ΓΔ: 905.53 -0.29% Τζίρος: 69.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Το σχέδιο της ΔΕΗ για κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων, στροφή στις ΑΠΕ

Με γοργούς ρυθμούς θα προχωρήσει η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων για να μειωθεί στο 8% η συμμετοχή τους στην παραγωγή το 2024. Στόχος για μερίδιο αγοράς έως 20% στις ανανεώσιμες πηγές.

Με κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και μεγάλες επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ΔΕΗ φιλοδοξεί να μετασχηματισθεί μέσα στην επόμενη πενταετία σε μια «πράσινη» εταιρεία παραγωγής ενέργειας με θεαματικά βελτιωμένη λειτουργική κερδοφορία, που προβλέπεται να φθάσει στο 1 δισ. ευρώ, ως το 2024.

Αυτό προκύπτει από το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, που παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, υπογραμμίζοντας ότι: «Σήμερα η ΔΕΗ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία συμβολής της στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια, η ΔΕΗ παρουσίασε επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της κυρίως λόγω της υψηλής εξάρτησής της από τον λιγνίτη. Ωστόσο, το δεύτερο μισό του 2019 καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την πορεία της εταιρείας και να ενισχύσουμε την κερδοφορία υιοθετώντας βιώσιμες δράσεις. Ατενίζουμε τώρα το μέλλον με αυτοπεποίθηση, στοχεύοντας στο μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη ενεργειακή εταιρεία που θα ανταποκρίνεται στις διεθνείς εξελίξεις αλλά και στις προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιουργούνται από τις εκτιμώμενες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας».

Με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ:

 • Αλλάζει το ενεργειακό μείγμα της χώρας. Μειώνεται ο λιγνίτης και αυξάνονται οι ΑΠΕ.
 • Η ΔΕΗ από προβληματική επιχείρηση θα έχει λειτουργική κερδοφορία €1 δις (EBITDA) έως το 2024.
 • Δημιουργούνται νέα εμπορικά προϊόντα και υπηρεσίες με καλύτερους οικονομικούς όρους για τον καταναλωτή.

Η αλλαγή πορείας

Το τελευταίο διάστημα, η ΔΕΗ απέφυγε τις χειρότερες εξελίξεις. Η πολιτική των τελευταίων μηνών (κατάργηση ΝΟΜΕ, αναθεώρηση τιμολογιακής πολιτικής, νέα προϊόντα, είσπραξη οφειλών, διακανονισμούς, κ.α.) αποφέρει αποτελέσματα, σύμφωνα με τη διοίκηση.

Ειδικότερα,

 • Την αντιστροφή της καθοδικής πορείας της κερδοφορίας της εταιρείας και την επαναφορά των ταμειακών ροών.
 • Την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) στα επίπεδα των 320-370 εκατ. ευρώ το 2019, έναντι 208 εκατ. ευρώ το 2018. Υπολογίζεται πως με τα μέτρα του Σεπτεμβρίου θα βελτιωθεί κατά €100 εκατ. η λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του έτους.
 • Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της επιχείρησης από CCC+ σε Β-.
 • Την άρση της επισήμανσης των Ορκωτών Ελεγκτών σχετικά με την «ουσιώδη αβεβαιότητα συνέχισης δραστηριοτήτων» και πιστοποίηση της ανοδικής πορείας της εταιρείας.

Το νέο business plan

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ περιγράφει τους μεσοπρόθεσμους στόχους της επιχείρησης και στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

 1. Την εφαρμογή ενός “Green deal” στην ηλεκτροπαραγωγή, με την επιτάχυνση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και των αντίστοιχων ορυχείων και ανάδειξη των ΑΠΕ ως τη νέα κυρίαρχη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας. Πολιτική που ακολουθεί την τάση που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και είναι σύμφωνη με τους κοινοτικούς και εθνικούς στόχους για μείωση των εκπομπών ρύπων.
 2. Την Ψηφιοποίηση και λειτουργική αποτελεσματικότητα της ΔΕΗ για την επίτευξη συνεργειών μείωσης του κόστους και αύξησης των εσόδων με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς.
 3. Την επέκταση της επιχείρησης σε νέες δραστηριότητες και προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Με επίκεντρο τον πελάτη και με έμφαση τόσο στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όσο και σε νέους επιχειρηματικούς τομείς, όπως η ηλεκτροκίνηση.

Με την «Πράσινη συμφωνία» στην ηλεκτροπαραγωγή, η ΔΕΗ αφήνει πίσω της την εποχή του λιγνίτη. Το ποσοστό παραγόμενης ενέργειας από λιγνίτη θα πέσει από το 37% σήμερα στο 8% το 2024. Αντίστοιχα, οι εκπομπές ρύπου CO2 από 20 εκατ. τόνοι σήμερα σε περίπου 5 εκατ. τόνους το 2024.

