ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Premia Properties

Premia: Επιταχύνει το επενδυτικό πλάνο η μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ

Η συμφωνία των 20 εκατ. ευρώ με τα εκπαιδευτήρια Δούκα, το σχέδιο επενδύσεων 100 εκατ. ευρώ και η έξοδος από τις δραστηριότητες ανάπτυξης ακινήτων. Τα φορολογικά οφέλη από τη μετατροπή της εταιρείας σε ΑΕΕΑΠ.

Με επίκεντρο αμιγώς τις επενδύσεις σε ακίνητα και όχι τις δραστηριότητες ανάπτυξης ακινήτων, εξού και η πρόσφατη μετατροπή σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), η Premia Properties υλοποιεί σταδιακά το επενδυτικό της πλάνο ύψους 100 εκατ. ευρώ. Τελευταία σύμβαση, η στρατηγική συνεργασία με τα εκπαιδευτήρια Δούκα στο Μαρούσι.

Η Premia θα καταβάλει 20 εκατ. ευρώ στην οικογένεια Δούκα και θα αποκτήσει σχολικά κτίρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις 23.114 τ.μ. σε οικόπεδα 26,6 στρεμμάτων. Παράλληλα, τα εκπαιδευτήρια Δούκα θα μισθώσουν για 15 χρόνια τις εγκαταστάσεις και θα έχουν δικαίωμα επαναγοράς των ακινήτων όταν λήξει η σύμβαση της μίσθωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Μαρκάζο, διευθύνοντα σύμβουλο της Premia, ο οποίος μίλησε στο Business Daily, με τη συμφωνία αυτή η Premia εξασφαλίζει ένα σταθερό ετήσιο εισόδημα από έναν αξιόπιστο μισθωτή και η διοίκηση των εκπαιδευτηρίων Δούκα απελευθερώνει κεφάλαια τα οποία θα τα επενδύσει για την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού προϊόντος.

Ο χώρος της εκπαίδευσης είναι ένας από τους πυλώνες του χαρτοφυλακίου της Premia, καθώς έχει επενδύσει με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ σε 10 σχολικές μονάδες. Οι υπόλοιποι πυλώνες είναι τα εμπορικά ακίνητα (big boxes - supermarkets), αποθήκες logistics και εξυπηρετούμενα διαμερίσματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και φοιτητικές εστίες.

Με την μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ η Premia εξασφαλίζει φορολογικά πλεονεκτήματα αφού η φορολόγησή της σε ετήσια βάση δεν θα ξεπερνά το 0,10%, ενώ είναι υποχρεωμένη να μοιράζει ως μέρισμα τουλάχιστον το 50% των λειτουργικών της κερδών.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι ισχυροί μέτοχοι

Μετά την έκδοση ομολογιακής έκδοσης 100 εκατ ευρώ  τον Ιανουάριο του 2022,  τα  ταμειακά διαθέσιμα της Premia στο τέλος του πρώτου τριμήνου είχαν διαμορφωθεί  σε 87 εκατ ευρώ. H  καθαρή θέση ανήλθε  στα 128 εκατ και ο καθαρός δανεισμός στα 76 εκατ ευρώ. Το μέσο κόστος δανεισμού έχει μειωθεί σε 2,8%, ενώ πάνω από το 60% των δανειακών κεφαλαίων έχει σταθερό επιτόκιο ώστε να θωρακιστεί ο ισολογισμός έναντι μελλοντικών αυξήσεων στο κόστος χρήματος. Η μικτή απόδοση των ακινήτων εισοδήματος (gross yield) ανέρχεται σε 7,7%. Τα έσοδα, σύμφωνα με τη διοίκηση  βασίζονται σε μακροχρόνια συμβόλαια με μέση σταθμισμένη διάρκεια μισθώσεων (WALT) 6,5 έτη, ενώ όλες οι μισθωτικές συμβάσεις έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής των ενοικίων τουλάχιστον βάσει του πληθωρισμού.

