ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η επανεκκίνηση της MIG ως επενδυτική εταιρεία με νέα ενίσχυση κεφαλαίων

Με μηδενικό δανεισμό μετά την εκχώρηση του 79% της Attica Συμμετοχών και υψηλά ίδια κεφάλαια, η MIG θα συνεχίσει τη λειτουργία της ως εταιρεία επενδύσεων. Η Τρ. Πειραιώς δρομολογεί την κεφαλαιακή ενίσχυση της θυγατρικής της.

Γυρίζει σελίδα η MIG μετά τη συμφωνία με τη θυγατρική της Πειραιώς, Strix Holdings να ανταλλάξει το δανεισμό της ύψους 443,8 εκατ.ευρώ με το 79,38% που κατέχει η MIG στην Αttica Συμμετοχών (Blue Star, Superfast, HSW, ΑΝΕΚ).

Η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο, μετά τις εγκρίσεις από τη γενική συνέλευση της ΜIG και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τι σημαίνει αυτό; Η MIG μηδενίζει το δανεισμό της και εξοικονομεί ετησίως 20 εκατ. ευρώ από τόκους που ροκάνιζαν τα ίδια της κεφάλαια. Επίσης, όταν ολοκληρωθεί η  συναλλαγή που βγάζει μια αποτίμηση περι τα 560 εκατ. ευρώ για το 100% της Attica Συμμετοχών θα δώσει τη δυνατότητα στη MIG να γράψει λογιστικά κέρδη 85-90 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό ενδεχομένως θα φανεί στον ισολογισμό του πρώτου εξαμήνου της MIG και θα ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας πάνω από τα 110 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρήσης του 2023.

Πώς θα αξιοποιηθεί η εταιρεία ακινήτων στη Σερβία

Η MIG θα μείνει μόνο με την RKB, την εταιρεία ακινήτων στη Σερβία. Η RKB έχει 28 ακίνητα, αποτίμηση στα 207 εκατ. ευρώ και το 2022 είχε τζίρο 7 εκατ. ευρώ, EBITDA 2,9 εκατ. ευρώ και δανεισμό 88 εκατ. ευρώ. Στα άμεσα σχέδια της ΜΙG δεν είναι η πώληση της RKB αλλά η αξιοποίηση της και ιδιαίτερα η αξιοποίηση μεγάλων οικοπεδικών εκτάσεων που διαθέτει.

Η επόμενη μέρα για τη MIG έχει καθοριστεί από το βασικό μέτοχο, την Τράπεζα Πειραιώς που διαθέτει το 31,2% του μετοχικού κεφαλαίου. Θα συνεχίσει να είναι μια επενδυτική εταιρεία με αρχική «προίκα» τα 10 εκατ. ευρώ που διαθέτει ήδη στο ταμείο της αλλά σύντομα θα ακολουθήσει μια μεγάλη ένεση κεφαλαίου ώστε η επενδυτική της ομάδα να έχει μία υπολογίσιμη δύναμη πυρός για να προχωρήσει σε συμμετοχές και εξαγορές εταιρειών.

Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί το ύψος των νέων κεφαλαίων που θα ενισχύσουν τη MIG, ούτε και ο τρόπος που θα αποκτηθούν. Και τα τρία σενάρια: αύξηση κεφαλαίου, έκδοση ομολογιακού και τραπεζικός δανεισμός είναι πάνω στο τραπεζι.

Στη συνέλευση της ΜIG στις 6 Φεβρουαρίου θα γίνουν τα πρώτα βήματα που θα προετοιμάσουν την επόμενη μέρα της MIG.
Οι μέτοχοι θα κληθούν μεταξύ άλλων να αποφασίσουν την αλλαγή της επωνυμίας της εταιρείας από Marfin Investment Group σε ΜIG Συμμετοχών με το διακριτικό τίτλο MIG, την έγκριση της συναλλαγής με την Strix Holdings, τo reverse split των μετοχών με αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 30 παλαιές και το σβήσιμο ζημιών παρελθουσών χρήσεων ύψους 81,4 εκατ ευρώ. 

Το reverse split θα αυξήσει την ονομαστική τιμή της μετοχής στα 3 ευρώ και θα ακολουθήσει μείωση κεφαλαίου κατά 81,4 εκατ. ευρώ μέσω της μείωσης της ονομαστικής τιμής από τα 3 ευρώ στα 0,40 ευρώ ώστε να σβηστούν οι ζημιές παρελθουσών χρήσεων.

Πιθανό είναι για κάποια θέματα της ημερήσιας διάταξης να μην υπάρξει απαρτία στην πρώτη συνέλευση και να ληφθούν οι εγκρίσεις σε επαναληπτική συνέλευση στις 13 Φεβρουαρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Attica-Group-Aero-Highspeed
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η επόμενη ημέρα της MIG χωρίς την Attica και η «προίκα» από την Πειραιώς

Ως εταιρεία συμμετοχών θα επιδιώξει να αναπτυχθεί και πάλι η MIG. Διαθέτει πλέον υγιή ισολογισμό, ενώ αναμένεται να λάβει στήριξη με νέα κεφάλαια από την Τρ. Πειραιώς. Ποια ήταν τα τέσσερα λάθη του παρελθόντος.
Attica-Group-Aero-Highspeed
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

MIG: Η επόμενη μέρα, το ράλι της μετοχής και ο «γάμος» της Attica με ΑΝΕΚ

Συνεχίζει την πορεία της με νέα κεφάλαια η MIG μετά την κόντρα με τον Μ. Ηλιόπουλο. Προεξόφλησε... τα πάντα η θεαματική άνοδος της μετοχής. Ισχυρό ακτοπλοϊκό σχήμα δημιουργεί η Τρ. Πειραιώς με την ένωση Attica και ΑΝΕΚ.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Ανδρομέδα «μαζεύει» 15 εκατ. ευρώ για νέες τοποθετήσεις στο ΧΑ

Σε αύξηση κεφαλαίου που θα είναι μεγαλύτερη από το τρέχον ενεργητικό της προχωρά η εταιρεία. Εκτιμά ότι είναι η κατάλληλη περίοδος για αγορές μετοχών. Δύσκολη η πλήρης κάλυψη, αλλά η διοίκηση αισιοδοξεί.
plastika-thrace
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πού ποντάρει η Πλαστικά Θράκης για καλύτερες επιδόσεις το 2023

Η ζήτηση για τεχνικά υφάσματα και προϊόντα συσκευασίας παραμένει χαμηλή αλλά έχει ανακάμψει σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Νέες επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ φέτος για αύξηση παραγωγής και καλύτερη αποδοτικότητα κόστους.