ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
trapezes-banks
Φώτο: Shutterstock

Πώς «χτίζουν» το νέο αναπτυξιακό στόρι για την επόμενη 3ετία οι τράπεζες

Στην αντεπίθεση οι τράπεζες μετά από μια δεκαετία βίαιης συρρίκνωσης και αποεπένδυσης. Το «στοίχημα» της Τρ. Πειραιώς - Natech, η Εθνική στην Epsilonet και οι εξαγορές που ετοιμάζουν Eurobank και Alpha Bank στην ΝΑ Ευρώπη.

Σε επιθετικές επιχειρηματικές κινήσεις προχωρούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με εξαγορές και στρατηγικές συνεργασίες, με στόχο να ενισχύσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές τους και να εμπλουτίσουν το αναπτυξιακό στόρι προς την επενδυτική κοινότητας και τις αγορές.

Η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση στρατηγικής συμφωνίας με τη δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρία πληροφορικής Espilonet, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε μια φιλόδοξη επένδυση με την Natech για την ανάπτυξη νέας ανεξάρτητης ψηφιακής τράπεζας.

Την ίδια ώρα Eurobank και Alpha Bank εργάζονται εντατικά για την ενίσχυση της παρουσίας τους στο εξωτερικό μέσω εξαγορών τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily η Eurobank βρίσκεται κοντά σε εξαγορά τράπεζας στην Βουλγαρία, ενισχύοντας σημαντικά την παρουσία της στην γειτονική χώρα. Από την πλευρά της η Alpha Bank επίσης προετοιμάζει σημαντική κίνηση στο εξωτερικό και ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αγορά της Ρουμανίας.

Η επιχειρηματική αυτή αντεπίθεση των τραπεζικών διοικήσεων έρχεται μετά από μια δεκαετία, και πλέον, βίαιης συρρίκνωσης και αποεπένδυσης των τραπεζών. Οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν από πολλές χώρες του εξωτερικού -Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς αποχώρησαν σχεδόν ολοκληρωτικά από όσες αγορές του εξωτερικού είχαν παρουσία. Παράλληλα υποχρεώθηκαν, είτε από τις ευρωπαϊκές αρχές στο πλαίσιο ειδικών προγραμμάτων λόγω ανακεφαλαιοποίησης είτε λόγω κεφαλαιακής πίεσης, σε πώληση μη τραπεζικών εργασιών: ασφάλειες, κάρτες και συστήματα πληρωμών, διάφορες θυγατρικές κ.α.

Η δραστική συρρίκνωση μεγεθών και δραστηριοτήτων που σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια είχε αντίκτυπο στο επενδυτικό story των τραπεζών κάτι που οι διοικήσεις των τραπεζών αντιλήφθηκαν πολύ γρήγορα με την ολοκλήρωση της μεγάλης προσπάθειας για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με τις κινήσεις αυτές οι τράπεζες επιδιώκουν να εμπλουτίσουν το αναπτυξιακό τους στόρι και να προσφέρουν πιο ελκυστικές προοπτικές και αποδόσεις στην επενδυτική κοινότητα. Από την άλλη πλευρά ορισμένοι αναλυτές διατυπώνουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι κινήσεις που σε σχέση με το μέγεθος των τραπεζών είναι μικρές, θα διευρύνουν αποφασιστικά και ουσιαστικά την αναπτυξιακή δυναμική τους.

Οι τραπεζικές μετοχές πάντως έχουν επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο μετά από πολλά χρόνια κακών επιδόσεων και μεγάλης πτώσης. Έχοντας προχωρήσει, με τη βοήθεια του σχεδίου Ηρακλής, στην ριζική εξυγίανση των χαρτοφυλακίων δανείων τους και διατηρώντας ισχυρή κεφαλαιακή βάση οι τράπεζες βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση για να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργεί η δυναμική ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας.

Η μεγάλη κινητικότητα αποτυπώνεται και στην αγορά. Τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξαν πληροφορίες για το ενδιαφέρον Αράβων για την Εθνική Τράπεζα, ότι το ION Group κατέθεσε πρόταση στο ΤΧΣ για την απόκτηση του 20% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ είχαν προηγηθεί πληροφορίες για πρόταση του fund Helikon σε Τζ. Πόλσον και Fidelity για την απόκτηση των μετοχών τους στη Τρ. Πειραιώς. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές, αλλά και πηγές του ΤΧΣ επιβεβαιώνουν ότι πολλά χαρτοφυλάκια έχουν χτυπήσει την πόρτα του Ταμείου αναζητώντας πληροφορίες για τις εγχώριες τράπεζες και την στρατηγική αποεπένδυσης.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ μετά τις 3 ανακεφαλαιοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2012 – 2015 αλλά και τις αυξήσεις κεφαλαίου που ακολούθησαν ελέγχει σήμερα το 40,39% της Εθνικής Τράπεζας, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank και το 1,4% της Eurobank.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ σημειώνει άνοδο περίπου +1% ενώ τα κέρδη του δείκτη των τραπεζών ξεπερνούν το +12%.

