ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Frigoglass

Μετ΄εμποδίων και με υψηλό κόστος η αναδιάρθρωση χρέους της Frigoglass

Η εταιρεία έλαβε 55 εκατ. για να βγει η χρονιά έναντι έκδοσης νέων ομολόγων 75 εκατ. Στόχος η οριστική συμφωνία με τους πιστωτές ως την 1η Μαρτίου. Δεν πληρώθηκε το τοκομερίδιο Φεβρουαρίου για τις παλιές ομολογίες των 260 εκατ.

Στην απορρόφηση όλης της ρευστότητας, ύψους 55 εκατ. ευρώ, μέσω της έκδοσης ομολογιών προνομιακής εξασφάλισης που είχε συμφωνηθεί με ομάδα ομολογιούχων, η οποία κατέχει ήδη ομολογίες της εταιρείας 260 εκατ. ευρώ λήξης 2025, προχώρησε η Frigoglass. Μία κίνηση που δίνει ανάσες στο σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εταιρεία και είχε ως αποτέλεσμα να μην πληρωθεί το τοκομερίδιο που έληξε την 1η Φεβρουαρίου 2023 για τις ομολογίες λήξεως 2025. Παράλληλα, η Frigoglass προχώρησε στην παράταση και τροποποίηση της συμφωνίας με τους ομολογιούχους για την αναδιάρθρωση του δανεισμού των 260 εκατ. ευρώ.

Είναι εμφανής η προσπάθεια της διοίκησης να κερδίσει χρόνο, ώστε να τεθεί ξανά σε λειτουργία το κατεστραμμένο από φωτιά εργοστάσιο στη Ρουμανία αρχές του 2023 (ουσιαστικά κατασκευάζεται νέο εργοστάσιο με την αποζημίωση των 60 εκατ. ευρώ που έλαβε από τις ασφαλιστικές εταιρείες) και να αποκατασταθεί στο μέτρο του δυνατού η λειτουργία του εργοστασίου στη Ρωσία. Η νέα «ένεση» των 55 εκατ. ευρώ αξιοποιείται για κεφάλαιο κίνησης, αγορά αποθεμάτων, αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, για καταβολή μισθών και για αποπληρωμή δανεισμού ορισμένων τοπικών πιστωτικών γραμμών.

Αυτά όμως τα 55 εκατ. ευρώ (οι ομολογίες προνομιακής εξασφάλισης λήγουν εντός του 2023) η εταιρεία θα τα χρυσοπληρώσει, καθώς για την αναχρηματοδότησή τους θα εκδοθούν νέες ομολογίες προνομιακής εξασφάλισης ύψους 75 εκατ. ευρώ που θα λήξουν εντός τριών ετών  από την ημερομηνία υλοποίησης με τον τόκο να προσδιορίζεται σε  4% μετρητά και 8% PIYC.

 Παράλληλα, η Frigoglass συμφώνησε με  την ομάδα των ομολογιούχων πιστωτών να παραταθεί η προθεσμία υλοποίησης της συναλλαγής για την αναδιάρθρωση του ομολόγου των 260 εκατ. ευρώ μέχρι την 1η Μαρτίου και να τροποποιηθούν ορισμένοι όροι ως εξής:

  • Να μειωθεί το συνολικό ποσό των αναδιαρθρωμένων ομολογιών σε 150 εκατ. ευρώ (από 165 εκατ.) και να προσδιοριστεί ο υπολογισμός του τόκου (από το 2024 και έπειτα) σε 3% μετρητά και 8% PIYC (Pay if you can).
  • Να προστεθεί όρος ότι κατά τη διάρκεια της δεσμευτικής συμφωνίας και σύμφωνα με τους όρους αυτής, η επιτροπή ομολογιούχων, η οποία αποτελείται από κατόχους ομολογιών λήξεως 2025 που από κοινού κατέχουν το 57,9% του συνολικού κεφαλαίου των ομολογιών λήξεως 2025, έχει συμφωνήσει να μην προβεί στην άσκηση οιωνδήποτε δικαιωμάτων της έναντι του ομίλου τα οποία θα ασκούσε σε διαφορετική περίπτωση εάν δεν είχε καταβληθεί το τοκομερίδιο που έληξε την 1η Φεβρουαρίου 2023 αναφορικά με τις ομολογίες λήξεως 2025.

