ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Mevaco-Metallourgiki
Φωτο: Mevaco

Από φωτοβολταϊκά μέχρι φρεγάτες: Η ανάπτυξη και τα deal της Mevaco

Σημαντικές συμφωνίες με τη γαλλική Naval Group για συμμετοχή στο πρόγραμμα των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού εξασφάλισε η εισηγμένη μεταλλουργική βιομηχανία. Κύρια πηγή εσόδων οι βάσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα.

Έχοντας στις αποσκευές της συμφωνίες με τον ναυπηγικό κολοσσό της Naval Group, και ένα παρελθόν 51 ετών συνεχούς παρουσίας στον χώρο της μεταλλουργίας, η Mevaco έρχεται να αποδείξει ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να βγουν μπροστά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και να κάνουν τη διαφορά ακόμα και σε έναν δύσκολο τομέα, όπως η αμυντική βιομηχανία. 

Η συμφωνία πλαίσιο που υπογράφηκε πριν μερικούς ανάμεσα στη Mevaco και την Naval Group για τις ελληνικές φρεγάτες FDI του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μόνο η αρχή καθώς τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη είναι όλο και πιο ενθαρρυντικά, αφού δεν είναι πλέον μόνο υποψήφια να αναλάβει εργασίες στις ελληνικές FDI, αλλά και δουλειές του γαλλικού ομίλου ανά τον κόσμο.

Ωστόσο αυτή δεν είναι η πρώτη εμπλοκή της εταιρείας με τις αμυντικές κατασκευές, αφού εδώ και 12 χρόνια συνεργάζεται με μια άλλη μεγάλη ελληνική αμυντική εταιρεία την Intracom Defense και κατασκευάζει υποαπάρτια των Patriot. Μια συνεργασία που, όπως όλα δείχνουν και οι δύο εταιρείες έχουν σκοπό να συνεχίσουν για πολύ καιρό ακόμα.

Η δραστηριότητα της Mevaco όμως δεν περιορίζεται μόνο στο αμυντικό κομμάτι, καθώς στα 28 στρέμματα στεγασμένων εγκαταστάσεων -επί συνόλου 140 στρ. ιδιόκτητων εγκαταστάσεων της εταιρείας- κατασκευάζεται οτιδήποτε έχει να κάνει με μέταλλο. Άρα, στην πράξη μιλάμε για κατασκευή χιλιάδων προϊόντων. Από τα μηχανήματα της εταιρείας  και τα χέρια των εργαζομένων της βγαίνουν σχεδόν τα πάντα, από τεράστιες βάσεις φωτοβολταϊκών μέχρι μικρά μεταλλικά σταντ για καλλυντικά. Παράλληλα η εταιρεία παράγει μεταλλικές επενδύσεις για τους σταθμούς του Μετρό, silencers για jet fans για τοποθέτηση στις οδικές και σιδηροδρομικές σήραγγες. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία διαθέτει υπερσύγχρονα μηχανήματα λέιζερ, punching, στράντζες και λοιπό μηχανολογικό εξοπλισμό.

Ένα άλλο κομμάτι που αυξάνει τον κύκλο εργασιών της εταιρείας, είναι οι μεταλλικές κατασκευές για βάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων, δραστηριότητα που εισφέρει και τη μερίδα του λέοντος των δραστηριοτήτων. Ένας κλάδος που θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η εταιρεία είναι leader στην Ελλάδα, αφού παράγει ένα μεγάλο ποσοστό των κατασκευών που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας. Τις συγκεκριμένες βάσεις βέβαια εξάγουν σε πάρα πολλές χώρες στον κόσμο, από τον Παναμά και τη Χιλή, μέχρι την Αγγλία και την Αυστραλία.

Όπως όλα δείχνουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα έχουν υπογραμμίσει την ανάγκη ώστε οι ευρωπαϊκές οικονομίες να εστιαστούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες κάτι που σημαίνει ότι η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς και στη χώρα μας. 

Οπαδός των φωτοβολταϊκών και μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια είναι και η ίδια η Mevaco, καθώς διαθέτει ήδη στις εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο μονάδα ισχύος 1 Mw κάτι που σχεδιάζει στο μέλλον να διπλασιάσει ώστε να καλύπτει τις δικές της ανάγκες όσο γίνεται. 

Η γκάμα των προϊόντων που κατασκευάζει η Mevaco συνδέονται και με την ηλεκτροκίνηση, όπως οι σταθμοί φόρτισης αυτοκινήτων και τα κιβώτια για μπαταρίες λιθίου. Κάποια από αυτά μάλιστα εξάγονται. Όσον αφορά την πολιτική της εταιρείας, αυτοί που τους γνωρίζουν πολύ καλά λένε ότι πιστεύουν στις πάγιες και διαρκείς συνεργασίες. Αυτός είναι ο λόγος που μετά από 51 χρόνια συνεχίζουν να υπάρχουν μέσα από αντιξοότητες.

Μιλώντας στο BusinessDaily, ο Γιάννης Μπρούτζος, διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ της εταιρείας, τόνισε ότι «μπορούν οι ελληνικές εταιρείες άνετα να βγουν στο εξωτερικό καθώς αρκεί να έχουν συνέπεια στην ποιότητα και να μπορούν να λειτουργήσουν σε περιβάλλον έντονης ανταγωνιστικότητας. Η ελληνική οικονομία μπορεί να κερδίσει από αυτό με την έννοια ότι ο παραγωγικός κλάδος κομμάτι της οικονομίας είναι εδώ μετά από τόσα χρόνια δυσκολιών και χρειάζεται μια μέριμνα να λυθούν κάποια πράγματα όπως το ενεργειακό κόστος ή στη δυσκολία της εξεύρεσης πρώτων υλών. Αν ισχύσουν αυτά τότε μπορεί να απογειωθεί».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Altus-Atlas4-Drone
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα ελληνικά drones που κατακτούν αγορές και μπαίνουν στον τομέα Άμυνας

Ποια είναι η Altus, η εταιρεία κατασκευής drones με έδρα τα Χανιά που επέλεξε η Amazon για το πρόγραμμα «Έξυπνο νησί» στη Νάξο και έχει κλείσει σημαντικές διεθνείς συμβάσεις, ενώ ετοιμάζει drone που θα μπορεί να φέρει οπλισμό.
Belharra, Fregates, Gallia, France
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ξυπνάει» η αμυντική βιομηχανία με 12 deal για τις νέες φρεγάτες

Σημαντικές συμφωνίες υπέγραψαν ελληνικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας με τις τρεις γαλλικές Naval Group, Thales και MBDA. Άρχισε στη Λοριάν της Γαλλίας η κατασκευή της πρώτης φρεγάτας FDI HN του Πολεμικού Ναυτικού.
Mevaco-Metallourgiki
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στη Mevaco και τη Fincantieri για κορβέτες

Μεταξύ των δύο εταιρειών υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης / Κατανόησης / Συνεννόησης (ΜoU) , στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το Πρόγραμμα ναυπήγησης τεσσάρων κορβετών.
Δημήτριος Αγγελόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΕΛΒΟ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστρέφει στο προσκήνιο η ΕΛΒΟ, τι θα γίνει με τις αμυντικές συμβάσεις

Ο Δημ. Αγγελόπουλος, γενικός διευθυντής της ΕΛΒΟ, μίλησε στο Businessdaily.gr για το παρόν και το μέλλον της εταιρείας με τη συμμετοχή νέων επενδυτών, για τη συνεργασία με την ΕΛΤΡΑΚ και τη διεκδίκηση αμυντικών προγραμμάτων.