Τα stories των τραπεζών

  • Eurobank: Η ισχυρή παρουσία της στο real estate, απόρροια της απορρόφησης της Grivallia το 2018, και οι διεθνείς δραστηριότητες αποτελούν τα δυο ισχυρά σημεία της τράπεζας. Το real estate βρίσκεται σε έντονα ανοδικό κύκλο και είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του real estate του ομίλου το 2021 (απόδοση ως προς την ενσώματη λογιστική αξία), ανήλθε στο 13,6%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο της απόδοσης που επέτυχε η τράπεζα από τραπεζικές εργασίες στην Ελλάδα. Η συνολική αξία των ακινήτων στον ισολογισμό της τράπεζας ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ ενώ το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων της τράπεζας αποτελείται από 257 ακίνητα. Την φετινή χρονιά ωστόσο η εικόνα έχει διαφοροποίηση με την αποδοτικότητα των τραπεζικών εργασιών στην Ελλάδα να ανέρχεται στο 26,9%. Σε ότι αφορά τις δραστηριότητες στο εξωτερικό η Eurobank κατόρθωσε να διασώσει αξιόλογο τμήμα των εκτός Ελλάδας δραστηριοτήτων με την τράπεζα να έχει ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στις αγορές της Κύπρου και της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για την εξαγορά τράπεζας πιθανότατα στη Βουλγαρία. Το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας στο εξωτερικό είναι 21,2 δις. ευρώ εκ των οποίων 7,7 δις. ευρώ στη Βουλγαρία, 8,8 δις. ευρώ στην Κύπρο, 2,5 δισ. ευρώ στη Σερβία και 2,3 δισ. ευρώ στο Λουξεμβούργο. Στα ισχυρά σημεία της τράπεζας περιλαμβάνεται επίσης το πολύ χαμηλό ποσοστό του ΤΧΣ στην τράπεζα (1,4%) καθώς και η συγκέντρωση της μετοχής σε μικρό, σχετικά, αριθμό επενδυτών.
  • Εθνική Τράπεζα: Με την εξαγορά μειοψηφικού πακέτου στην Epsilon Net η Εθνική Τράπεζα επιδιώκει να αποκτήσει στρατηγική συμμετοχή σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρία που δραστηριοποιείται στον τομέα της πληροφορικής κλάδος με πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Η τράπεζα βρέθηκε υπό έντονη πίεση τα προηγούμενα χρόνια αποχωρώντας από τις περισσότερες χώρες του εξωτερικού όπου είχε παρουσία αλλά και προχωρώντας στην πώληση εμβληματικών θυγατρικών όπως η Εθνική Ασφαλιστική. Η καλή ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων και η ισχυρή κεφαλαιακή θέση αποτελούν ισχυρά πλεονεκτήματα για την ΕΤΕ. Η διοίκηση έχει δώσει μεγάλο βάρος τα τελευταία χρόνια στον ψηφιακό μετασχηματισμό της τράπεζας. Το 40% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενώ ενδιαφέρον για την απόκτηση του 20% των μετοχών της τράπεζας έχει εκδηλώσει ο κρατικός επενδυτικός βραχίονας της Σαουδικής Αραβίας, το Public Investment Fund (PIF).
  • Alpha Bank: Η τράπεζα προχώρησε σε μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον περασμένο Μάιο με κύριο στόχο να ανακτήσει τον παραδοσιακά ηγετικό της ρόλο στον τομέα της επιχειρηματικής πίστης βάζοντας στο επίκεντρο τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα η ισχυροποίηση της κεφαλαιακής βάσης της επέτρεψε να προχωρήσει γρήγορα στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων και την δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από το Δεκέμβριο του 2021 η τράπεζα έχει ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων κατά 2,6 δισ. ευρώ ή +10,5%. Παράλληλα με +9% «τρέχει» στην διετία 2020 – 2022 και το χαρτοφυλάκιο δανείων στο εξωτερικό. Η πιστωτική επέκταση οφείλεται κυρίως σε επιχειρηματικά δάνεια (ειδικά στην Ελλάδα) με την τράπεζα να πετυχαίνει το στόχο ανάκτησης της ηγετικής της θέσης στις επιχειρηματικές χορηγήσεις. Παράλληλα διατηρεί αξιόλογη παρουσία στην αγορά της Ρουμανίας και της Κύπρου με συνολικό ενεργητικό στις δυο χώρες ύψους 5,05 δις. ευρώ. Η διοίκηση της τράπεζας επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της τράπεζας στην αγορά της Ρουμανίας μέσω εξαγοράς και εξετάζονται οι σχετικές δυνατότητες και ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Σημειώνεται ότι το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ στην τράπεζα διαμορφώνεται στο 9%. Σημειώνεται ότι στην Alpha Bank έχει αποκτήσει ποσοστό άνω του 5% η ολλανδική η Reggeborgh, συμφερόντων του Χένρι Χόλτερμαν που ελέγχει την Ελλάκτωρ.
  • Τράπεζα Πειραιώς: Έχοντας πραγματοποιήσει θεαματική πρόοδο στην μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω της αύξησης κεφαλαίου που πραγματοποίησε το 2021, η διοίκηση της τράπεζας  επικεντρώνεται πλέον στην εκμετάλλευση των επιχειρηματικών ευκαιριών και την ενίσχυση της θέσης της στην αγορά. Πέραν της παραγωγής νέων δανείων η Τρ. Πειραιώς δίνει μεγάλο βάρος στον τομέα του asset management καθώς και στα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα δυο πεδία που εκτιμάται ότι εμφανίζουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτή η τράπεζα προχώρησε τον περασμένο Απρίλιο στην εξαγορά της Iolcus Investments. Με την εξαγορά της Iolcus Investments προστίθενται κεφάλαια υπό διαχείριση 1 δισ. ευρώ, στα ήδη 6 δισ. του Ομίλου που προέρχονται από αμοιβαία κεφάλαια (3,5 δισ), χρηματιστηριακή εταιρεία (1 δισ.) και private banking (1,5 δισ). Στόχος, το σύνολο των 7 δισ. ευρώ σήμερα να αυξηθεί στα 12 δισ. ευρώ το 2025. Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο αναπτυξιακό στοίχημα που έχει θέσει η Τρ. Πειραιώς είναι η δημιουργία μιας νέας digital bank για την ανάπτυξη της οποίας θα επενδύσει περίπου 40 εκατ. ευρώ. Το εγχείρημα γίνεται σε κοινοπραξία με την εταιρεία Natech με στόχο την ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης καινοτόμου ψηφιακής τράπεζας προς πελάτες στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά για την παροχή χρηματοοικονομικών και τραπεζικών υπηρεσιών. 
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τριετία υψηλών επιδόσεων για τις τράπεζες - «Μαγνήτης» για τους επενδυτές

Με αιχμή την ευνοϊκή επιτοκιακή συγκυρία «κλειδώνουν» υψηλή κερδοφορία. Έφτασε η ώρα της ανταμοιβής των μετόχων με μέρισμα – buyback. Τι ειπώθηκε από τους τραπεζίτες στο Λονδίνο, που εστίασαν οι επενδυτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δεκαπενθήμερο «φωτιά» για τις τράπεζες και την αποεπένδυση του Δημοσίου

Αντίστροφη μέτρηση για τον διαγωνισμό για Alpha και αμέσως μετά η σκυτάλη περνά στο placement της Εθνικής Τράπεζας. Μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αύριο τα αποτελέσματα Eurobank – ΕΤΕ.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κέρδη ρεκόρ «βλέπουν» οι τράπεζες το 2023, «βασιλιάς» τα έσοδα από τόκους

Με αιχμή την καλή πορεία της οικονομίας, την ισχυρή πιστωτική επέκταση και το ιδιαίτερα ευνοϊκό επιτοκιακό περιβάλλον οι τράπεζες θα πετύχουν την φετινή χρονιά εξαιρετικές επιδόσεις. «Κλειδί» η ανατιμολόγηση δανείων – καταθέσεων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πιο κοντά στη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2022 Eurobank και Εθνική

Θα είναι η πρώτη διανομή μερίσματος από εγχώρια τράπεζα μετά από 14 χρόνια. Στη διανομή μερίσματος για την εφετινή χρήση στοχεύουν Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Αλλαγή κλίματος στην ευρωπαϊκή εποπτική αρχή.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Καθαρά έσοδα 1 δισ. από την άνοδο επιτοκίων, αισιοδοξία για τα NPEs

Ισχυρή ώθηση στην κερδοφορία των τραπεζών σημοτοδοτεί η επιστροφή των επιτοκίων σε θετικά επίπεδα. Πιο κοντά η επίτευξη του στόχου για διανομή μερίσματος. Γιατί οι τράπεζες δεν ανησυχούν για κύμα νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Trapeza, Trapezes, Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι δύο όψεις της αύξησης των επιτοκίων: ενίσχυση εσόδων, φόβοι για επισφάλειες

Αύξηση επιτοκιακών εσόδων κατά 400 έως 600 εκατ. ευρώ αναμένουν οι τράπεζες. Ανησυχία για το κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού και τον κίνδυνο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.