ΓΔ: 1004 1.02% Τζίρος: 72.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το νέο πρόγραμμα εθελουσίας από την ΕΤΕ με αποζημίωση έως 200.000 ευρώ

Η διαδικασία τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα και θα διαρκέσει έως και τις 28 Νοεμβρίου, ενώ προσφέρεται και η επιλογή της λήψης μακροχρόνιας άδειας από 2 έως 5 έτη.

Το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας ξεκινάει από σήμερα και θα διαρκέσει έως και τις 28 Νοεμβρίου, με την τράπεζα να στοχεύει στην αποχώρηση 400 υπαλλήλων, ώστε να επιτευχθεί η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού της κόστος, στο πλαίσιο του προγράμματος μετασχηματισμού που εφαρμόζει.

Το πρόγραμμα αγορά όσους υπαλλήλους έχουν συμπληρώσει το 40ο έτος ηλικίας και έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον 7 ετών στην τράπεζα. Οι εργαζόμενοι που θα θέλουν να αποχωρήσουν το αργότερο μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου θα λάβουν αποζημίωση που μπορεί να φτάσει έως και τα 200.000 ευρώ.

Η βασική αποζημίωση για όσους επιλέξουν να αποχωρήσουν αμέσως με λύση της σύμβασης εργασίας με καταβολή αποζημίωσης, εξαρτάται από την ηλικία του υπαλλήλου που επιλέγει να αποχωρήσει, και κυμαίνεται από 12 μηνιαίους μισθούς έως και 45 μισθούς για όσους είναι από 55 ετών και άνω.

Παράλληλα θα δοθεί προσαύξηση 10.000 ευρώ επιπλέον της βασικής αποζημίωσης για κάθε προστατευόμενο τέκνο του εκάστοτε συμμετέχοντα (ως τέτοιο νοείται αυτό το οποίο πληροί τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων η Τράπεζα χορηγεί το επίδομα τέκνων). Προσαύξηση επιπλεόν της βασικής αποζημίωσης ύψους 10.000 ευρώ θα δοθεί και στο προσωπικό καταστημάτων που έχουν συγχωνευτεί ή έχει ανακοινωθεί ότι θα συγχωνευτούν εντός του δευτέρου εξαμήνου 2022, καθώς και στο προσωπικό των Καταστημάτων Υποδοχής των συγχωνευμένων ή υπό συγχώνευση καταστημάτων.

Για το προσωπικό που μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου άνηκε σε ομάδα εξυπηρέτησης ιδιωτών βάσει του πελατοκεντρικού μοντέλου (με εξαίρεση το προσωπικό των καταστημάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, εκτός και αν πρόκειται για καταστήματα που έχουν συγχωνευτεί ή θα συγχωνευτούν), θα δοθεί προσαύξηση επιπλέον της βασικής αποζημίωσης που θα ξεκινάει από 15.000 ευρώ και θα φτάνει τα 70.000 ευρώ, ανάλογα με την ηλικία του αποχωρήσαντα.

Όπως αναφέρει η Εθνική, αποκλειστικά και μόνο για το προσωπικό που δεν άνηκε σε ομάδα εξυπηρέτησης ιδιωτών βάσει του πελατοκεντρικού μοντέλου θα δοθεί προσαύξηση 5 μικτών μηνιαίων μισθών επιπλέον της βασικής αποζημίωσης, εφόσον ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 55 ετών και άνω. Το ποσό της αποζημίωσης μαζί με τις προσαυξήσεις, δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

Ειδικά για τους υπαλλήλους ηλικίας 55 ετών και άνω δίνεται ποσό επιπλέον του ως άνω μικτού ποσού αποζημίωσης, το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό 20% επί του μικτού μηνιαίου μισθού πολλαπλασιαζόμενο επί 36 μήνες (3 έτη) και σε καμία περίπτωση δε θα υπερβαίνει τις €40.000.

Το τελικό μικτό ποσό αποζημίωσης, που προκύπτει από το άθροισμα του μικτού ποσού αποζημίωσης και της προσαύξησης για διευκόλυνση τυχόν επιθυμίας για προαιρετική συνέχιση ασφάλισης για λήψη κύριας σύνταξης γήρατος δε θα είναι μικρότερο των €20.000 και σε καμία περίπτωση δε θα υπολείπεται του ισόποσου της νόμιμης αποζημίωσης που θα εδικαιούτο ο εργαζόμενος σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασής του από την Τράπεζα χωρίς προειδοποίηση.

Η Εθνική δίνει επίσης τις επιλογές για:

  • Λήψη 2ετούς μακροχρόνιας άδειας με αποδοχές και λύση της σύμβασης εργασίας στη λήξη της άδειας με πλήρεις αποδοχές.
  • Λήψη 3ετούς μακροχρόνιας άδειας με αποδοχές και λύση της σύμβασης εργασίας στη λήξη της άδειας με μηνιαία καταβολή του 75% των αποδοχών.
  • Λήψη 4ετούς μακροχρόνιας άδειας με αποδοχές και λύση της σύμβασης εργασίας στη λήξη της άδειας με μηναία καταβολή του 60% των αποδοχών.
  • Λήψη 5ετούς μακροχρόνιας άδειας με αποδοχές και λύση της σύμβασης εργασίας στη λήξη της άδειας με καταβολή του 50% των αποδοχών.

Για όσους επιλέξουν να πάρουν μακροχρόνια άδεια, η Εθνική αναφέρει πως όταν θα λήξει η άδεια θα καταβληθεί αποζημίωση ίση με τη νόμιμα αποζημίωση καταγγελίας χωρίς προειδοποίηση και ως μηνιαίος μισθός για τον υπολογισμό της αποζημίωσης ορίζονται οι μηνιαίες τακτικές αποδοχές του υπαλλήλου όπως θα διαμορφωθούν το μήνα έναρξης της άδειας.

Tο συνολικό μικτό ποσό που προκύπτει από το άθροισμα των παροχών όσων επιλέξουν την μακροχρόνια άδεια και της νόμιμης αποζημίωσης καταγγελίας χωρίς προειδοποίηση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το μικτό ποσό των 300.000 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ε. Χατζηιωάννου: Η επόμενη γενιά της Εθνικής Τράπεζας θα είναι γυναίκες

Σε ομιλία της στο Fin Forum, η Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Εθνικής Τράπεζας τόνισε τις δυσκολίες ανέλιξης που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες στην αγορά εργασίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: 300 νέες θέσεις εργασίας το 2022 κυρίως στην τεχνολογία

Η Chief Human Resources Officer της Alpha Bank Φραγκίσκη Μελίσσα σημείωσε πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα μετασχηματισμού της τράπεζας που εντάσσει στις λειτουργίες της τεχνολογίες αιχμής και τεχνητής νοημοσύνης.