ΓΔ: 1205.16 0.43% Τζίρος: 12.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:38:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ολοκληρώθηκε το deal για την απόκτηση του 48,5% της Viva από J.P. Morgan

Οι κ. Καρώνης και Αντύπας θα είναι οι μέτοχοι πλειοψηφίας με 51,5%, με ταυτόχρονο μηδενισμό του δανεισμού της ελληνικής εταιρείας και αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 100 εκατ.

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσω της οποίας η J.P. Morgan θα αποκτήσει το 48,5% της Viva Wallet, δημοσιοποίησαν οι δύο εταιρείες με ανακοίνωσή τους. 

Όπως τονίζεται σε αυτή οι ιδρυτές της Viva, Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας παραμένουν μέτοχοι πλειοψηφίας και μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, διατηρώντας το 51,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Viva Wallet, ενώ στο πλαίσιο της συμφωνία, η J.P. Morgan μετατρέπει, επίσης, το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο της Viva Wallet, με αποτέλεσμα η Viva Wallet να εκμηδενίζει το δανεισμό της. Παράλληλα, η Viva Wallet αυξάνει το κεφάλαιό της κατά 100 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύφθηκε από τη J.P. Morgan. Η συμφωνία μεταξύ της Viva Wallet και της J.P. Morgan ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2022. 

«Η Viva Wallet, κορυφαία Ευρωπαϊκή cloud-based neobank, είναι προσηλωμένη στην ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής που διαμορφώνουν το μέλλον των πληρωμών, με στόχο την ενοποίηση του κατακερματισμένου Ευρωπαϊκού χώρου πληρωμών. Με τοπικά υποκαταστήματα σε 24 Ευρωπαϊκές χώρες, η Viva Wallet είναι στρατηγικά τοποθετημένη, ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, αλλά και των ψηφιακών marketplaces, σε όλη την Ευρώπη. Αξιοποιώντας τις προηγμένες δυνατότητες των τεχνολογιών που έχει δημιουργήσει, όπως το “tap-on-phone Viva Wallet POS app” και το Smart Checkout payment gateway, η Viva Wallet προσφέρει μία απρόσκοπτη, ασφαλή και ολοκληρωμένη online και offline διαδικασία πληρωμών (omnichannel), βελτιστοποιώντας τη λειτουργία των επιχειρήσεων και την εμπειρία του καταναλωτή. Επιπλέον, ενόψει εφαρμογής του EU Digital Services Act, η Viva Wallet καθίσταται η ιδανική επιλογή για κάθε marketplace πλατφόρμα που επιθυμεί να ακολουθήσει τους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης της βιομηχανίας πληρωμών. 

Παράλληλα, το πλάνο διάθεσης Δικαιωμάτων Προαίρεσης (Share Option Plan) στους εργαζομένους και στα στελέχη της Viva Wallet παραμένει βασικός παράγοντας για την ταχεία ανάπτυξη του Οργανισμού. Τριάντα πέντε χιλιάδες (35.000) μετοχές αξίας $50εκ. θα διανεμηθούν σε 200 στελέχη της Viva Wallet - “intrapreneurs”-, αντικατοπτρίζοντας την ουσιαστική συμβολή και την προσήλωσή τους στους στόχους της εταιρείας. Πρόκειται για ένα από τα πιο επιτυχημένα Share Option Plans που έχουν εφαρμοστεί στον επιχειρηματικό κόσμο. Τόσο τα υφιστάμενα όσο και τα μελλοντικά στελέχη και εργαζόμενοι της Viva Wallet θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στο νέο πλάνο διάθεσης Δικαιωμάτων Προαίρεσης, εξασφαλίζοντας για την εταιρεία την προσέλκυση νέων στελεχών από ολόκληρη την Ευρώπη, που θα μοιράζονται το όραμα και τις αξίες της Viva Wallet», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση..

Σημειώνεται ότι η συμφωνία Viva – JP Morgan ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2022 και είχε γίνει δεκτή με ενθουσιασμό λόγω της μεγάλης σημασίας της όσο μόνο για την Viva αλλά ευρύτερα για τη χώρα και την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Ωστόσο, στην πορεία υλοποίησης εμφανίστηκαν δυσκολίες και προβλήματα ενώ  τον περασμένο Νοέμβριο οπότε και ολοκληρώνονταν η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης των δυο πλευρών υπήρξαν πληροφορίες για αδιέξοδο καθώς και πρόσθετες οικονομικές απαιτήσεις από την πλευρά το Χάρη Καρώνη.

Τελικώς και μετά από πολλές συζητήσεις τα προβλήματα και οι αντιρρήσεις ξεπεράστηκαν οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε όλα τα δύσκολα ζητήματα και απομένουν μικρές λεπτομέρειες να διευκρινιστούν προκειμένου να ακολουθήσουν οι τελικές ανακοινώσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έκλεισε το deal για την εξαγορά του 49% της Viva Wallet από τη JPMorgan

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη συμφωνία που κλείνει η JPMorgan στο τρέχον έτος, ενώ ο επικεφαλής της Τζέιμι Ντάιμον θα βρεθεί στην Ελλάδα την Πέμπτη όπου θα έχει και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα γραφεία της Viva Wallet αντί 31,5 εκατ. ευρώ απέκτησε η Prodea

Το ακίνητο συνολικής επιφάνειας περίπου 20.100 τ.μ. είναι πλήρως εκμισθωμένο με βασικό μισθωτή την cloud-based neobank, με την εν λόγω συναλλαγή να χρηματοδοτείται από το πράσινο ομόλογο της εταιρείας που εξέδωσε το 2021.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παράταση διαπραγματεύσεων για Viva Wallet αλλά όλοι κρατούν μικρό καλάθι

Το τίμημα για τη μελλοντική εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών από την JP Morgan, «αγκάθι» στην ολοκλήρωση του deal. Η δυστοκία φέρνει σε αμηχανία και τον πρωθυπουργό, ο οποίος στις συναντήσεις με επενδυτές του εξωτερικού ερωτάται για την τύχη της.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγική συμφωνία στο ηλεκτρονικό εμπόριο για Viva Wallet και Klarna

Οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου σε όλη την Ευρώπη που συνεργάζονται με τη Viva Wallet, θα μπορούν να ενεργοποιήσουν τις επιλογές Pay in 3, Pay in 30 days, Pay now, αλλά και η δυνατότητα χρηματοδότησης αγορών σε διάστημα 3-36 μηνών.