ΓΔ: 877.77 0.26% Τζίρος: 9.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:11:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μotor Oil: Ρεκόρ στα περιθώρια διύλισης και στο β' τρίμηνο του έτους

Τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η εξαγορά της Άνεμος από τη Motor Oil με αποτέλεσμα από το 2023 τα κέρδη του τομέα να ενισχύουν τον ενοποιημένο ισολογισμό με κέρδη EBITDA 130 εκατ. σε ετήσια βάση.

Τα περιθώρια διύλισης παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ και το β' τρίμηνο΄, ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil, Πέτρος Τζανετάκης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου δίνοντας την πιο πρόσφατη εικόνα για τις προοπτικές του ενεργειακού ομίλου. Επισήμανε όμως ότι και το ενεργειακό κόστος διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, αν και η χρήση νάφθας στο διυλιστήριο έχει αντικαταστήσει προς το παρόν το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανετάκη, έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το deal για την εξαγορά της Άνεμος από τη Motor Oil.  Μετά την εξαγορά, η Motor Oil θα έχει σε λειτουργία 772MW από ΑΠΕ που θα συμβάλουν με 130 εκατ. στα ενοποιημένα EBITDA σε ετήσια βάση. Παράλληλα, τα υπό κατασκευή πάρκα θα δώσουν στον όμιλο μια συνολική ισχύ 2,3GW. Σε ερώτηση αναλυτή για το πότε τα μεγέθη της Ανεμος θα ενοποιούνται στον ισολογισμό της Motor Oil ο κ. Τζανετάκης υποστήριξε πως η ενοποίηση των μεγεθών θα γίνει από το 2023.

Σχετικά με την αύξηση του καθαρού δανεισμού σε 1,75 δισ. ο κ. Τζανετάκης επισήμανε ότι οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες για κεφάλαια κίνησης λόγω της αύξησης των αποθεμάτων και τόνισε πως οι ανάγκες για μελλοντικές επενδύσεις του ομίλου θα βαίνουν μειούμενες. Ειδικότερα, για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 877 MW που κατασκευάζεται από κοινού με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή τόνισε ότι οι δύο εταίροι έχουν ήδη βάλει από 50 εκατ ο καθένας, και τα υπόλοιπα 275 εκατ. της επένδυσης θα καλυφθούν με δανεισμό.

Γενικότερα, πάντως, η αύξηση του δανεισμού της εταιρείας προκάλεσε ένα μούδιασμα στην επενδυτική κοινότητα καθώς η εταιρεία είχε πάντα πολύ χαμηλή μόχλευση. Το μέσο κόστος δανεισμού του ομίλου βρίσκεται στο 4,3%

Στο τέλος του έτους η επενδυτική απόφαση για το FSRU

Για το ενδεχόμενο δημιουργίας τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στους Αγίους Θεοδώρους από τη Motor Oil, o κ. Τζανετάκης ανέφερε πως η επενδυτική απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του έτους. Η χωρητικότητα αποθήκευσης της μονάδας θα είναι έως 210.000 m3, με δυναμικότητα αεριοποίησης 132.000 Mwhs/ημέρα. Όπως τόνισε, εαν κατασκευαστεί το FSRU θα γίνει με ένα τρόπο που δεν θα αυξάνει το χρέος,

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 η εταιρεία ευνοήθηκε από τα υψηλά περιθώρια διύλισης και την ισχυρή εγχώρια ζήτηση στα καύσιμα. Πέρυσι τέτοια εποχή τα περιθώρια διύλισης ήταν 6 δολάρια ανά μετρικό τόνο και τώρα έφτασαν τα 56 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Kέρδη πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών

Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 3,258 δισ ευρώ σημειώνοντας αύξηση 73% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021. Το 57% του τζίρου προήλθε από το εξωτερικό και το 43% από το εσωτερικό. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 318 εκατ. από 129 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2021 και τα καθαρά κέρδη στα 197 εκατ. από 65 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2021. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσα καθαρά κέρδη πραγματοποίησε ο όμιλος το πρώτο τρίμηνο του 2022, τόσα είχε πετύχει για το σύνολο του 2021

Χωρίς τη λογιστική επίδραση της αύξησης της αξίας των αποθεμάτων τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 97 εκατ, έναντι 28 εκατ πέρσυ και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για επίτευξη καθαρής κερδοφορίας κοντά στα 65 εκατ ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η εταιρεία θα διανείμει υπόλοιπο μερίσματος 0,70 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2021, ενώ είχε ήδη μοιράσει προμέρισμα 0,20 ευρώ ανά μετοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί τα διυλιστήρια ΕΛΠΕ και Motor Oil σπάνε τα ρεκόρ κερδοφορίας

Η ευνοϊκή συγκυρία με υψηλές τιμές αργού και αυξημένα περιθώρια διύλισης εκτοξεύει την κερδοφορία για τα δύο διυλιστήρια και διευκολύνει τις πράσινες επενδύσεις. Προβληματίζουν η επικείμενη αύξηση επιτοκίων και η αναμενόμενη μείωση της ζήτησης καυσίμων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι κρύβει το deal της Motor Oil για το 75% του τομέα ΑΠΕ της Ελλάκτωρ

Το deal αποτιμά την αξία της πρώην Άνεμος σε 1 δισ. ευρώ και δίνει στη Motor Oil ισχυρή ώθηση για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι νέες ισορροπίες μετόχων στην Ελλάκτωρ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Αναστήθηκαν» τα McDonald’s στην Ελλάδα με... συνταγή της Premier Capital

Η Premier Capital που διαχειρίζεται τα καταστήματα McDonald΄s στην Ελλάδα κατάφερε να αντιστρέψει την καθοδική πορεία του σήματος, να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό, να επεκτείνει το δίκτυο και να εμφανίσει κέρδη μετά από 10ετίες ζημιών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άρχισαν να φέρνουν έσοδα στον ΟΤΕ τα δίκτυα οπτικής ίνας στο σπίτι

Έφτασαν τις 700.000 οι εγκατεστημένες παροχές FTTH, ενώ ήδη 92.000 συνδρομητές έχουν κάνει τη μετάβαση στις νέες υπηρεσίες, δίνοντας ώθηση στα έσοδα της εταιρείας. Παρά τις μεγάλες επενδύσεις, ο ΟΤΕ μειώνει τον δανεισμό του.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εισπράττει «ζεστά» 683 εκατ. η Ελλάκτωρ, τι σχεδιάζει για μείωση χρέους

Η πώληση της Άνεμος δίνει ευκαιρία στον όμιλο να μειώσει δραστικά τον δανεισμό του. Η πρόταση επαναγοράς του ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ ήταν μεν υποχρεωτική, αλλά υπάρχουν προσδοκίες για υψηλό ποσοστό αποδοχής.
Terna Energeiaki, Ananeosimes Piges Energeias, APE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τέρνα Ενεργειακή: Οι «μνηστήρες» και η προστασία των μικρομετόχων

Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τρεις ενδιαφερόμενους. Πηγές κοντά στη διοίκηση αναφέρουν ότι αν κλείσει συμφωνία, αυτή θα διασφαλίζει τα συμφέροντα και των μετόχων μειοψηφίας Η «προίκα» της εταιρείας και η αποτίμηση για το deal.