέντρωση και το σύνολο των δεδομένων που συλλέχθηκαν για κάθε μία επηρεαζόμενη αγορά, συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι η υπό εξέταση συγκέντρωση δεν θα επιφέρει αλλαγές στη δομή των σχετικών αγορών και δεν μπορεί να προκληθεί ο αποκλεισμός των ανταγωνιστών, της ΔΕΛΤΑ ή της ΔΩΔΩΝΗ, από την πρόσβασή στους στην αγορά και σε πελάτες.

Ως εκ τούτου η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε Ολομέλεια, ομόφωνα ενέκρινε κατ’ άρθρο 8 παρ. 3 του ν. 3959/2011, την γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση που αφορά στην μεταβολή ελέγχου, δεδομένου ότι η εν λόγω συγκέντρωση, παρ’ ότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 6 ν. 3959/2011, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες, ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πράσινο» από την Επ. Ανταγωνισμού για το deal της Nexi με Alpha Bank

Όπως αναφέρει η Επ. Ανταγωνισμού στην απόφαση της, η Alpha Bank συνιστά τον μοναδικό πελάτη και άρα η NEXI δεν θα έχει την δυνατότητα μέσω αυτής της συγκέντρωσης να αποκλείσει άλλους πελάτες στην εν λόγω αγορά. 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τις εξαγορές της Delivery Hero θέτει υπό διερεύνηση η Επ. Ανταγωνισμού

Ο γερμανικός κολοσσός που κατέχει την e-food, ανέλαβε πρόσφατα και την Kiosky's του ομίλου Μούχαλη. Τους τελευταίους μήνες στην ελληνική αγορά έχει εισέλθει και η Instashop που είχε εξαγοράσει η Delivery Hero το 2019.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επ. Ανταγωνισμού: Απειλή προστίμου σε επιχειρήσεις για μελλοντικές παραβάσεις

Η ολομέλεια της Επιτροπής εξέτασε, κατόπιν εισήγησης, καταγγελία κατά επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγορά της παροχής υπηρεσιών ασφαλείας για παραβάσεις της νομοθεσίας του ανταγωνισμού.