ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
LabrosPapakonstantinou
Ο πρόεδρος του ομίλου IDEAL, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου.

Επενδυτική βάση 50 εκατ. για εξαγορές αποκτά η Ideal με το νέο ομόλογο

Με το retail bond των 100 εκατ, ευρώ η εισηγμένη επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση σε μια αγορά που έως τώρα δεν είχε παρουσία και να προσελκύσει νέους επενδυτές. Τι προβλέπει η στρατηγική των εξαγορών.

Nα αποκτήσει πρόσβαση σε μια αγορά που έως τώρα δεν είχε παρουσία και ταυτόχρονα να ενισχύσει τη δύναμη πυρός για νέες εξαγορές, επιδιώκει η Ideal Holdings με την έκδοση retail bond ύψους έως 100 εκατ. ευρώ.

Τα στελέχη της Ideal βρίσκονται στο Λονδίνο στο road show της Morgan Stanley αλλά το τελευταίο διάστημα προετοίμαζαν πυρετωδώς το ενημερωτικό δελτίο για το ομόλογο το οποίο ήδη κατατέθηκε προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την προοπτική να έχει λάβει το πράσινο φώς το πρώτο 10ημερο του Δεκεμβρίου.

«Η αγορά τίτλων σταθερού εισοδήματος του ΧΑ είναι μια δυναμική αγορά, μας ενδιαφέρει πολύ και θέλουμε να τη δοκιμάσουμε», αναφέρουν στο BD, στελέχη της Ideal, προσθέτοντας πως «με το ομόλογο και με μια καλή απόδοση που αυτό θα προσφέρει θα έρθουμε σε επαφή με πολύ κόσμο που μέχρι σήμερα μπορεί και να μη γνωρίζει την εταιρεία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, το κοινό ομολογιακό δάνειο θα έχει πενταετή διάρκεια. Η έκδοση θα έχει ως στόχο τα 100 εκατ. ευρώ με το ελάχιστο ποσό έκδοσης να έχει οριστεί στα 80 εκατ. ευρώ. 

Με τα 100 εκατ. ευρώ του ομολόγου η μητρική Ideal Holdings θα αποπληρώσει υποχρεώσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για νέες εξαγορές.

Στην πραγματικότητα η δύναμη πυρός για εξαγορές θα είναι αρκετά μεγαλύτερη από 30 εκατ ευρώ, καθώς θα πρέπει να προσμετρηθούν τα διαθέσιμα των θυγατρικών που κατά παράδοση συμμετέχουν στις εξαγορές, αλλά και οι νέες δυνατότητες μόχλευσης που θα προκύψουν.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά από την Ideal, στόχος είναι να δημιουργηθεί μια επενδυτική βάση 50 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιηθεί για νέες εξαγορές. Οι στόχοι έχουν «κλειδώσει»  και ενδεχομένως το επόμενο διάστημα υπάρξουν εξελίξεις. Ο ένας στόχος εντοπίζεται στον κλάδο της πληροφορικής και ο δεύτερος -εφόσον υπάρξει deal- θα προσθέσει καινούργια δραστηριότητα στην εταιρεία, η οποία  έως σήμερα έχει παρουσία μέσω των θυγατρικών της στην πληροφορική (Byte), στην κυβερνοασφάλεια (Adacom), στη βιομηχανία (Astir Vitogiannis και Coleus) και στο λιανικό εμπόριο με τα Attica Stores.

Σύμβουλος έκδοσης του ομολόγου είναι η Εθνική Τράπεζα, συνδιοργανωτές - κύριοι ανάδοχοι η Εθνική, Πειραιώς και Eurobank και κύριοι ανάδοχοι η Optima Bank και η Αttica Bank.

Ο τζίρος του ομίλου Ideal στο 9μηνο του 2023 ανήλθε στα 274 εκατ. ευρώ (+111%), τα EBITDA στα 40,2 εκατ. (+106%) και τα κέρδη προ φόρων στα 29,4 εκατ. (+84%). Για το σύνολο της χρήσης του 2023, ο όμιλος προβλέπει ενοποιημένο τζίρο 385 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA άνω των 50 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων που θα ξεπεράσουν τα 40 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ideal: Τρεις στόχοι για το νέο ομόλογο και θυγατρικές χωρίς δανεισμό

Σήμερα ανακοινώνεται το εύρος της απόδοσης του retail bond των 100 εκατ. ευρώ. Στόχος η δημιουργία μιας επενδυτικής βάσης 50 εκατ. ευρώ για εξαγορές. «Κλείδωσε» και η συμμετοχή της ΕBRD στην έκδοση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άρχισε road shows η Intralot και κατέθεσε το ενημερωτικό για την αύξηση

Οι όροι της ΑΜΚ των 120 εκατ. ευρώ δεν έχουν «κλειδώσει», αλλά η πιθανή σχέση ανταλλαγής θα είναι 1,2 νέες μετοχές για δύο παλαιές. Πώς θα αναχρηματοδοτηθεί το ομολογιακό δάνειο των 356 εκατ. ευρώ που λήγει το 2024.