ΓΔ: 1200.04 -0.02% Τζίρος: 108.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Απορρίφθηκε αγωγή Μαντωνανάκη για την εισαγωγή της Αττικός Ήλιος στο ΧΑ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Νέα σημαντική δικαστική ήττα για τον ξενοδοχειακό όμιλο για την υπόθεση της μη εισαγωγής, προ εικοσαετίας, των μετοχών της Αττικός Ήλιος στο ΧΑ. Προηγήθηκε απόφαση Εφετείου υπέρ των τραπεζών για την καταγγελία κοινοπρακτικού δανείου.

Μια νέα σημαντική δικαστική ήττα υπέστη ο Όμιλος Μαντωνανάκη, καθώς το Εφετείο απέρριψε την αγωγή του ομίλου κατά της Alpha Bank για τη μη εισαγωγή των μετοχών της Αττικός Ήλιος στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με την απόφαση του, το Εφετείο απέρριψε την αγωγή της Αττικός Ήλιος, ανατρέποντας σχετικές πρωτόδικες αποφάσεις εις βάρος της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Μαντωνανάκη είχε στραφεί κατά της Alpha Bank και της διοίκησης της τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι πριν από περίπου 20 χρόνια εξαπατήθηκε από την τράπεζα και εξαιτίας της δεν ολοκληρώθηκε η δημόσια προσφορά της Αττικός Ήλιος, καθώς η τράπεζα είχε υποσχεθεί ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης. Κατά την τράπεζα, η μη εισαγωγή των μετοχών της εταιρίας στο ΧΑ οφείλεται στη δραστική επιδείνωση των συνθηκών στο Χρηματιστήριο.  

Σύμφωνα με νομικές πηγές, πρόκειται για κρίσιμη απόφαση καθώς η μη εισαγωγή των μετοχών της Αττικός Ήλιος στο ΧΑ αποτέλεσε βασικό επιχείρημα του Ομίλου Μαντωνανάκη για να μην εξυπηρετεί στη συνέχεια δάνεια που είχε λάβει από τις τράπεζες.

Όπως είχε γράψει το Business Daily νομικοί κύκλοι υπογράμμιζαν ως εξαιρετικά ασυνήθιστο γεγονός ότι πρόκειται για υπόθεση καθαρά ποινικού δικαίου και ο κανόνας είναι τα αστικά δικαστήρια να αναβάλλουν την εκδίκαση μίας υπόθεσης μέχρι να υπάρξει απόφαση επί του ποινικού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το αστικό δικαστήριο είχε προχωρήσει, αποφασίζοντας σε πρώτο βαθμό ότι υπήρξε εξαπάτηση σε βαθμό κακουργήματος καταδικάζοντας την τράπεζα.

Με την απόφαση του Εφετείου μπαίνει «στοπ» στις απαιτήσεις της Αττικός Ήλιος κατά της Alpha Bank, αν και όπως εκτιμούν νομικές πηγές είναι πολύ πιθανή η προσφυγή του ξενοδόχου στον Άρειο Πάγο.

Είχε προηγηθεί και άλλη απορριπτική απόφαση Εφετείου για τον Όμιλο Μανταντωνάκη ο οποίος ζητούσε ακύρωση της καταγγελίας από τις τράπεζες κοινοπρακτικού δανείου ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ που είχε λάβει ο όμιλος από Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank.

Πρόκειται για κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 300 εκατ. ευρώ που έλαβε ο όμιλος το 2007 το οποίο από την αρχή παρουσίασε προβλήματα εξυπηρέτησης. Μετά από πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων και αναδιαρθρώσεων του δανείου τον Μάρτιο του 2019, οι τράπεζες προχώρησαν στην καταγγελία του δανείου, καθώς δεν εξυπηρετούνταν.

