ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Frigoglass

Εκτίναξη των κερδών EBITDA προβλέπει το σχέδιο διάσωσης της Frigoglass

Οι ομολογιούχοι παίρνουν τον έλεγχο της εταιρείας και αφήνουν μικρό ποσοστό στους παλαιούς μετόχους, με αντάλλαγμα την απομόχλευση του δανεισμού. Η λειτουργική κερδοφορία προβλέπεται να ανέλθει στα 70 εκατ. ευρώ το 2025.

H αδυναμία της Frigoglass να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις και ο κίνδυνος να «σκάσει» λόγω έλλειψης ρευστότητας οδήγησαν τους ομολογιούχους - δανειστές και τον βασικό μέτοχο, την οικογένεια Δαυίδ-Λεβέντη, σε μια συμφωνία αναδιάρθρωσης των οφειλών και ανακεφαλαιοποίησης της εισηγμένης εταιρείας.

Το αντάλλαγμα, όμως, είναι να περάσει η επιχείρηση (το ενεργητικό και παθητικό) σε νέα εταιρεία που θα ελέγχουν κατά 85% οι δανειστές και μόνο κατά 15% οι υφιστάμενοι μέτοχοι. Ουσιαστικά, η εισηγμένη θα μετατραπεί σε holding με μόνο περιουσιακό της στοιχείο το 15% στην εταιρεία των δανειστών, στην οποία θα έχουν περάσει οι δραστηριότητες της Frigoglass στην επαγγελματική ψύξη και την υαλουργία.

Έτσι, η Truad Verwaltungs A.G.  της οικογένειας Δαυίδ -Λεβέντη με ποσοστό 48,55% στη σημερινή Frigoglass θα περιοριστεί στο 7,28% στη νέα εταιρεία, η Alpha Bank με 5% στο 0,75% και οι μικρομέτοχοι από 46,45% θα δουν το ποσοστό τους να υποχωρεί στο 6,96%.

Την ερχόμενη Τρίτη έχει συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση της Frigoglass με βασικό θέμα: την έγκριση μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων.

Ας δούμε όμως τι προβλέπει το σχέδιο των ομολογιούχων τόσο για την απομόχλευση του δανεισμού, όσο και για τις μελλοντικές επιδόσεις της εταιρείας.

  • Οι ομολογίες λήξης 2025 ύψους 260 εκατ. ευρώ θα μειωθούν κατά 110 εκατ. ευρώ και θα ανταλλαχθούν με το 85% της νέας εταιρείας (New DebtCo).
  • Ποσό 150 εκατ. ευρώ από τις ομολογίες λήξης 2025 θα ανταλλαχθούν με αναδιαρθρωμένες ομολογίες και θα λήξουν μετά από 5 χρόνια.
  • Θα εκδοθούν νέες ομολογίες προνομιακής εξασφάλισης αξίας 75 εκατ. ευρώ τριετούς διάρκειας με επιτόκιο 4% μετρητά και 8% Pay If You Can (PIYC).
  • Οι ομολογίες προνομιακής εξασφάλισης θα αναχρηματοδοτήσουν ενδιάμεσες ομολογίες αξίας 55 εκατ. ευρώ (κεφάλαιο και τόκους) που είχαν καλυφθεί από τους ομολογιούχους και είχαν αξιοποιηθεί για κεφάλαια κίνησης από τη Frigoglass ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της το 2023. 
  • Ο δανεισμός θα ωριμάσει το 2026 για τις ομολογίες προνομιακής εξασφάλισης και το 2028 για τις αναδιαρθρωμένες ομολογίες.
  • Έτσι, ο δανεισμός της New DebtCo από τα 370 εκατ. ευρώ θα υποχωρήσει  στα 300 εκατ. ευρώ και θα αποτελείται κατά 150 εκατ. ευρώ από τις αναδιαρθρωμένες ομολογίες, κατά 75 εκατ. ευρώ από τις ομολογίες προνομιακής εξασφάλισης και κατά 75 εκατ. ευρώ από τοπικό δανεισμό (35 εκατ στην επαγγελματική ψύξη και 40 εκατ. ευρώ στην Υαλουργία). Ο καθαρός δανεισμός θα διαμορφωθεί στα 231 εκατ. ευρώ και η σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA στο 5,3 (EBITDA 43,7 εκατ.το 2022).

Οι προβλέψεις για τζίρο, κέρδη και επενδύσεις

Το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει η εταιρεία να έχει τζίρο το 2023 στα 471 εκατ. ευρώ, το 2024 στα 450 εκατ. ευρώ και το 2025 στα 489 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις του 2023 ενισχύονται από τις πρωτοβουλίες αύξησης τιμών και στον τομέα της επαγγελματικής ψύξης (η Frigoglass είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ψυγείων για πολυεθνικές αναψυκτικών και ζυθοποιίες)  και στον τομέα της υαλουργίας.

Αντίστοιχα, το EBITDA το 2023 θα ανέλθει στα 49 εκατ. ευρώ, το 2024 στα 58 εκατ. ευρώ και το 2025 στα 70 εκατ. ευρώ. 

