ΓΔ: 1201.65 -1.47% Τζίρος: 46.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:46:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
H Chief Operating Officer της Dimand, κ. Όλγα Ίτσιου

Όλγα Ίτσιου (DIMAND): Ο Πειραιάς μπορεί να εξελιχθεί σε εξαιρετικό κόμβο

Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων υλοποιεί έργα αξίας 500 εκατ. ευρώ, με αφετηρία την ανάπλαση στην Παπαστράτος. Εντός του 2023 θα τεθεί σε λειτουργία ο Πύργος του Πειραιά, τονίζει η COO της DIMAND.

Με ισχυρή παρουσία και μια σειρά από έργα, η DIMAND έχει θέσει ως στόχο να αναδείξει τον Πειραιά ως σημείο αναφοράς για την Αττική, δημιουργώντας σύγχρονες υποδομές για την εμπορική ανάπτυξή του. Μιλώντας στο Business Daily, η Chief Operating Officer της εταιρείας, Όλγα Ίτσιου, σημειώνει πως η περιοχή διαθέτει σημαντικές εμπορικές δυνατότητες ανάπτυξης, ενώ μπορεί να αποτελέσει το νέο κέντρο εργασίας για όλο το λεκανοπέδιο.

Από το 2016 που η εταιρεία ήρθε σε πρώτη επαφή με τον Πειραιά για την ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, το gross development value για τα έργα της εκεί προσδιορίζεται σε περίπου €500 εκατ. Στο χαρτοφυλάκιο της DIMAND έχουν ενταχθεί τα έργα Piraeus Port Plaza,  Piraeus Tower, Enso Hotel Piraeus και 3V, ενώ πλέον στο pipeline έχουν προστεθεί και τα νέα Δικαστήρια του Πειραιά. Επιπρόσθετα, στο πλάνο της εταιρείας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη οικιστικών έργων

«Ο Πειραιάς μπορεί να εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικό κέντρο εργασίας και εμπορίου για όλο το λεκανοπέδιο. Διαθέτει τον μεγαλύτερο συγκοινωνιακό κόμβο της χώρας που μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση και στον τουρισμό», σημειώνει η κ. Ίτσιου. «Όταν έφυγε ο Παπαστράτος, το 2008, η γύρω περιοχή, που χαρακτηριζόταν από την παλιά βιοτεχνική και βιομηχανική δραστηριότητα, παρήκμασε. Εμείς, βλέπαμε ήδη τις δυνατότητες που θα υπήρχαν, και με την πρόοδο των έργων για την ανάδειξη του Πειραιά σε συγκοινωνιακό κόμβο, θελήσαμε να δώσουμε ζωή ξανά στη γειτονιά. Μια περιοχή με εξαιρετική ρυμοτομία, μεγάλους δρόμους και πεζοδρόμια και καλό οδικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια της ανάπλασης της παλιάς καπνοβιομηχανίας, εισπράτταμε την εμπιστοσύνη και την αποδοχή των κατοίκων του Αγίου Διονυσίου για να συνεχίσουμε και να κάνουμε πράξη το όραμά μας», συμπληρώνει.

Έτσι, η DIMAND κατάφερε οι πρώην εγκαταστάσεις της Παπαστράτος, να αποτελέσουν τον πυρήνα της αναγέννησης της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Διονυσίου, παράλληλα με την αναμόρφωση του λιμανιού. Στην κοινοπραξία για την ανακατασκευή και επανάχρηση του γνωστού πλέον ως Piraeus Port Plaza, συγκροτήματος μικτών χρήσεων,  συμμετείχαν εκτός της DIMAND, η EBRD και η Grivalia ενώ η συνολική επένδυση ανήλθε στα 150 εκατ. ευρώ

Στο Piraeus Port Plaza που ολοκληρώθηκε το 2020 και αποτελείται από τρία οικοδομικά τετράγωνα, μικτής δομήσιμης επιφάνειας 82.885 τ.μ., φιλοξενούνται γραφεία και υπηρεσίες των Teleperformance, Eurobank και Alpha Bank. Αξιοσημείωτο είναι πως ένα εκ των κτηρίων του 3ου οικοδομικού συγκροτήματος μετατράπηκε σε υπέργειο parking που πιστοποιήθηκε με Parksmart, ως το πρώτο πράσινο parking της χώρας μας.

DIMAND

 

Έναντι του Piraeus Port Plaza 3, συναντάμε το Enso Hotel Piraeus. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα αποτελείται από δύο κατασκευές, μία υφιστάμενη που ανακατασκευάστηκε και μία νέα, που διαθέτει 58 serviced apartments μισθωμένα στην Teleperformance.

Πρόσφατα, η DIMAND ανέλαβε και την ανάπτυξη των νέων εγκαταστάσεων των Δικαστηρίων Πειραιά στο ακίνητο «Δασκαλάκη – HUB 204» στον Άγιο Διονύσιο, επιφανείας 30.000 τ.μ..

DIMAND

 

Φεύγοντας από τον Άγιο Διονύσιο, στην είσοδο του λιμανιού, συναντάμε τον Piraeus Tower, το πλέον εμβληματικό έργο, που αναμένεται να αλλάξει συνολικά την περιοχή του Πειραιά. «Πρόκειται για ένα έργο που αποτελεί τοπόσημο, όχι μόνο για τον Πειραιά, αλλά για όλη την Ελλάδα» τονίζει η κ. Ίτσιου. Η Piraeus Tower αποτελεί κοινό επενδυτικό φορέα των DIMAND και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και της PRODEA Investments, ενώ την κατασκευή έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ με τη συνολική επένδυση να ξεπερνάει τα 75 εκατ. ευρώ.

Piraeus Tower, Konstantinos Koudounis

 

Όπως λέει η κ. Ίτσιου, ο Πύργος Πειραιά θα είναι έτοιμος να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του έτους με κάποιες χρήσεις να ακολουθούν στο πρώτο τρίμηνο  του 2024. «Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο», σημειώνει αναφερόμενη στην πρόοδο των μισθώσεων του κτηρίου που βρίσκεται σήμερα περί το 65-70%. Στο κτήριο των 34.600 τ.μ., από το ισόγειο έως και μέρος του 4ου ορόφου, θα φιλοξενούνται εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης και γυμναστήριο, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα καλύπτονται από γραφεία.

«Θεωρούμε ότι θα είναι ένα διαμάντι στην αφετηρία της αθηναϊκής Ριβιέρας» υπογραμμίζει η κ. Ίτσιου, σημειώνοντας πως έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στο να αποτελέσει ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο κτήριο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πύργος του Πειραιά θα γίνει το πρώτο πολυώροφο κτήριο της χώρας με την κορυφαία πιστοποίηση LEED Platinum (Leadership in Energy and Environmental Design) για τον ενεργειακό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό της, ενώ παράλληλα στοχεύει και στην πιστοποίηση WELL που αφορά στην υγεία και ευεξία των χρηστών του κτηρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αντί να κατεδαφιστεί η όψη, αποσυναρμολογήθηκε και έγινε διαχωρισμός των υλικών προκειμένου να σταλούν προς ανακύκλωση και μέρος αυτών να επαναχρησιμοποιηθούν. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια έχουν ανακυκλωθεί 125 τόνοι υαλοπινάκων, που αντιστοιχούν σε επιφάνεια 5.000 τ.μ., και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών έχει επανατοποθετηθεί στο έργο.  

Piraeus Tower, Nikos Daniilidis
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news
Το παρόν άρθρο είναι μέρος του Αφιερώματος Η αναγέννηση του Πειραιά: Μεγάλα έργα, επενδύσεις και το real estate.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Dimand: Τριακόσια σπίτια στο κέντρο θα διαθέσει την επόμενη διετία

Κατοικίες στο κέντρο της Αθήνας με προσιτές τιμές θα «ρίξει» στην αγορά η Dimand, με στόχο την καταγραφή υπεραξιών λόγω της μεγάλης ζήτησης. Τι συζητήθηκε στη συνέλευση για την πορεία της μετοχής.
Andiopoulos, Dimand
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Dimand: Έχουμε υπομονετικούς μετόχους, θα μας κρίνουν σε ορίζοντα 4ετίας

Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων αναζητεί επενδυτικές ευκαιρίες στους 14 σταθμούς της γραμμής 4 του Μετρό για τα επόμενα 10 χρόνια. Απόδοση άνω του 20% από το project Skyline. Τι προβλέπει η στρατηγική για οικιστικές αναπλάσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Dimand: Ισχυρή βελτίωση λειτουργικών μεγεθών, υπερδιπλασιασμός επενδύσεων

Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 10,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας έφθασαν στα 7,1 εκατ. ευρώ (+17%). Έκτακτες δαπάνες που σχετίζονται με την πρόωρη αποπληρωμή ομολογιακού δανείου επηρεάσαν αρνητικά το τελικό αποτέλεσμα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Dimand: Στα 6,6 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το εννεάμηνο με άνοδο 57%

Παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών και το άλμα των EBITDA που ανήλθαν σε 5,5 εκατ. ευρώ έναντι των 0,1 εκατ. το 2021, ο όμιλος έκλεισε το εννεάμηνο με ζημιές ύψους 8 εκατ. ευρώ. Αυξήθηκε στα 125,5 εκατ. ευρώ η αξία των ακινήτων και επενδύσεων του ομίλου.