ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Eurobank

Ισχυρή παρουσία της Eurobank στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Από την αρχή του χρόνου η τράπεζα έχει εκταμιεύσει περί τα 500 εκατ. ευρώ σε περίπου 7.800 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Στο 35% το μερίδιο αγοράς της τράπεζας στις ΜμΕ.

Iσχυρή παρουσία στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων καταγράει η Eurobank, ενώ από την αρχή του έτους έχει εγκρίνει δάνεια σε περίπου 7.800 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά ενήμερα υπόλοιπα χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων και ιδιωτών ξεπερνά το επίπεδο των 11,5 δισ. ευρώ. 

Παράλληλα η τράπεζα διατηρεί ηγετική θέση και κατά τη διάρκεια του 2022 με την πρώτη θέση σε μερίδιο αγοράς νέων εκταμιεύσεων. Ειδικά για μικρές επιχειρήσεις διαθέτει ενήμερα υπόλοιπα 2,3 δισ. ευρώ και είναι πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα.

Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη αξία των μικρών επιχειρήσεων για την κοινωνία και την απασχόληση στη χώρα, η τράπεζα κινείται δυναμικά στη χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων. Έχει χαρτοφυλάκιο 45.000 χρηματοδοτούμενων μικρών επιχειρήσεων με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ.

Μόνο κατά τη διάρκεια του 2022 έχει εγκρίνει δάνεια σε περίπου 7.800 επιχειρήσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ τα οποία, είτε έχουν εκταμιευθεί, είτε είναι σε φάση εκταμίευσης. Υπολογίζεται ότι σε μικρές επιχειρήσεις έχουν εγκριθεί συνολικά από το τραπεζικό σύστημα περίπου 35.000 δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2022. Οι χρηματοδοτήσεις κατευθύνονται κυρίως σε κλάδους όπως οι εξής: Τουρισμός, Χονδρικό εμπόριο, Αναπτυξιακά και επενδυτικά σχέδια βελτίωσης υποδομών και ενεργειακής αναβάθμισης.

Με βάση το μερίδιο αγοράς υπολοίπων, με την Eurobank να έχει μερίδιο 33%, εκτιμάται πως σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 130.000 χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις με δάνεια από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και με άνω των 7 δισ. ευρώ ενήμερα υπόλοιπα. Να σημειωθεί πως οι χρηματοδοτήσεις προς μικρές επιχειρήσεις, ακόμα και στο απόγειο της πιστωτικής επέκτασης το 2008, ποτέ δεν ξεπέρασαν τις περίπου 230.000 επιχειρήσεις με τραπεζικό δανεισμό σε ένα εκτιμώμενο σύνολο τότε περίπου 850.000 επιχειρήσεων. Όπως προκύπτει από τα ιστορικά στοιχεία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, η γενική τάση είναι ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις είτε αυτοχρηματοδοτούνται είτε χρηματοδοτούνται από τους προμηθευτές τους.

Η τράπεζα διαθέτει περισσότερους από 400 ειδικούς συμβούλους για δάνεια μικρών επιχειρήσεων σε καταστήματά της στην Ελλάδα. Με στόχο τη διάχυση της ανάπτυξης σε όλη την κοινωνία, πέραν των χρηματοδοτήσεων, στηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να αξιοποιήσουν στο μέγιστο και τις μεγάλες ευκαιρίες χρηματοδότησης που προκύπτουν από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών και ελληνικών προγραμμάτων EU Invest, PanEuropean, ΕΑΤ, κ.λπ.

Δημιουργεί εργαλεία χρηματοδότησης αλλά και στρατηγικές συνεργασίες, με στόχευση ειδικά στο πεδίο των μικρότερων επιχειρήσεων ενώ, παράλληλα και συμπληρωματικά, αναπτύσσει σημαντικές συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες και φορείς για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών, προϊόντων και συμβουλευτικής στους πελάτες της. Μεταξύ αυτών το πρόγραμμα Business Banking ή η πρωτοβουλία Digital Academy for Business για την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Χρηματοδοτήσεις άνω του 1 δισ. σε εταιρείες της Κεν. Μακεδονίας

Η Τράπεζα την τελευταία τετραετία έχει χορηγήσει δάνεια άνω του 1 δισ. ευρώ χρηματοδοτώντας περισσότερες από 3.200 επιχειρήσεις της περιοχής, με ιδιαίτερη συμβολή στον ξενοδοχειακό κλάδο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διευκρινίσεις της Eurobank για το δάνειο του Ν. Παπαθανάση

Όπως αναφέρει η τράπεζα, ανακτήθηκαν 550.000 ευρώ, ενώ το ύψος των ανακτήσεων αθροιστικά από την έναρξη τη σύμβασης, εάν συμπεριληφθούν και οι αποπληρωμές κεφαλαίου κατά την περίοδο εξυπηρέτησης του, φθάνει περίπου το 75% του αρχικού κεφαλαίου.
Eurobank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Business Banking Τουρισμός από την Eurobank, για ενδυνάμωση των επιχειρήσεων

Το Πρόγραμμα που έχει υποστηρίξει έως σήμερα περισσότερες από 52.000 επιχειρήσεις, προσφέρει φέτος νέα προνόμια και ανταγωνιστικές, αναβαθμισμένες λύσεις τραπεζικών προϊόντων & υπηρεσιών.
Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Εξαγοράζει τις μετοχές της από το ΤΧΣ, υψηλή κερδοφορία το 2022

Με τα κεφάλαια που είχε προϋπολογίσει για διανομή μερίσματος, η Eurobank εξαγοράζει το 1,4% των μετοχών της και αποδεσμεύεται από το ΤΧΣ. Στα 1,2 δισ. τα κέρδη προ προβλέψεων, ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο.
Eurobank, Ioannou, Ioannu
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στ. Ιωάννου: Στόχος η ενδυνάμωση της Εurobank σε Ελλάδα, Κύπρο & Βουλγαρία

H Εurobank προχώρησε στη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση της θυγατρικής της στη Σερβία, Eurobank Direktna, όπου κατέχει το 70%, στην AIK Banka Beograd με αποτίμηση που ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ για το 100% της Τράπεζας.