ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Ideal Holdings

Ideal: Τρεις στόχοι για το νέο ομόλογο και θυγατρικές χωρίς δανεισμό

Σήμερα ανακοινώνεται το εύρος της απόδοσης του retail bond των 100 εκατ. ευρώ. Στόχος η δημιουργία μιας επενδυτικής βάσης 50 εκατ. ευρώ για εξαγορές. «Κλείδωσε» και η συμμετοχή της ΕBRD στην έκδοση.

Με τις θυγατρικές εταιρείες χωρίς δανειακές υποχρεώσεις η μητρική Ideal Συμμετοχών προχωρεί στην έκδοση retail bond για να αναχρηματοδοτήσει τον δικό της δανεισμό με τριπλή στόχευση: Να έχει καλύτερη τιμολόγηση από το επιτόκιο 6,4% που έχουν σήμερα τα δάνεια που θα αναχρηματοδοτηθούν, να «συστηθεί» σε ένα επενδυτικό κοινό που συμμετέχει δυναμικά -όπως έχει δείξει η εμπειρία- στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στην αγορά τίτλων σταθερού εισοδήματος του ΧΑ και, κυρίως, να αντλήσει κεφάλαια που θα της επιτρέψουν να υλοποιήσει το πλάνο εξαγορών που έχει σχεδιάσει η διοίκηση.

Το εύρος απόδοσης του πενταετές ομολόγου ύψους 100 εκατ. ευρώ θα ανακοινωθεί σήμερα και η δημόσια προσφορά θα πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα 11-13 Δεκεμβρίου. Μετά την αφαίρεση εξόδων έκδοσης περίπου 5 εκατ. ευρώ, τα υπόλοιπα 95 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση δανεισμού ύψους 74 εκατ ευρώ, ενώ το ποσό των 21 εκατ ευρώ θα δημιουργήσει  μια επενδυτική βάση εξαγορών που υπο προϋποθέσεις θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ideal Holdings Λάμπρος Παπακωνσταντίνου σε χθεσινή ενημέρωση δημοσιογράφων, οι θυγατρικές εταιρείες εκτός του ότι είναι αδάνειστες μπορούν και μετατρέπουν το 50% των ετήσιων ebitda σε cash flow. Έτσι, όλες έχουν ισχυρό ταμείο το οποίο σε συνδυασμό με τα 21 εκατ. ευρώ της έκδοσης και τις δυνατότητες μόχλευσης δημιουργούν μια επενδυτική βάση άνω των 50 εκατ ευρώ για εξαγορές.

Συναλλαγές 250 εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια από τον όμιλο

Η Ideal Holdings τα τελευταία δύο χρόνια έχει προχωρήσει σε συναλλαγές περίπου 250 εκατ ευρώ (αγορές εταιρειών με αντάλλαγμα μετοχές αλλά και αποεπενδύσεις όπως η Three cents) δημιουργώντας έναν όμιλο που στο τέλος του 2023 θα έχει ενοποιημένα έσοδα 385 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA άνω των 50 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων που θα ξεπεράσουν τα 40 εκατ. ευρώ. Κάτω από την ομπρέλα της Ιdeal Holdings βρίσκονται οι εταιρείες Byte (πληροφορική), Adacom (κυβερνοασφάλεια), Astir Vitogiannis και Coleus (βιομηχανία μεταλλικών πωμάτων) και Attica Stores (λιανικό εμπόριο). 
 
Ο πρόεδρος της Ideal δεν αποκάλυψε τους νέους επενδυτικούς στόχους αλλά άφησε να εννοηθεί ότι ο ένας θα συμπληρώσει τομείς στην πληροφορική και ο δεύτερος θα προσθέσει νέες δραστηριότητες στον όμιλο. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου στα πλεονεκτήματα του ομίλου είναι η χαμηλή μόχλευση (1,4), η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων και η διάχυση κινδύνου, αλλά πλέον και το track record των τελευταίων δύο ετών που μετρά από το Σεπτέμβριο του 2021 όταν ξεκίνησε ο μετασχηματισμός της Ideal από μια μικρή εταιρεία πληροφορικής σε ένα εισηγμένο private equity fund.

Από τότε ο αριθμός των μετοχών της Ιdeal αυξήθηκε κατά 50% ώστε να υλοποιηθούν εξαγορές με «χαρτιά» αλλά ταυτόχρονα τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 200% και η κεφαλαιοποίηση κατά 300%.  

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επικαλέστηκε και την πιστοληπτική αξιολόγηση της Icap για την εταιρεία που δίνει rating AA. Οπως ανέφερε η Icap «Η  διατήρηση της μόχλευσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η ευχερή πρόσβαση σε γραμμές χρηματοδότησης που ενισχύουν το πιστωτικό προφίλ και διευκολύνουν την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδιασμού».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κάλυψη του ομολόγου θα συμμετέχει και η EBRD. Σύμβουλος έκδοσης του ομολόγου είναι η Εθνική Τράπεζα, συνδιοργανωτές - κύριοι ανάδοχοι η Εθνική, η Πειραιώς και η Eurobank, κύριοι ανάδοχοι η Optima Bank και η Αttica Bank και αναδοχοι οι χρηματιστηριακές εταιρείες Παντελάκης και Βeta.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LabrosPapakonstantinou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδυτική βάση 50 εκατ. για εξαγορές αποκτά η Ideal με το νέο ομόλογο

Με το retail bond των 100 εκατ, ευρώ η εισηγμένη επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση σε μια αγορά που έως τώρα δεν είχε παρουσία και να προσελκύσει νέους επενδυτές. Τι προβλέπει η στρατηγική των εξαγορών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εκτίναξη των κερδών EBITDA προβλέπει το σχέδιο διάσωσης της Frigoglass

Οι ομολογιούχοι παίρνουν τον έλεγχο της εταιρείας και αφήνουν μικρό ποσοστό στους παλαιούς μετόχους, με αντάλλαγμα την απομόχλευση του δανεισμού. Η λειτουργική κερδοφορία προβλέπεται να ανέλθει στα 70 εκατ. ευρώ το 2025.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Deal της Frigoglass με ομολογιούχους: Ανάσα, αλλά και υψηλές εξασφαλίσεις

Η εταιρεία θα λάβει επιπλέον  χρηματοδότηση έως 55 εκατ. ευρώ και θα μετατεθεί η λήξη του μεγαλύτερου μέρους του ομολόγου των 260 εκατ. ευρώ. Περνά στον έλεγχο των ομολογιούχων η θυγατρική Frigoinvest Holdings B.V.
LabrosPapakonstantinou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γεμίζουν τα ταμεία της Ideal με 50 εκατ.: Πώς σχεδιάζει να τα αξιοποιήσει

Τα έσοδα από την πώληση της Three Cents στην Coca Cola και οι ταμειακές ροές των θυγατρικών επιτρέπουν στη μητρική Ideal να βρεθεί στο τέλος του έτους με υψηλά διαθέσιμα για νέες εξαγορές ή και για διανομή στους μετόχους.
Autohellas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς θα δώσει ώθηση στα κέρδη η Autohellas με το ομολογιακό των 200 εκατ.

Εξόφληση παλαιών δανείων και επενδύσεις στον στόλο οχημάτων προγραμματίζει η Autohellas. Από 17-19 Ιανουαρίου η δημόσια προσφορά για το ομόλογο. Νέο ιστορικό ρεκόρ το 2023 σε πωλήσεις και κέρδη.