ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
LabrosPapakonstantinou
Ο πρόεδρος του ομίλου IDEAL, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου.

Γεμίζουν τα ταμεία της Ideal με 50 εκατ.: Πώς σχεδιάζει να τα αξιοποιήσει

Τα έσοδα από την πώληση της Three Cents στην Coca Cola και οι ταμειακές ροές των θυγατρικών επιτρέπουν στη μητρική Ideal να βρεθεί στο τέλος του έτους με υψηλά διαθέσιμα για νέες εξαγορές ή και για διανομή στους μετόχους.

Με μετρητά που θα προσεγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ θα βρεθεί ο όμιλος της Ideal Holdings στο τέλος του έτους, τα οποία σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της αξίας των μετόχων, είτε μέσω επιστροφής κεφαλαίου και διανομής μερισμάτων, είτε με νέες στοχευμένες εξαγορές εταιρειών.

Ο όμιλος, παρά τις εξαγορές των τελευταίων ετών και την πρόσφατη απόκτηση της Byte μέσω της δημόσιας πρότασης, βρίσκεται σε πολύ καλή χρηματοοικονομική κατάσταση και το cash flow που «γεννούν» οι θυγατρικές μειώνει με γοργό ρυθμό τις υποχρεώσεις.

Στο τέλος του έτους εκτιμάται ότι οι θυγατρικές στην πληροφορική (Adacom, Byte) θα έχουν μηδενικό δανεισμό και ο δανεισμός των θυγατρικών βιομηχανικών εταιρειών (Αstir Vitogiannis και Coleos) θα κυμανθεί στα 15 εκατ. ευρώ αλλά με ετήσια EBITDA κοντά στα 14 εκατ. ευρώ.

Τον ερχόμενο Οκτώβριο η μητρική Ideal Holdings θα λάβει τουλάχιστον 46 εκατ. ευρώ από την πώληση της Three Cents στην Coca Cola. Παράλληλα, η  μητρική έχει λάβει τετραετές ομολογιακό δάνειο 33 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Byte αλλά δεν θα βιαστεί να το αποπληρώσει, ώστε να εκμεταλλευτεί την υψηλή ρευστότητα που θα έχει. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, η μητρική θα βρεθεί στο τέλος του έτους με διαθέσιμα περίπου 50 εκατ. ευρώ σε μια συγκυρία που δημιουργεί επιχειρηματικές ευκαιρίες. Όμως, επειδή λειτουργεί με φιλοσοφία Private Equity Fund, η ανταμοιβή των μετόχων ενδεχομένως να έχει προτεραιότητα.

Πάνω από 20 εκατ. τα ενοποιημένα EBITDA το 2022

Η εταιρεία για το πρώτο εξάμηνο του έτους ανακοίνωσε  αυξημένα proforma οικονομικά μεγέθη σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτά η Three Cents που πουλήθηκε στην Coca Cola και η Byte που θα ενσωματωθεί στον όμιλο  το δεύτερο εξάμηνο μετά την επιτυχημένη δημόσια πρόταση της Ideal.

Τα μεγέθη αφορούν στις εταιρείες παραγωγής μεταλλικών πωμάτων Astir Vitogiannis (Ελλάδα) και την Coleos Packaging (Ν. Αφρική) στον τομέα της βιομηχανίας και τις Adacom και Νetbull στον τομέα της πληροφορικής (ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη).

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα 66,35 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 43% σε σχέση με το περσινό πρώτο εξάμηνο. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 10,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 29% και τα καθαρά κέρδη στα 6,3 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 22%.

Για το σύνολο του έτους η εταιρεία αναφέρει πως έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες άμυνες για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών που έχει προκαλέσει ο πόλεμος και οι πληθωριστικές πιέσεις και εκτιμά ότι η αύξηση των μεγεθών για το 2022 θα παραμείνει στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου.

Ειδικότερα, αναμένει από τις επενδύσεις της στη βιομηχανία τζίρο πάνω από 78 εκατ. ευρώ και EBITDA άνω των 14 εκατ. ευρώ και από τις επενδύσεις στην πληροφορική (μαζί με την Byte) έσοδα  άνω των 75 εκατ. ευρώ και EBITDA πάνω από 8 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου θα είναι αρνητικός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ideal: Τρεις στόχοι για το νέο ομόλογο και θυγατρικές χωρίς δανεισμό

Σήμερα ανακοινώνεται το εύρος της απόδοσης του retail bond των 100 εκατ. ευρώ. Στόχος η δημιουργία μιας επενδυτικής βάσης 50 εκατ. ευρώ για εξαγορές. «Κλείδωσε» και η συμμετοχή της ΕBRD στην έκδοση.
LabrosPapakonstantinou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδυτική βάση 50 εκατ. για εξαγορές αποκτά η Ideal με το νέο ομόλογο

Με το retail bond των 100 εκατ, ευρώ η εισηγμένη επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση σε μια αγορά που έως τώρα δεν είχε παρουσία και να προσελκύσει νέους επενδυτές. Τι προβλέπει η στρατηγική των εξαγορών.
plastika-thrace
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς τα Πλαστικά Θράκης εκμεταλλεύτηκαν τα έκτακτα έσοδα της πανδημίας

Με τα κέρδη από την παραγωγή υγειονομικών μασκών ο όμιλος υλοποίησε ένα «βαρύ» επενδυτικό πρόγραμμα και μείωσε δραστικά τον καθαρό δανεισμό. Λιγότερες παραγγελίες το α' εξάμηνο 2023 για βασικά προϊόντα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ώρα της αλήθειας για την Αττική Οδό: Προσδοκίες για τίμημα - ρεκόρ

Ανοίγουν σήμερα οι προσφορές των έξι διεκδικητών. Ενδεχομένως και σήμερα να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος της νέας 25ετούς σύμβασης παραχώρησης. Το τίμημα ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ.
Psaria, Fish, Fishery
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μονόδρομος η πώληση της Avramar για να μειώσουν οι τράπεζες τη ζημιά

Αναζήτηση αγοραστή της μεγαλύτερης εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών στη Μεσόγειο. Οι τράπεζες δεν έχουν χορηγήσει κεφάλαιο για τη λειτουργία της, ενώ λευκή πετσέτα έριξαν οι οικονομικά εύρωστοι μέτοχοι. Ο ρόλος της Deloitte.