ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η κρίσιμη ετυμηγορία της ΕΚΤ για το σχέδιο «Ηρακλής»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Κυβέρνηση και ΤτΕ έχουν καταθέσει τεχνικές προτάσεις στον Εποπτικό Μηχανισμό και αναμένεται η απάντησή του για τη στάθμιση κινδύνου των τίτλων που θα εκδοθούν με κρατικές εγγυήσεις.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα της αποδοχής των τίτλων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής, και οι οποίες θα φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ως μηδενικού κινδύνου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν καταθέσει αναλυτικές τεχνικές προτάσεις στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) με τις οποίες τεκμηριώνεται η επιχειρηματολογία για την ανάγκη να γίνουν αποδεκτοί οι τίτλοι που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής» ως μηδενικού κινδύνου και αναμένεται η απάντηση – αντίδραση του SSM.

Σημειώνεται ότι όπως είχε αποκαλύψει το Business Daily η ΕΚΤ, και ο SSM, διατύπωσαν αντιρρήσεις για την αποδοχή ως μηδενικού κινδύνου των κρατικών εγγυήσεις, που θα χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες στο πλαίσιο του Asset Scheme Protection (ASP), ζητώντας την κάλυψή τους με τη δέσμευση μετρητών από το μαξιλάρι ρευστότητας, που σήμερα ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ.

Υπηρεσίες της ΕΚΤ υπογραμμίζουν ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί ως μηδενικού κινδύνου τίτλοι, οι οποίοι θα φέρουν την εγγύηση μιας χώρας με πιστοληπτική αξιολόγηση χαμηλότερη του investment grade. Άλλες πλευρές ωστόσο, και στο εσωτερικό της EKT, βλέπουν με κατανόηση την ελληνική επιχειρηματολογία. Σε κάθε περίπτωση η εκκρεμότητα θα πρέπει να επιλυθεί το αμέσως προσεχές διάστημα προκειμένου οι τράπεζες να προχωρήσουν στην αξιοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής».

Το θέμα του «Ηρακλή» είχε θέσει στην νέα πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή τους τον περασμένο Δεκέμβριο, με στόχο να εξασφαλίσει ότι η κεντρική τράπεζα θα επιτρέψει να «σβήσουν» από τους ισολογισμούς των τραπεζών οι τίτλοι που θα εκδώσουν με εγγύηση του Δημοσίου, βάσει του σχεδίου «Ηρακλής», χωρίς το Δημόσιο να χρειασθεί να προσφέρει ενισχυμένες εγγυήσεις.

Σημειώνεται ότι αν η ΕΚΤ επιμείνει ότι οι τίτλοι που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του «Ηρακλή» εμπεριέχουν κίνδυνο τότε θα απαιτηθεί ο σχηματισμός προβλέψεων, και οι τράπεζες θα πρέπει να δεσμεύσουν πρόσθετα κεφάλαια για την υλοποίηση των συναλλαγών.

Το ζήτημα του risk weighted asset (RWA) και της εποπτικής αξιολόγησης των τίτλων που θα εκδοθούν προέκυψε αφού ο νόμος είχε σχηματοποιηθεί και εγκριθεί από την DG Comp, καθώς δεν είχε προηγηθεί η κατάλληλη διαβούλευση με την ΕΚΤ.

Σχετικές αιχμές είχε αφήσει η ΕΚΤ η οποία στη σχετική γνωμοδώτησή της για το σχέδιο «Ηρακλής» τόνιζε την ανάγκη για «ουσιαστική και έγκαιρη διαβούλευση της αιτούσας αρχής με όλους τους οικείους φορείς, περιλαμβανομένων των εποπτικών αρχών, καθώς τέτοιου είδους διαβουλεύσεις είναι πιθανόν να ρίξουν φως σε πτυχές του σχεδίου νόμου που κατά τα λοιπά ενδέχεται να μην καθίστανται άμεσα αντιληπτές».

Απολύτως απαραίτητη η μηδενική στάθμιση

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στο Business Daily ότι όλος ο σχεδιασμός για την υλοποίηση των μεγάλων τιτλοποιήσεων – πωλήσεων με εξυπηρετούμενων δανείων, που θα γίνουν μέσω του σχεδίου «Ηρακλής», βασίζεται στην παραδοχή ότι το risk weighted assets (RWA) των τίτλων που θα εκδοθούν με την εγγύηση του δημοσίου θα είναι μηδέν.

Αν ο SSM δεν δεχθεί τις κρατικές εγγυήσεις, οι οποίες θα φτάσουν τα 12 δις. ευρώ, ως μηδενικού κινδύνου (να αποδεχθεί το RWA - risk weighted assets στο 0%) τότε η επίπτωση στους τραπεζικούς ισολογισμούς θα είναι σημαντική. Αν δεν δώσει ο εποπτικός μηχανισμός RWA στο 0%, δεν βγαίνουν τα νούμερα, οι συναλλαγές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και το σχέδιο Ηρακλής δεν θα αξιοποιηθεί, σημειώνουν τραπεζικές πηγές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Τα τρία μεγάλα αγκάθια στον δρόμο για τη διανομή μερισμάτων

Προβληματίζουν η υψηλή αναλογία αναβαλλόμενου φόρου στα ίδια κεφάλαια, η αδύναμη κερδοφορία και η αβεβαιότητα για τα νέα NPEs. Δεκατέσσερα χρόνια χωρίς μέρισμα, από τη χρήση του 2007, οι τράπεζες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς μπορούν οι τραπεζικές μετοχές να πετύχουν το μεγάλο comeback

Πορεία προς μονοψήφιους δείκτες NPEs χαράζουν οι συστημικές τράπεζες, με σύμμαχο εποπτικές αρχές και κυβέρνηση που θέλουν την οριστική λύση στο πρόβλημα. Άγνωστος «Χ» τα νέα «κόκκινα» δάνεια εξαιτίας της πανδημίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Μονοψήφιος δείκτης «κόκκινων» δανείων χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου

Το μεγάλο στοίχημα του 2021 για τράπεζες, κυβέρνηση και οικονομία. Γιατί είναι αισιόδοξες οι τράπεζες. Από τι θα κριθεί η «αναίμακτη» για τους μετόχους εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ναι» από SSM για τη μηδενική στάθμιση κινδύνου του σχεδίου «Ηρακλής»

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily στη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, και των επικεφαλής των τραπεζών έγινε αναλυτική ενημέρωση για το θέμα του RWA και τη θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κίνδυνος «εκτροχιασμού» του Σχεδίου Ηρακλής, αναταράξεις και στην αγορά ακινήτων

Η αποχή των συμβολαιογράφων τον Ιούνιο απειλεί με ανατροπή τα business plan ανάκτησης «κόκκινων» δανείων. Πάνω από 150 εκατ. ευρώ δεν μπορούν να εισπράξουν οι servicers από καθυστερήσεις στη σύνταξη πίνακα κατάταξης.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα επόμενα deal των τραπεζών για τις «ουρές» των «κόκκινων» δανείων

Τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ προγραμματίζουν για τη φετινή χρονιά μέσω του Σχεδίου Ηρακλής. Πόσο επηρεάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Με μονοψήφιο δείκτη NPEs το σύνολο των συστημικών τραπεζών το 2022.