ΓΔ: 1361.6 -2.09% Τζίρος: 104.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:21:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε εταιρεία από τη Βουλγαρία το 50% του εργοστασίου των Μύλων Αλλατίνη

Το βιομηχανικό συγκρότημα θεωρείτο στις αρχές του 20ου αιώνα ως ένα από τα μεγαλύτερα της νοτιοανατολικής Μεσογείου και το 1991 είχε χαρακτηριστεί ως διατηρητέο στο μεγαλύτερο τμήμα του.

Σε εταιρεία τύπου ΙΚΕ με έδρα τη Βουλγαρία, πέρασε αντί 4 εκατ. ευρώ το 50% του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος των Μύλων Αλλατίνη στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, έπειτα από πολύωρη πλειοδοτική «μάχη» που ξεκίνησε από τα 3,2 εκατ. ευρώ και συνεχίστηκε με αλλεπάλληλες προσφορές από τους δυο συμμετέχοντες.

Το συγκεκριμένο μερίδιο κατακυρώθηκε στη βουλγαρική εταιρεία, έπειτα από τον ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στον οποίο συμμετείχε και ο όμιλος Φάις, κάτοχος του υπόλοιπου 50% του εμβληματικού ακινήτου στην περιοχή της Σοφούλη, κοντά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Συνεπεία του αποτελέσματος του διαγωνισμού, ο οποίος μετατέθηκε για τη σημερινή ημέρα κατόπιν αναβολής του στις 16 Νοεμβρίου, λόγω τεχνικού λάθους, το ιστορικό ακίνητο της Θεσσαλονίκης, σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα, ανήκει πλέον ισομερώς σε δύο ιδιοκτήτες, γεγονός που -όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς- περιπλέκει την πολυαναμενόμενη αξιοποίηση του εξαιρετικού -αλλά παραδομένου στη φθορά επί δεκαετίες- βιομηχανικού κτηριακού συνόλου με τη μεγάλη ιστορία και τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική.

Ο πρώτος ατμοκίνητος αλευρόμυλος του συγκροτήματος ανεγέρθη το 1854, ενώ περίπου 30 χρόνια μετά, το 1882, ο χώρος πέρασε στα «χέρια» της οικογένειας Αλλατίνη, το όνομα της οποίας διατήρησε έκτοτε, παρότι στην πορεία άλλαξε ιδιοκτήτες. Ο πρώτος ατμόμυλος κάηκε το 1889 και στη θέση του ανεγέρθη νέος και μεγαλύτερος, τα σχέδια του οποίου έφεραν την υπογραφή του Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι.

Το συγκεκριμένο βιομηχανικό συγκρότημα θεωρείτο στις αρχές του 20ου αιώνα ως ένα από τα μεγαλύτερα της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η χαρακτηριστική καμινάδα, ύψους 35 μέτρων, που δεσπόζει στην «καρδιά» του συγκροτήματος και αποτελεί μάρτυρα της βιομηχανικής εποχής του ατμού στη Θεσσαλονίκη, χτίστηκε λίγο πριν την ανατολή του 20ού αιώνα. Γύρω στο 1900 χτίστηκαν επίσης σιλό σιταριού, εργαστήρια και βιομηχανικοί φούρνοι και το συγκρότημα απέκτησε σταδιακά την πλήρη μορφή του ώς το τέλος της δεκαετίας του 1920.

To 1950 πυρκαγιά προκάλεσε πολύ εκτεταμένες φθορές στα σημαντικότερα από τα κτήρια του συγκροτήματος. Οι Μύλοι διέκοψαν τη λειτουργία τους προ δεκαετιών και έκτοτε τα κτήριά τους παραδόθηκαν στη φθορά. Το βιομηχανικό συγκρότημα των Μύλων Αλλατίνη χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο στο μεγαλύτερο τμήμα του το 1991.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sarantis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στον διπλασιασμό της κερδοφορίας μέχρι το 2028 στοχέυει η Σαράντης

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διοίκηση του ομίλου στο πρώτο Investor Day που διοργάνωσε, θα υλοποιηθεί και ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 81 εκατ. ευρώ στην πενταετία. Που εστιάζεται η στρατηγική του ομίλου.
MYTILINEOS_ESG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα μεγάλη μεταλλουργική μονάδα ετοιμάζει στον Βόλο η Mytilineos

Νέα μονάδα στον κλάδο του μετάλλου θα κατασκευάσει η Mytilineos στη Ν. Ιωνία του Βόλου. Το πλάνο αφορά στην κατασκευή δύο επιπλέον χώρων/αιθουσών παραγωγής που αναμένεται να καλύψουν οκτώ στρέμματα.