Η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων θα γίνει σταδιακά ώστε να μην κινδυνεύσει το σύστημα της χώρας και περιλαμβάνει την απόσυρση ρυπογόνων μονάδων ισχύος περίπου 3,4 GW έως το 2023.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την απόσυρση:

2020: Αμύνταιο 1-2
2021: Καρδιά 3-4
2022: Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4
2023: Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5.

Το 2022 εντάσσεται στο σύστημα η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα V, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί με λιγνίτη έως το 2028 και στη συνέχεια θα λειτουργήσει με διαφορετικό μείγμα καυσίμου.

Το προσωπικό και οι τοπικές κοινωνίες

Η διοίκηση της ΔΕΗ τονίζει ότι θα δρομολογήσει προγράμματα μετακίνησης και επανειδίκευσης εργατικού δυναμικού, προγράμματα συνταξιοδότησης και προγράμματα εθελούσιας εξόδου, σε συνεργασία με τους ίδιους τους εργαζόμενους και αυτοχρηματοδοτούμενα από την ίδια την επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι που τόσα χρόνια στήριξαν τη ΔΕΗ θα έχουν τώρα την αμέριστη στήριξη της επιχείρησης, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επίσης, η ΔΕΗ θα υποστηρίξει τις δράσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και τη άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων στις περιοχές αυτές. Δεδομένου ότι η ΔΕΗ εξακολουθεί να κατέχει σημαντικά πάγια στις περιφέρειες αυτές, σκοπεύει να αναπτύξει εκεί δραστηριότητες με σημαντική προστιθέμενη αξία τόσο για την επιχείρηση όσο και για τις τοπικές οικονομίες.
Παράλληλα θα συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για την εξεύρεση των πλέον κατάλληλων εναλλακτικών λύσεων για την τηλεθέρμανση πριν το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.

Μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ

Το πλάνο για τη νέα ΔΕΗ περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Από 10% του συνόλου των επενδύσεων της επιχείρησης για το 2019, ανεβαίνει στο 25% για το 2020 με στόχο να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Στόχος είναι από 2% μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στις ΑΠΕ το 2019, να κατέχει το 10-20% το 2024 με επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ 1 GW έως το 2024.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Οι επενδύσεις στα δίκτυα αυξάνονται (από 20% το 2019 σε 30% το 2020), με στόχο την εισαγωγή εργαλείων όπως έξυπνοι μετρητές, αυτόματοι διακόπτες, συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών κ.α. Με αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας σε όλες τις λειτουργίες για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα, η άντληση δεδομένων για τη λήψη αποφάσεων, η καθοδήγηση των εργαζομένων και η εμπειρία των πελατών.

Επίσης, καθιερώνεται νέο πλαίσιο Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, ώστε να προσελκύσει η ΔΕΗ στελέχη με ειδικές δεξιότητες και να δημιουργήσει ένα σχέδιο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού σε όλους τους τομείς.

Νέα εμπορική πολιτική

Η νέα πολιτική λιανικής θα έχει στο επίκεντρο τον πελάτη και περιλαμβάνει:

 • Νέα συνδυαστικά προϊόντα και ευέλικτα πακέτα για τους καταναλωτές με καλύτερες τιμές
 • Ενεργειακές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στο πρότυπο των σύγχρονων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς.
 • Αναβάθμιση της εταιρικής ταυτότητας της εταιρείας
 • Εισαγωγή σύγχρονων ψηφιακών καναλιών επικοινωνίας με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτησή τους
 • Δημιουργία υποδομών για την είσπραξη οφειλών τόσο εσωτερικά, όσο και σε συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους.

Προχωρά η ηλεκτροκίνηση

Η ΔΕΗ θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης ακολουθώντας την αυξανόμενη διεθνή τάση. Η ΔΕΗ εισέρχεται δυναμικά στη συγκεκριμένη αγορά και προχωρά άμεσα στην τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια και περίπου 10.000 σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Τρέχει» η συμφωνία ΔΕΗ - RWE για τις κοινές επενδύσεις σε ΑΠΕ

Επίκειται άμεσα η υπογραφή της συμφωνίας για την σύσταση της Κοινοπραξίας στην οποία όπως προβλέπει το μνημόνιο, τα ποσοστά συμμετοχής θα είναι 51% για την RWE Renewables GmbH και 49% για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σταθεροποίηση των λειτουργικών της κερδών αναμένει για το 2021 η ΔΕΗ

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Γ. Στάσσης, υπογράμμισε στη σημερινή γενική συνέλευση ότι η ΔΕΗ θα πραγματοποιήσει επενδύσεις σε ΑΠΕ αλλά και για ενίσχυση του δικτύου διανομής.
electric cars-ilektrika-autokinita
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεργασία ΔΕΗ και Elinoil για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, η ΔΕΗ θα αναλάβει να τοποθετήσει φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων σε αντίστοιχα πρατήρια του δικτύου της ΕΛΙΝΟΙΛ, τμηματικά και ανά επιμέρους φάσεις.