ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Cocomat-Hotel-Santorini

Μπλε Κέδρος: Το προφίλ της εταιρείας ακινήτων που περνά την πύλη του ΧΑ

«Πράσινο» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για δημόσια εγγραφή με σκοπό την άντληση 16,7 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία δίνει έμφαση στα ξενοδοχειακά ακίνητα και η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου της είναι 100,8 εκατ. ευρώ.

Την πρώτη εισαγωγή εταιρείας στο ελληνικό χρηματιστήριο για το 2022 και μόλις την τρίτη – μετά τις Interlife και Real Consulting– την τελευταία διετία θα αποτελέσει η Μπλε Κέδρος, η εταιρεία των αδερφών Παύλου και Μιχάλη Ευμορφίδη (Coco-Mat), η οποία χθες έλαβε το πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την είσοδό της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.

Η έγκριση ήρθε λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία που έληγε στα τέλη Μαΐου και θα δημιουργούσε πρόβλημα στην εταιρεία, η οποία, ανήκοντας στον κλάδο των Α.Ε.Ε.Α.Π. (Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) διέπεται από ειδικό νομικό και φορολογικό καθεστώς. Οι εταιρείες του συγκεκριμένου κλάδου, είναι υποχρεωμένες σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από την ίδρυσή τους να εισάγουν τις μετοχές τους σε οργανωμένη αγορά, ώστε να μπορούν και πολλοί άλλοι μέτοχοι – επενδυτές να μετάσχουν στο project. Διαφορετικά ανακαλείται η άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και υπάρχουν υποχρεώσεις επιστροφής φορολογικών ελαφρύνσεων.

Η εταιρεία στοχεύει στην άντληση 16,7 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της πλάνου, ενώ την ευθύνη της αναδοχής έχει η Optima Bank. Η δημόσια προσφορά θα ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα 6 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 8/6, ενώ η διαπραγμάτευση των μετοχών θα ξεκινήσει την Τρίτη 14 Ιουνίου.

Θα εκδοθούν έως 7.200.000 νέες μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Οι κύριοι μέτοχοι, Παύλος και Μιχάλης Ευμορφίδης ελέγχουν το 90% της εταιρείας, από 45% έκαστος, ενώ μετά την εισαγωγή το ποσοστό τους θα περιοριστεί στο 37,5% αμφότερων.

Έμφαση στα ξενοδοχεία

Η Μπλε Κέδρος ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2014 ώστε να «στεγάσει» και να μπορέσει να αναδείξει τα εμπορικά ακίνητα της εταιρείας Coco-Mat που δραστηριοποιείται στο χώρο του επίπλου και ιδρύθηκε το 1989. Εξ αρχής, βασική στόχευση και στρατηγική επιλογή ήταν η επένδυση σε κτίρια που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ξενοδοχεία, προβλέποντας την εκρηκτική ανάπτυξη του τουρισμού.

Το 2017 η εταιρεία αδειοδοτήθηκε ως ΑΕΕΑΠ έχοντας στην κατοχή της τότε 23 ακίνητα αξίας 33 εκατ. ευρώ. Πλέον, το 2022 η εταιρεία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 34 ακινήτων, συνολικής εύλογης αξίας 100,8 εκατ. ευρώ (+20% έναντι του 2020), με τα ετήσια έσοδα πέρυσι να φτάνουν τα 6,1 εκατ. ευρώ. Η απόδοση των μισθωμένων ακινήτων έφτασε το 2021 στο 7,4%.

Στο τέλος του 2021 η εταιρεία είχε έσοδα από μισθώματα 4,755 εκατ. ευρώ έναντι 3,469 εκατ. το 2020, ενώ τα κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους ανήλθαν σε 20,6 εκατ., έναντι ζημίας 2,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, η εταιρεία Μπλε Κέδρος παραμένει με μηδαμινό δανεισμό, μόλις 300 χιλ. ευρώ.

Τα επενδυτικά ακίνητα της Μπλε Κέδρος βρίσκονται κατά 91,21% στον νομό Αττικής και περιλαμβάνουν δέκα καταστήματα, έξι ξενοδοχεία, δύο γραφεία, ένα σταθμό αυτοκινήτων, τρία οικιστικά ακίνητα, δύο βιομηχανικά ακίνητα, και τρία διατηρητέα. Τα τουριστικά ακίνητα αποτελούν σχεδόν το 60% της αξίας του συνολικού χαρτοφυλακίου.

Η εταιρεία έχει σημαντική παρουσία στον κλάδο των ξενοδοχείων – boutique, καθώς εκτός από το Cocomat Athens BC στο Κουκάκι, διαθέτει ακόμα τρία ξενοδοχεία στο Κολωνάκι, σε Πατριάρχου Ιωακείμ, Υψηλάντου και Ηροδότου. Διαθέτει παρουσία στη Σαντορίνη, μέσω του Cocomat Hotel Santorini στην Καλντέρα, στη Σέριφο μέσω του Cocomat Eco Residences, ενώ έχει ήδη δρομολογήσει επενδύσεις με την απόκτηση δύο ακινήτων στη Μονεμβασιά και στην Ελαφόνησο.

Προ μηνών απέκτησε ένα διατηρητέο στην οδό Ασκληπιού 96, στα Εξάρχεια μέσω πλειστηριασμού, ενώ ετοιμάζει ένα ακόμη ξενοδοχείο στο Κουκάκι, σε ακίνητο που εξαγόρασε το 2018 και αποτελούσε πολυώροφο γκαράζ οχημάτων. Πρόκειται για κτίριο αξίας 9,1 εκατ. ευρώ, συνολικού εμβαδού 5.528 τ.μ. επί των οδών Δημητρακοπούλου 21, 23, 25 και Φαλήρου 22, 22Β στην περιοχή της Ακρόπολης.

Το ακίνητο πρόκειται να ανακατασκευαστεί σε σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα τεσσάρων αστέρων, διατηρώντας τα δύο υπάρχοντα υπόγεια, το ισόγειο, τις διατηρητέες όψεις και τις περιμετρικές τοιχοποιίες. Το ξενοδοχείο θα διαθέτει 117 δωμάτια, εστιατόριο, σαλόνι, μπαρ, χώρο συσκέψεων συνολικής επιφάνειας 4.400τ.μ., ενώ στο δώμα του ξενοδοχείου θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος κήπος ενός στρέμματος, αντιπροσωπευτικός της ελληνικής χλωρίδας, με θέα στην Ακρόπολη.

Η επένδυση βρίσκεται στο τελικό στάδιο αδειοδότησης. Τον Ιούνιο του 2021 εκδόθηκε από το ΥΠΕΝ ΦΕΚ που καθόρισε τους ειδικούς όρους δόμησης του ακινήτου, ενώ έχει ήδη εκδοθεί προέγκριση της οικοδομικής αδείας του από την αρμόδια πολεοδομία. Η εκτιμώμενη αξία του ακινήτων είναι 27 εκατ. ευρώ.

Στη Μονεμβασιά η Μπλε Κέδρος δρομολογεί επίσης μια σημαντική επένδυση, με τη δημιουργία του πεντάστερου ξενοδοχείου Xifias Village – Μonemvasia, στην παραλιακή περιοχή του Ξιφιά Μονεμβάσιας, σε ιδιόκτητη παραλιακή έκταση 17,6 στρεμμάτων. Η μονάδα θα περιλαμβάνει premium σουίτες και ένα ευρύ φάσμα εγκαταστάσεων αναψυχής και ψυχαγωγίας, όπως εστιατόρια, καφέ-μπαρ, γυμναστήριο, σπα, εξωτερική πισίνα, υπαίθριο σινεμά, βιβλιοθήκη και πλήρως εξοπλισμένο επιχειρηματικό κέντρο.

Στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα συγκρότημα – ελληνικό χωριό, χωρίς αυτοκίνητα, ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον και πλήρως ενταγμένο σε αυτό. Το συγκρότημα θα αποτελείται από 14 «γειτονιές». Και αυτή η επένδυση βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης, ενώ πρόκειται να υλοποιηθεί σε δύο διακριτές φάσεις.

Το ειδικό φορολογικό καθεστώς των ΑΕΕΑΠ

Ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ διέπεται από ειδικό φορολογικό καθεστώς, που έχει ως εξής:

  • Διανομή τουλάχιστον του 50% των καθαρών κερδών τους -τα κέρδη που σχετίζονται με την υπεραξία από την πώληση ακινήτων δεν συμπεριλαμβάνονται στη διανομή.
  • Ετήσιος φόρος σήμερα: 0,05% επί του ενεργητικού τους [10% *(επιτόκιο ΕΚΤ+1%)].
  • Απαλλαγή από το φόρο κεφαλαιακών κερδών.
  • Απαλλαγή από φόρο μερισμάτων.
  • Απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων κατά την απόκτηση ακινήτων.

Σημειώνεται πως οι ΑΕΕΑΠ μπορούν να δανείζονται μέχρι 75% του ενεργητικού τους. Το ενεργητικό της Μπλε Κέδρος, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, μετά την εισαγωγή στο Χ.Α. θα διαμορφωθεί στα 120 εκατ. ευρώ, που δίνει όριο δανεισμού της εταιρείας 90 εκατ. ευρώ.

Η εμπλοκή με το 10όροφο ακίνητο στο Κουκάκι

Θυμίζουμε πως τα τελευταία χρόνια η Μπλε Κέδρος ήρθε στην επικαιρότητα λόγω της πολεοδομικής εμπλοκής με το ακίνητο που κατασκεύασε στο Κουκάκι, επί της οδού Φαλήρου, όπου δημιούργησε 10όροφο ξενοδοχείο ύψους 33 μέτρων. Ύστερα από ενστάσεις των κατοίκων που ζητούν ανάκληση της οικοδομικής άδειας έχει υπάρξει παρέμβαση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου εγκρίθηκε τροποποιημένη ως προς το μέγιστο ύψος η μελέτη ανέγερσης του ξενοδοχείου και υπήρξε «κούρεμα» από τα 33 στα 24 μέτρα.

Έτσι, οι δύο τελευταίοι όροφοι του ξενοδοχείου (με πισίνα στο roof garden) παραμένουν κλειστοί, έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση, καθώς η εταιρεία έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ η αίτηση ακύρωσης αναμένεται να εκδικαστεί τον προσεχή Οκτώβριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Akinita, Real Estate, Athens, Athina
ΑΓΟΡΕΣ

Τα ακίνητα, νέος ισχυρός κλάδος στο ΧΑ: Έρχεται... βροχή νέων εισαγωγών

Έντονη κινητικότητα στον κλάδο του real estate με ισχυρό «όπλο» τη νομική μορφή των ΑΕΕΑΠ που παρέχει ισχυρά φορολογικά πλεονεκτήματα. Ποιες είναι οι εταιρείες που παίρνουν σειρά για εισαγωγή. Εξετάζεται αναμόρφωση του κλαδικού δείκτη.
LAMDA DEVELOPMENT
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξαγορά μεγάλου εμπορικού κέντρου εξετάζει η Lamda Development

Στη Lamda Malls περνούν όλα τα εμπορικά κέντρα του ομίλου και σχεδιάζεται εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο. Η διοίκηση δεν αποκλείει ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της θυγατρικής με εξαγορά. Τι λέει για ομολογιακό δάνειο.
Ακίνητα, Real Estete
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Dimand: Αίτηση για το Χρηματιστήριο με χαρτοφυλάκιο μεγάλων project

Η εταιρεία ακινήτων διαθέτει χαρτοφυλάκιο υπογεγραμμένων έργων ύψους 1 δισ. ευρώ. Ανάμεσά τους, το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, ο Πύργος του Πειραιά και η ανακαίνιση του ιστορικού κτηρίου της Παπαστράτος.
Aegean
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς κατάφερε η μετοχή της Aegean να «πετά» υψηλότερα από τις ευρωπαϊκές

Κρατά κέρδη 7,6% η μετοχή της Aegean το 2022 ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ οι αεροπορικές του Stoxx 600 χάνουν 10,38%. Οι ισχυρές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού δίνουν ισχυρό πλεονέκτημα.