ΓΔ: 1186.41 -0.45% Τζίρος: 29.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:36:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το business plan για την Attica Bank: Χρειάζεται κεφάλαια 300 - 600 εκατ.

Τι προβλέπει το business plan της Boston Consulting που παρουσιάζεται σήμερα. Ανάλογα με το ύψος των δανείων που θα τιτλοποιηθούν, οι κεφαλαιακές ανάγκες κυμαίνονται από 300 έως 600 εκατ. Τι θα γίνει με καταστήματα και προσωπικό.

Μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες, που κυμαίνονται από 300 έως 600 εκατ. ευρώ, «δείχνει» το νέο business plan που έχει καταρτίσει η συμβουλευτική εταιρεία Boston Consulting Group (BCG) για λογαριασμό της Attica Bank.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Business Daily, η BCG αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το προσχέδιο του business plan για την εξυγίανση της μη συστημικής τράπεζας, το οποίο περιλαμβάνει τρία σενάρια. Αυτά διαφοροποιούνται με βάση το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα τιτλοποιηθούν το οποίο καθορίζει και το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.

Εφόσον τιτλοποιηθεί το σύνολο των κόκκινων δανείων, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα απαιτηθούν κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ, ενώ αν τιτλοποιηθούν τα μισά θα χρειαστεί να αντληθούν 300 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και αναπτυξιακών κονδυλίων ύψους 50 εκατ. ευρώ).

Πηγές που παρακολουθούν στενά τη διαδικασία, πάντως, αποκλείουν το ενδεχόμενο τόσο μεγάλης κεφαλαιακής ένεσης και εξηγούν ότι η συμφωνία των μετόχων (shareholders agreement) που υπεγράφη τον Δεκέμβριο 2021 προβλέπει κεφάλαια 345 εκατ. ευρώ. «Τα 600 ευρώ στηρίζονται στην πολύ γρήγορη ανάπτυξη και τον μηδενισμό των NPL από το τρέχον έτος. Αυτό είναι εξωπραγματικό και υπερβολικό», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο BD.

Σημειώνεται εδώ ότι στόχος της τράπεζας είναι οι τιτλοποιήσεις να πραγματοποιηθούν μέσω του προγράμματος «Ηρακλής ΙΙ», ωστόσο επειδή αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ευοδωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από την εποπτευόμενη τράπεζα να ετοιμάσει Plan B για τιτλοποίηση των NPEs εκτός «Ηρακλή».

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται αναφορικά με την ΑΜΚ είναι ποιος επενδυτής θα συμμετάσχει, δεδομένων των τόσο αυξημένων αναγκών. Η Ellington κατέχει (άμεσα και έμμεσα) ποσοστό 24,57% στην τράπεζα και αναμένεται να αναδειχθεί σε πλειοψηφικό μέτοχο μετά την ΑΜΚ, οδηγώντας σε αποεπένδυση του ΤΧΣ, που διαθέτει σήμερα το 63% των μετοχών.

Σημειώνεται ότι στη 14η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αναφέρεται ότι το ΤΧΣ σκοπεύει να συμμετάσχει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, στη δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank μαζί με ιδιώτες επενδυτές, καθώς και σε τυχόν άλλες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα απαιτηθούν προκειμένου να υλοποιηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο της τράπεζας.

Το νέο επιχειρησιακό μοντέλο και οι εργαζόμενοι

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το business plan περιλαμβάνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το λειτουργικό μοντέλο της Attica Bank, καθώς εκτιμάται ότι δεν είναι βιώσιμο να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στο retail, στο πλαίσιο μιας λογικής «γενικής τραπεζικής». Σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις, η πρόταση της BCG είναι να στραφεί στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να καλύψει το κενό που υπάρχει πράγματι στην ελληνική αγορά ειδικά στη χρηματοδότηση των SMEs.

Το μοντέλο αυτό, όμως, προβλέπει δραστική συρρίκνωση του δικτύου 50 καταστημάτων που λειτουργεί σήμερα σε όλη τη χώρα. Μέσω ενός ψηφιοποιημένου μοντέλου, η τράπεζα θα εξυπηρετεί τους επιχειρηματικούς πελάτες της κυρίως διαδικτυακά, γεγονός που σημαίνει ότι θα λειτουργεί με σημαντικά λιγότερο προσωπικό. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021, η Attica αριθμούσε 770 εργαζομένους.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι η μείωση του προσωπικού θα επιτευχθεί με γενναία προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης -όπως γίνεται την τελευταία δεκαετία στις συστημικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι, τον Απρίλιο, η τράπεζα ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στο οποίο συμμετείχαν 100 περίπου εργαζόμενοι. Εκτός, όμως, από το «καρότο», υποστηρικτικά στην εθελούσια αναμένεται να λειτουργήσει και το «μαστίγιο», δεδομένου ότι η Ellington έχει δηλώσει ότι δεν θα ανεχτεί προσωπικό που δεν είναι επαρκώς καταρτισμένο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι προβλέπει η συμφωνία μετόχων για τη διάσωση της Attica Bank

Αύξηση κεφαλαίου κατά 490 εκατ. ευρώ, ιδιωτικοποίηση της τράπεζας και αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε βάθος χρόνου. Ικανοποίηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για το deal που επιτεύχθηκε την ύστατη στιγμή.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δύσκολη διαπραγμάτευση στην Attica Bank, πιθανή νέα παράταση από ΤτΕ

Οι συναντήσεις των ομάδων που έχουν συστήσει οι τρεις μέτοχοι είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, «πυρετώδεις, εξαντλητικές και μαραθώνιες». Εξετάζονται πολλαπλά σενάρια όσον αφορά στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank αναλαμβάνει η Ελένη Βρεττού

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Business Daily η σχετικη συμφωνία εχει οριστικοποιηθεί. Η κα Βρεττού είναι απο τις πρώτες γυναίκες που αναλαμβάνουν θέση διευθύνουσας συμβούλου ελληνικής τράπεζας και η νεότερη ηλικιακά CEO του κλάδου.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πήρε αναβολή η Attica Bank από ΤτΕ για την κατάθεση του capital plan

Θα κατατεθεί ένα μήνα αργότερα, καθώς το pre-rating για τα προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκια θα ολοκληρωθεί από τον οίκο αξιολόγησης DBRS εντός του Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν θα μπορεί να έχει νωρίτερα σαφή εικόνα για τις συνολικές κεφαλαιακές της ανάγκες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ώρα κρίσιμων αποφάσεων στην Attica Bank για τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου

Με προσωρινή εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών θα υποβληθεί αύριο το νέο capital plan, ενώ οι ακριβείς υπολογισμοί θα παραδοθούν από την DBRS έως τις 10 Αυγούστου. Νέα συμφωνία ΤΧΣ και Ellington για συμμετοχή στην αύξηση.