Σημειώνεται ότι Πρωτοδικείο είχε κρίνει το 2021 την καταγγελία του δανείου από πλευράς των τραπεζών ως καταχρηστική, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των τραπεζών, οι οποίες προχώρησαν σε μια ασυνήθιστη κίνηση: πραγματοποίησαν έντονα διαβήματα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Με την νεότερη απόφαση του Εφετείου η απόφαση του Πρωτοδικείου ανατρέπεται.

Υπενθυμίζεται ότι Όμιλος Μαντωνανάκη προσέφυγε κατά της ΕΤΑΔ, για τη μη τήρηση από πλευράς του Δημοσίου των συμφωνηθέντων για τη μίσθωση έκτασης 326 στρεμμάτων στο Λαγονήσι, διεκδικώντας συνολικές αποζημιώσεις περίπου 1 δισ. ευρώ. Ακολούθησε Βατερλό για το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς τα διαιτητικά δικαστήρια που ακολούθησαν δικαίωσαν τον όμιλος και με συνολικά 7 τελεσίδικες διαιτητικές αποφάσεις υποχρέωσαν την ΕΤΑΔ να καταβάλει στην Αττικός Ήλιος συνολικά 673,56 εκατ. ευρώ.

Ο Όμιλος Μαντωνανάκη επιχείρησε να συνδέσει τις αποζημιώσεις που κέρδισε από το Δημόσιο με τις οφειλές του στις τράπεζες κάτι που οι τράπεζες δεν δέχθηκαν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο ξενοδόχος που κατατρόπωσε το γκουβέρνο με τη «χρυσή» αποζημίωση των 673 εκατ.

Πώς το Δημόσιο απέρριψε ως ασύμφορο συμβιβασμό ύψους 85 εκατ. και βρέθηκε να οφείλει στον όμιλο Μαντωνανάκη το 8πλάσιο ποσό. Η εμπλοκή των τραπεζών και το μπαράζ των δικαστικών αποφάσεων που προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία τους στον υπουργό Δικαιοσύνης και την πρόεδρο του Αρείου Πάγου.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Ισχυρή βελτίωση μεγεθών με αιχμή νέα δάνεια - προμήθειες

Τα αποτελέσματα του β' τριμήνου επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη του κλάδου που επωφελείται από την πολύ καλή πορεία της εγχώριας οικονομίας. Αισιοδοξούν οι διοικήσεις για τη συνέχεια και την επίτευξη των στόχων.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Ισχυρά αποτελέσματα α' τριμήνου, αλλά τα δύσκολα έρχονται

Τρέχει η πιστωτική επέκταση, ανθεκτική η οικονομία και μετά την κρίση στην Ουκρανία. Ανησυχία για νέα «κόκκινα» δάνεια αν ο πόλεμος παραταθεί και διατηρηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Τι αναμένεται να ανακοινώσουν οι τράπεζες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Με το «βλέμμα» στο guidance για το 2022 οι επενδυτές

Οι επενδυτές περιμένουν από τις διοικήσεις των τραπεζών την αναλυτική παρουσίαση των στόχων για την πιστωτική επέκταση, τη μείωση του κόστους και την κερδοφορία για το 2022 καθώς και τι θα γίνει με τις «ουρές» των «κόκκινων» δανείων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο σχέδιο των τραπεζών για μεγάλες τιτλοποιήσεις με τον Ηρακλή ΙΙ

Έγκριση από τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ περιμένουν οι τράπεζες για σχέδιο που θα επιτρέψει να τιτλοποιηθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς οι ζημιές να προκαλέσουν την έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου.
Βασίλης Ψάλτης, CEO, Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Δέσμευση διανομής μερισμάτων τουλάχιστον 1,4 δισ. στην 3ετία

Βασική προτεραιότητα στο νέο business plan της τράπεζας η διανομή μερισμάτων στους μετόχους. Στόχος η «δημιουργία» νέων κεφαλαίων 2,3 δισ.. Θα διανεμηθούν τα 1,4 δισ. και 900 εκατ. θα αξιοποιηθούν για νέα δάνεια.