Φώτο: Πειραιώς

Την ανάκληση των απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς ζητά η ΟΤΟΕ

Αντιδρά η Ομοσπονδία των Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ) στις απολύσεις που πραγματοποιούνται στη Τράπεζα Πειραιώς και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις για την ανάκλησή τους.

«Αιτία πολέμου» θεωρεί η Ομοσπονδία των Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ), τις απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις, με σκοπό την ανάκλησή τους.

Επίσης, απευθύνει κάλεσμα στην κυβέρνηση προκειμένου να συνδράμει κι εκείνη στη συγκεκριμένη προσπάθεια, τονίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση «θα είναι πλήρως συνυπεύθυνη».

Αναλυτικότερα, η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει πως με τις απολύσεις αυτές «η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει ρήξη με τους εργαζόμενους και την ΟΤΟΕ».

Η ΟΤΟΕ πραγματοποίησε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου, η οποία είχε ως αντικείμενο τη συμφωνία Τράπεζας Πειραιώς - ΟΤΟΕ - ΣΕΤΠ που αφορά στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων της Τράπεζας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μεγάλου τόνισε από την πλευρά του ότι η Τράπεζα εξάντλησε κάθε δυνατότητα εναλλακτικής αξιοποίησης και τοποθέτησης των 150 εργαζόμενων που παρέμειναν στην Τράπεζα.

«Κατόπιν αυτού, ενημέρωσε ότι υπάρχει ήδη ειλημμένη απόφαση για 24, καταρχήν, απολύσεις, που ήδη υλοποιείται, και κάλεσε την ΟΤΟΕ να αναζητηθούν από κοινού εναλλακτικές λύσεις για τους υπόλοιπους».

Από την πλευρά της, η ΟΤΟΕ κατέστησε σαφές ότι μια τέτοια κίνηση αποτελεί «αιτία πολέμου, με ευρύτερες κλαδικές διαστάσεις και αναπόφευκτα επιπτώσεις».

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας απαίτησαν την άμεση ανάκληση των απολύσεων, ως προϋπόθεση για να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις στο πνεύμα της συμφωνίας Τράπεζας Πειραιώς-ΟΤΟΕ-ΣΕΤΠ.

Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, με δεδομένη την άρνηση του διευθύνοντος για άμεση ανάκληση των αποφάσεων για απολύσεις, οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ δήλωσαν πως η Πειραιώς επιδιώκει ρήξη και θα την έχει, «εφόσον μετά από μήνες προσχηματικής και παρελκυστικής τακτικής δεν αφήνει - και δεν υπάρχει - πλέον κανένα αντικείμενο συζήτησης, σύγκλισης και συνεννόησης.

Είναι πραγματικά αδιανόητο σήμερα, σε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας και του κλάδου, και ενώ επί τόσα χρόνια κρίσης, αναδιαρθρώσεων, ανακεφαλαιοποιήσεων και συρρίκνωσης των τραπεζών δεν είχαμε καμιά απόλυση, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να πυροδοτεί το κλίμα εμπιστοσύνης στον κλάδο με πρωτοφανείς και απαράδεκτες ενέργειες και μεθοδεύσεις.

Αντί η Τράπεζα να τιμήσει την υπογραφή της και να αναζητήσει βιώσιμες και εφικτές λύσεις στο γράμμα και στο πνεύμα της συμφωνίας, επιλέγει τη λύση της μετωπικής αντιπαράθεσης με τους εργαζόμενους και με ολόκληρο τον κλάδο. Λύση την οποία μεθόδευε εδώ και καιρό απευθύνοντας προσχηματικές 'προτάσεις-ερωτήματα αξιοποίησης' στους εργαζόμενους που δεν επέλεξαν να μεταβούν στην Intrum».

Η ΟΤΟΕ προσθέτει ότι «αυτή η μεθόδευση, που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στον κλάδο, δεν πρόκειται να περάσει».

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία προχωρά σε συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να τους ζητήσουν «να πάρουν σαφή και κατηγορηματική θέση για αυτές τις προκλητικές ενέργειες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνάντηση ΟΤΟΕ - Νέας Δημοκρατίας για τις απολύσεις στην Τρ. Πειραιώς

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας συνάντησε αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ, μετά από σχετικό της αίτημα, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα με τις απομακρύνσεις 24 υπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς.