ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναγέννηση της αμυντικής βιομηχανίας: Ο χορός των διεθνών συμφωνιών

Μεγάλες ευκαιρίες δημιουργεί το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον και η κλιμάκωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων στην Ελλάδα. Οι εννέα συμφωνίες που έκλεισαν στην DEFEA: Από την πώληση της Intracom Defense ως τα deal με τη Naval Group.

Η πρώτη μεγάλη πολεμική σύγκρουση στην Ευρώπη μετά το 1945, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που φέρνει την Ευρώπη μπροστά στην πρόκληση της ενίσχυσης των αμυντικών της δυνατοτήτων, αλλά και η κλιμάκωση των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της εξ Ανατολών απειλής οδηγούν στην αναγέννηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με πλήθος διεθνών συμφωνιών να κλείνουν στην έκθεση DEFEA.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιταχύνει τη διαδικασία μέσω της οποίας θα προχρηματοδοτεί την αγορά όπλων για να τα παραδώσει στην Ουκρανία, ενώ τα μέλη του NATO προχωρούν στην αύξηση των αμυντικών τους δαπανών και ενισχύεται η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, η οποία πλέον θα παράγει όπλα και πυρομαχικά για να προμηθεύει το Κίεβο, αλλά και για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των μελών του NATO.

Το μήνυμα αυτό φαίνεται πως έχουν λάβει και οι ελληνικές αμυντικές εταιρείες, που ήδη ανέπτυσσαν κινητικότητα τα τελευταία χρόνια με την αναβίωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση. Πλέον, έχουν «φουλάρει» τις μηχανές και κάνουν πολύ σημαντικές προσπάθειες να βγουν μπροστά τόσο στον τομέα της άμυνας όσο και της υψηλής τεχνολογίας (παραγωγή UAV, drones).

Η διεθνής αμυντική έκθεση DEFEA 2023 που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να έρθουν πιο κοντά ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, οι τρεις ημέρες της έκθεσης φαίνεται πως ήταν αρκετές ώστε να υπογραφούν αξιόλογες συμφωνίες ανάμεσα σε ελληνικές και ξένες εταιρείες αλλά και να επαναβεβαιωθούν υπάρχουσες συνεργασίες.

Όπως τόνισε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι γεωπολιτικές εξελίξεις δημιουργούν μοναδική ευκαιρία για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Σημείωσε τη συμμετοχή της κατά 30% στο πρόγραμμα για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού που αναμένεται να εκκινήσει μετά τις εκλογές, αλλά και τη μεγάλη ανάγκη της Ευρώπης για πυρομαχικά για την Ουκρανία, καθώς οι αποθήκες με οβίδες των 155 mm αδειάζουν πολύ γρήγορα.

Αιχμή του δόρατος ήταν και πάλι η συνεργασία ελληνικών εταιρειών με την Naval Group στο πλαίσιο του προγράμματος κατασκευής των τριών φρεγατών FDI του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς διαπιστώθηκε ότι η ελληνογαλλική συνεργασία όχι απλώς καλά κρατεί, αλλά ενισχύεται συνεχώς. Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Βιομηχανική Συμμετοχή περιλαμβάνει πλέον περισσότερες από 60 ελληνικές εταιρείες, με θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα. Και όπως όλα δείχνουν θα έχει και συνέχεια. 

Όπως άλλωστε έχει πει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος η τελική συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών θα είναι 15 – 20% στο πρόγραμμα των φρεγατών FDI, κάτι που ισοδυναμεί με περίπου 500 εκατ. ευρώ. Αντικειμενικά, η συμμετοχή αυτή είναι μικρή, καθώς αν η ελληνική πολιτεία είχε υπογράψει μια πιο δεσμευτική συμφωνία με τους Γάλλους, η συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών και το όφελος για την ελληνική οικονομία θα μπορούσε να φτάσει σχεδόν το 1 δισ. ευρώ.

Το διεθνές ενδιαφέρον βέβαια έκλεψε η Intracom Technologies που υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με την ισραηλινή Israel Aerospace Industries (ΙΑΙ) για την πώληση της Intracom Defense, έναντι 60 εκατ. ευρώ. Με αυτή τη συμφωνία, ο κρατικός αμυντικός κολοσσός του Ισραήλ δημιουργεί μια βάση εντός του χώρου του NATO για τη συμμετοχή του σε νατοϊκά προγράμματα και βρίσκει πρόσβαση σε σημαντικές τεχνολογίες.

Ωστόσο, αυτό που πλέον δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι υπάρχουν πολλές ελληνικές αμυντικές εταιρείες που παράγουν αξιόλογα προϊόντα τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τόσο τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά να εξαχθούν και στο εξωτερικό. 

Αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια που γίνεται στα δύο ελληνικά ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, τα οποία κάνουν προσπάθειες να αναγεννηθούν από τις «στάχτες» τους, τα μεν υπό τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου και τα δε υπό τον Πάνο Ξενοκώστα και την ONEX.

Και τα δύο ναυπηγεία μάλιστα διεκδικούν τη συμμετοχή τους σε ένα κορυφαίο πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού, αυτό των κορβετών, καθώς η γαλλική Naval Group και η ιταλική Fincantieri διεκδικούν την κατασκευή τους και συνεργάζονται η μεν με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και η δε με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν στο πλαίσιο της DEFEA

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν τις τρεις ημέρες της έκθεσης DEFEA 2023 είναι:

  1. Η Intracom Technologies S.a.r.l, θυγατρική του ομίλου Intracom Holdings, υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με την Israel Aerospace Industries Ltd (IAI) για την πώληση και μεταβίβαση ποσοστού 90,91%, ήτοι 23.103.305 ονομαστικών μετοχών της Intracom Defense (IDE).
  2. Salamis Shipyards & Engineering: δραστηριότητες προεξοπλισμού σε μπλοκ κύτους τόσο για Ελληνικές όσο και Γαλλικές FDI. (Naval Group)
  3. THEON, εταιρεία του EFA Group: Δραστηριότητες οπτοηλεκτρονικών στο πρόγραμμα FDI HN μέσω ενός από τους κύριους συνεργάτες μας SAFRAN (Naval Group)
  4. MEVACO: αρκετές νέες συμβάσεις για την παραγωγή και προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού των FDI (Naval Group)
  5. PRISMA: παραγωγή εξαρτήματος ναυτικών όπλων (Naval Group)
  6. MALLIONDA: νέες δραστηριότητες που αφορούν συγκολλητές και τεχνίτες σωληνώσεων στο ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient. (Naval Group)
  7. H ενεργοποίηση της σύμβασης μεταξύ της ελληνικής εταιρείας EODH (Engineering-Office-Deisenroth Hellas) και της γερμανικής KMW (Krauss-Maffei Wegmann), η οποία αφορά στην κατασκευή των θωρακίσεων των αρμάτων Leopard του νορβηγικού στρατού.
  8. Υπογράφηκε μια ολοκληρωμένη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της γερμανικής εταιρείας AUTOFLUG GmbH και του ομίλου ελληνικών και γερμανικών εταιρειών ALTHOM GmbH και ALTHOM Engineering E.P.E. Η εν λόγω μακροχρόνια συνεργασία αφορά στον τομέα του σχεδιασμού και ανάπτυξης καθισμάτων ασφαλείας καθώς και στη δημιουργία τεχνικής τεκμηρίωσης. Αυτή η συμφωνία συνεργασίας σηματοδοτεί το επόμενο βήμα σε μια συνεργασία μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων εταίρων που υπάρχει ήδη από το 2019.
  9. Τα ΕΑΣ και η νοτιοαφρικανική Paramount Industries Greece, θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα της Paramount Group, υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για την από κοινού παραγωγή στη Ελλάδα μακράς εμβέλειας πυρομαχικών (Long Range Loitering Munitions), σε μια σημαντική κίνηση για την ενδυνάμωση των εγχώριων κατασκευαστικών δυνατοτήτων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πυρομαχικά: Η Ευρώπη «γκαζώνει» και στην Ελλάδα... μετακομίζουμε

Την ώρα που οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες αυξάνουν συνεχώς την παραγωγή πυρομαχικών για να ενισχυθεί η Ουκρανία, τα ΕΑΣ μεταφέρονται από τον Υμηττό στη Μάνδρα και η μονάδα θα λειτουργεί με το ένα τρίτο της δυναμικότητάς της.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα drones από τρεις ελληνικές εταιρείες που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο

Altus, SAS Technology, Velos Rotors: Οι τρεις ελληνικές εταιρείες που αναπτύσσουν με επιτυχία μη επανδρωμένα υψηλής τεχνολογίας, βρίσκουν αναγνώριση στο εξωτερικό και προσφέρουν θέσεις εργασίας σε εξειδικευμένο προσωπικό.
Belharra, Fregates, Gallia, France
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ξυπνάει» η αμυντική βιομηχανία με 12 deal για τις νέες φρεγάτες

Σημαντικές συμφωνίες υπέγραψαν ελληνικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας με τις τρεις γαλλικές Naval Group, Thales και MBDA. Άρχισε στη Λοριάν της Γαλλίας η κατασκευή της πρώτης φρεγάτας FDI HN του Πολεμικού Ναυτικού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παίρνει ζωή η μονάδα πυρομαχικών στο Λαύριο με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Στο πρόγραμμα για την παραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία μπαίνουν τα ΕΑΣ και θα λάβουν 33 εκατ. ευρώ από τις Βρυξέλλες. Κοντά σε ρεκόρ οι παραγγελίες στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.