Υπενθυμίζεται πως το υπόλοιπο των ομολογιών λήξεως 2025 (110 εκατ. ευρώ) έχει συμφωνηθεί να ανταλλαγεί με το 100% του pro forma κεφαλαίου της Frigoinvest Holdings B.V., θυγατρικής της Frigoglass και θα κατέχεται από ένα όχημα ειδικού σκοπού των oμολογιούχων

Πρόσφατα η Frigoglass, προχώρησε σε εκτιμήσεις για το 2023. Οι  πωλήσεις του ομίλου αναμένονται σε περίπου 470 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο EBITDA περίπου στο 10%. Ο κλάδος Επαγγελματικής Ψύξης αναμένεται να συνεισφέρει το 60% των πωλήσεων και το 4% του EBITDA, ενώ δεν θα δημιουργήσει ταμειακές ροές για την εξυπηρέτηση δανεισμού (“CFADS”) για το 2023.

Ο κλάδος Υαλουργίας αναμένεται να συνεισφέρει το 40% των πωλήσεων και το 96% του EBITDA. Οι κεφαλαιακές δαπάνες του ομίλου αναμένονται σε περίπου 45 εκατ. για το 2023. Η δραστηριότητα του ομίλου στη Ρωσία εκτιμάται να συνεισφέρει το 10% των πωλήσεων και το 6% του EBITDA το 2023, ενώ η δραστηριότητα του ομίλου στη Ρουμανία αναμένεται να συνεισφέρει το 22% των πωλήσεων και το 4% του EBITDA το 2023 (μη συμπεριλαμβανομένων ενδο-ομιλικών χρεώσεων).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εκτίναξη των κερδών EBITDA προβλέπει το σχέδιο διάσωσης της Frigoglass

Οι ομολογιούχοι παίρνουν τον έλεγχο της εταιρείας και αφήνουν μικρό ποσοστό στους παλαιούς μετόχους, με αντάλλαγμα την απομόχλευση του δανεισμού. Η λειτουργική κερδοφορία προβλέπεται να ανέλθει στα 70 εκατ. ευρώ το 2025.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Deal της Frigoglass με ομολογιούχους: Ανάσα, αλλά και υψηλές εξασφαλίσεις

Η εταιρεία θα λάβει επιπλέον  χρηματοδότηση έως 55 εκατ. ευρώ και θα μετατεθεί η λήξη του μεγαλύτερου μέρους του ομολόγου των 260 εκατ. ευρώ. Περνά στον έλεγχο των ομολογιούχων η θυγατρική Frigoinvest Holdings B.V.
Intralot
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Σάρωσαν» 5.000 ιδιώτες επενδυτές το ομόλογο 130 εκατ. της Intralot

Οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές υπέβαλαν προσφορές 142 εκατ. ευρώ, ενώ 60 εκατ. ήταν οι προσφορές των θεσμικών. Από Ελλάδα το σύνολο της ζήτησης. Η εταιρεία ανακοινώνει νέα εμπορική συμφωνία στην Ασία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ideal: Τρεις στόχοι για το νέο ομόλογο και θυγατρικές χωρίς δανεισμό

Σήμερα ανακοινώνεται το εύρος της απόδοσης του retail bond των 100 εκατ. ευρώ. Στόχος η δημιουργία μιας επενδυτικής βάσης 50 εκατ. ευρώ για εξαγορές. «Κλείδωσε» και η συμμετοχή της ΕBRD στην έκδοση.
LabrosPapakonstantinou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδυτική βάση 50 εκατ. για εξαγορές αποκτά η Ideal με το νέο ομόλογο

Με το retail bond των 100 εκατ, ευρώ η εισηγμένη επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση σε μια αγορά που έως τώρα δεν είχε παρουσία και να προσελκύσει νέους επενδυτές. Τι προβλέπει η στρατηγική των εξαγορών.