Η δραστηριότητα στην υαλουργία είναι αυτή που θα στηρίζει τα EBITDA. To 2023 από τα 49 εκατ. ευρώ τα 47 εκατ. ευρώ θα προέρχονται από την υαλουργία, το 2024 από τα 58 τα 40 εκατ. θα είναι της υαλουργίας και το 2025 από τα 70 εκατ. η επαγγελματική ψύξη θα συνεισφέρει τα 25 εκατ. ευρώ και η υαλουργία τα 45 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα το περιθώριο EBITDA θα διαμορφωθεί στο 10% το 2023, στο 13% το 2024 και στο 14% το 2025. Η αύξηση του περιθωρίου EBITDA θα προέλθει από την ανάκαμψη του κλάδου επαγγελματικής ψύξης, την ανακατασκευή του εργοστασίου στη Ρουμανία και την μεγαλύτερη συνεισφορά του κλάδου της υαλουργίας.

Οι επενδύσεις θα ανέλθουν το 2023 στα 45 εκατ. ευρώ, το 2024 στα 18 εκατ. ευρώ και το 2025 στα 14 εκατ. ευρώ. Οι κεφαλαιακές δαπάνες αυξάνονται από το 2023 μέχρι το 2025 για τον κλάδο της Υαλουργίας (συνολικά 46 εκατ.) λόγω συντήρησης και ανακατασκευής κλιβάνων. 

Επίσης, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι έως το τέλος Μαρτίου θα επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο επαγγελματικής ψύξης στη Ρουμανία που είχε καταστραφεί από φωτιά. Η επένδυση ανήλθε στα 42 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την αποζημίωση που έλαβε η Frigoglass από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Όπως αναφέρεται στο πληροφοριακό δελτίο που περιγράφει τη συμφωνία, οι τάσεις κατανάλωσης αναψυκτικών είναι ευνοϊκές για τη δραστηριότητα του ομίλου Frigoglass, ενώ η εδραιωμένη θέση του κλάδου υαλουργίας στη Δυτική Αφρική είναι σε θέση να καλύψει την ισχυρή ανάπτυξη του τομέα. Το μερίδιο της Frigoglass στην αγορά υαλουργίας της Δυτικής Αφρικής ανέρχεται στο 65%, ενώ υπάρχουν αξιοσημείωτα εμπόδια για την είσοδο νέων παικτών στην αγορά.

Σήμερα η Frigoglass διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε πέντε χώρες Ινδία, Νιγηρία, Νότια Αφρική, Ρουμανία και Ρωσία και ένα εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων και παροχής υπηρεσιών. Παλαιότερα διατηρούσε και μονάδα παραγωγής ψυγείων για επαγγελματική ψύξη στην Αχαΐα η οποία όμως έκλεισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Deal της Frigoglass με ομολογιούχους: Ανάσα, αλλά και υψηλές εξασφαλίσεις

Η εταιρεία θα λάβει επιπλέον  χρηματοδότηση έως 55 εκατ. ευρώ και θα μετατεθεί η λήξη του μεγαλύτερου μέρους του ομολόγου των 260 εκατ. ευρώ. Περνά στον έλεγχο των ομολογιούχων η θυγατρική Frigoinvest Holdings B.V.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ideal: Τρεις στόχοι για το νέο ομόλογο και θυγατρικές χωρίς δανεισμό

Σήμερα ανακοινώνεται το εύρος της απόδοσης του retail bond των 100 εκατ. ευρώ. Στόχος η δημιουργία μιας επενδυτικής βάσης 50 εκατ. ευρώ για εξαγορές. «Κλείδωσε» και η συμμετοχή της ΕBRD στην έκδοση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μετ΄εμποδίων και με υψηλό κόστος η αναδιάρθρωση χρέους της Frigoglass

Η εταιρεία έλαβε 55 εκατ. για να βγει η χρονιά έναντι έκδοσης νέων ομολόγων 75 εκατ. Στόχος η οριστική συμφωνία με τους πιστωτές ως την 1η Μαρτίου. Δεν πληρώθηκε το τοκομερίδιο Φεβρουαρίου για τις παλιές ομολογίες των 260 εκατ.
aleyri-flour
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άλευρα: Ένας ανθεκτικός κλάδος αλλά με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Η ανελαστική ζήτηση για ψωμί και προϊόντα αρτοποιίας προσδίδει αμυντικά χαρακτηριστικά στον κλάδο. Διαχρονικά χαμηλά τα περιθώρια κέρδους. Έπεσαν οι τιμές πρώτων υλών αλλά δεν έχουν επανέλθει στα επίπεδα του 2021.
Autohellas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς θα δώσει ώθηση στα κέρδη η Autohellas με το ομολογιακό των 200 εκατ.

Εξόφληση παλαιών δανείων και επενδύσεις στον στόλο οχημάτων προγραμματίζει η Autohellas. Από 17-19 Ιανουαρίου η δημόσια προσφορά για το ομόλογο. Νέο ιστορικό ρεκόρ το 2023 σε πωλήσεις και κέρδη.