Βασικός μέτοχος της Premia (πρώην Passal) είναι με 41,62% η σουηδική Sterner Stenhus που ανήκει στον Ελληνα ομογενή Ηλία Γεωργιάδη. Ποσοστό 17,22% ελέγχει η επίσης σουηδική Fastigehts του Eric Selin και 10,7% η Nequiter Invest. Τα παραπάνω ποσοστά έχουν αποκτηθεί μέσα από τρεις αυξήσεις κεφαλαίου (10 εκατ., 20 εκατ., και 75 εκατ.) που συνέβαλαν στην εξυγίανση της εταιρείας και στην καθιέρωσή ως μια από τις ανερχόμενες δυνάμεις στον κλάδο του εγχώριου real estate. To ενεργητικό της Premia μαζί με τα διαθέσιμα ανέρχεται περίπου σε 300 εκατ και ο στόχος είναι τα επόμενα δύο χρόνια να φτάσει τα 500 εκατ ευρώ.  

Σημειώνεται πως ο βασικός μέτοχος της Premia κ. Ηλίας Γεωργιάδης μέσω της Sterner, αλλά και η ίδια η Premia μετέχουν στη διαδικασία εξυγίανσης της οινοποιίας Μπουτάρης. Ειδικότερα, η  Premia θα αποκτήσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας και η Sterner Stenhus θα αναλάβει σε συνεργασία  με μέλη της οικογένειας Μπουτάρη την οινοποιητική, παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

GEK TERNA, TERNA ENERGIAKI, George Peristeris, Giorgos Peristeris
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Περιστέρης: Δεν σχεδιάζουμε έκδοση ομολόγου ή αύξηση κεφαλαίου

Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση των επενδύσεων υποστηρίζει ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο ρόλος της νέας θυγατρικής για τις δραστηριότητες στις παραχωρήσεις και το διευρυμένο κατασκευαστικό αντικείμενο της ΤΕΡΝΑ.
GEK TERNA, Peristeris
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περιστέρης: Αξιολογούμε το ενδιαφέρον για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Ο πρόεδρος της Τέρνα Ενεργειακή τόνισε πως ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση ανέδειξαν την ανάγκη επιτάχυνσης των έργων ΑΠΕ και επανέλαβε τον στόχο για εγκατεστημένη ισχύ 6,4GW έως το 2029. Μέρισμα 0,34 ευρώ ενέκρινε η γενική συνέλευση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Landis+Gyr Greece: Από την απειλή «λουκέτου» σε ένα εργοστάσιο πρότυπο

Η μονάδα της ελβετικής Landis+Gyr στην Κόρινθο παράγει πάνω από 6.000.000 «έξυπνους» μετρητές ενέργειας τον χρόνο, απασχολεί 550 εργαζόμενους και εξάγει το 90% της παραγωγής. Το 2012 είχε βρεθεί κοντά σε «λουκέτο».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί τα διυλιστήρια ΕΛΠΕ και Motor Oil σπάνε τα ρεκόρ κερδοφορίας

Η ευνοϊκή συγκυρία με υψηλές τιμές αργού και αυξημένα περιθώρια διύλισης εκτοξεύει την κερδοφορία για τα δύο διυλιστήρια και διευκολύνει τις πράσινες επενδύσεις. Προβληματίζουν η επικείμενη αύξηση επιτοκίων και η αναμενόμενη μείωση της ζήτησης καυσίμων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Λογαριασμός» 150 εκατ. στα ΕΛΠΕ από τα πρόσθετα κόστη ενέργειας - ρύπων

Επιταχύνουν τη στροφή στην πράσινη ενέργεια οι αυξημένες δαπάνες για φυσικό αέριο, ρεύμα και δικαιώματα ρύπων. Επενδύσεις 2 δισ. την προσεχή πενταετία, το 50% θα κατευθυνθεί στις ΑΠΕ.